POBparade 2009 dag 2

Tweede paasdag, maandag 13 april

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Afgelopen paasweekend stond de Bredase binnenstad in het teken van de 13e editie van de POBparade, lees hier de verslagen van onze redacteurs die op dag 2 de stad afliepen, op zoek naar het beste van het beste.

Tweede paasdag, maandag 13 april

Afgelopen paasweekend stond de Bredase binnenstad in het teken van de 13e editie van de POBparade, het jaarlijkse gratis toegankelijke festival van PopOrganisatie Breda (POB). Dit jaar in samenwerking met lokale initiatieven als Lokaal Kabaal en 3ThaHardWay. Met meer dan 85 optredens op twintig locaties in heel Breda (een record). Met voor het eerst ook bands van buiten de stadsgrenzen.

Je leest hier ons verslag van dag 2: maandag 13 april, tweede paasdag: met onder andere Kayleigh, Rita Lynn en Lucy Bakes Purple Cakes.

Kayleigh
Locatie: De Bruine Pij
Tijdstip: 16.15 uur

Omschrijving: singer/songwriter, maakt country pop. Kayleigh is  Amerikaanse, wonend in Raamsdonkveer.

Plus: Kayleigh heeft een mooie stem, waarmee ze vaak lekker kan uithalen. Ze praat het concert charmant aan elkaar met verhalen over zichzelf en waar de liedjes over gaan. De band heeft toegevoegde waarde, al kan ze het ook heel goed alleen.

Min: Drie kwartier is te kort! En het is rommelig in de Bruine Pij door al het geloop, het podium ligt naast de loop naar het toilet.

Eindoordeel: Kayleigh krijgt de Bruine Pij aardig goed gevuld, wat knap is op deze zonnige en warme tweede paasdag. Alleen met haar gitaar of zoals nu met een vol podium (twee gitaristen, een bassist, drummer en toetsenist): het maakt de zangeres niets uit, het klinkt allemaal even lekker. Ze vertelt verhalen, bijvoorbeeld bij het mooie liedje ‘Time’, over hoe moeilijk het is in het nu te leven. Als klap op de vuurpijl springt de kale banjospeler Francis Levoy op het podium om de Taylor Swift cover ‘Should’ve Said No’ mee te spelen. De band heeft toegevoegde waarde en geeft Kayleighs country pop wat meer blues en rock.

Cijfer: 8,5. (DH)

Rita Lynn
Locatie: ’t Hijgend Hert
Tijdstip: 18.00 uur

Omschrijving: sympathieke Americana, country en roots uit Zundert.

Plus: het is volle bak; een trouw publiek dat er zin in heeft en grotendeels de liedjes kent en een grote variatie van ritme, klanken en vrolijkheid op het podium! 

Min: zanger Bart Brosens vlak voor het eerste liedje: “We zijn het afgelopen jaar heel druk geweest met verschillende projecten en hebben weinig opgetreden.” Dat is jammer, vandaag maakt Rita Lynn het bijna in 1x goed.

Eindoordeel: Volle bak, swingende en opgewekte country, blues en wat horen we allemaal nog meer op het podium en outfits in ‘hobo-stijl’. Rita Lynn heeft het goed voor elkaar. Met leuke nummers als ‘Simultaneously’ en ‘Classic White Sedan’. Een eigen geluid met de contrabas, voortdurende andere gitaren en natuurlijk de vaste mondharmonicaman ‘Van Bil’. Ik hou ervan hoe de harmonica in gesprek gaat met de gitaren. Van Bil heeft bijgeleerd en speelt, beschenen door de felle zon die door ’t Hijgend Hert raam schijnt, ook een fraai nummer mee op een melodica. Zanger Bart Brosens is goed bij stem, soms wat luid. Rita Lynn, check ze even op MySpace!

Cijfer: vorig jaar tijdens de POBparade scoorden de heren al een negen. Ze tonen vormbehoud en krijgen nu zeker weer: 9. (DH)


Cool Zero
Locatie: Mezz
Tijdstip: 19.45 uur

Omschrijving: Rock uit Breda

Plus: Cool Zero bracht kortgeleden hun tweede cd ‘Zero Gravity’ uit. De band laat fans tijdens dit uurtje in Mezz er op een professionele manier mee kennis maken.

Min: gitaarrock waar je van moet houden, uitgesponnen nummers met veel herhaling in het refrein en de solo’s.

Eindoordeel: Voor het optreden lijkt het buiten Mezz drukker dan binnen. Schijn bedriegt, Cool Zero brengt aardig wat volk op de been. Er is aandacht voor het publiek en de vele camera’s van familie terwijl de band hun harde rock, met een lichte neiging naar hardrock, aflevert. Degelijk, met veel solo’s lijkt Cool Zero uit de vijver gesprongen waar Kane en Live de grote vissen zijn. Golden Earring vroeg ze in 2006 en 2007 niet voor niets als voorprogramma. Prima podiumpresentatie met ruimte voor een ouderwetse drumsolo voor drummer Theo Streng. Goed te zien dat Breda op de rockmarkt met Cool Zero ook een kraampje heeft.

Cijfer: 7,5, met de tweede cd uit, is het tijd voor een tournee. (DH)

Lucy Bakes Purple Cakes
Locatie: ’t Hijgend Hert
Tijdstip: 21.15 uur

Omschrijving: artistieke vrijheid: spoken word, poezië, beats en beelden van Leonie Muller

Plus: Lucy Bakes Purple Cakes, voor het eerst als live band is vet. Goed om te zien dat het project vooral live ‘art in progress’ is.

Min: Ik zou het echt niet weten.

Eindoordeel: Lucy Bakes Purple Cakes is de afsluiter van de POBparade 2009 en Leonie Muller doet dat in haar eigen, unieke stijl. De act is in het kunstgezinde ’t Hijgende Hert uitstekend op haar plaats. Goed, het optreden begint niet exact om negen uur, maar dat is omdat alles moet kloppen: de beamer, de laptop, de drums en de bass met pedalenkast (voor al uw psychedelische klanken), de microfoons, de eigen belichting en vooral alle aansluitingen. Als alles eenmaal staat, krijg je een zeer fraaie audiovisuele ervaring. De artieste gebruikt haar stem met op de achtergrond allerlei filmpjes, montages en losse beelden. Soms dromerig en poëtisch, dan letterlijk drum and bass met rap of spoken word. De aantrekkelijke Lucy heeft zelfs een buikdans ingestudeerd om een nieuw nummer extra kracht bij te zetten. Ze doet haar eigen ding, wisselt stijlen af en levert weer een boeiende set af.

Cijfer: 9, Lucy Bakes Purple Cakes is bijzonder, origineel en gedurfd. Een act als deze moet je koesteren in Breda. (DH)

Tekst: Daniël Hereijgers
Foto's: Martijn Stadhouders