POBparade 2009 dag 1

Eerste paasdag, zondag 12 april

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Afgelopen paasweekend stond de Bredase binnenstad in het teken van de 13e editie van de POBparade, het jaarlijkse gratis toegankelijke festival van PopOrganisatie Breda (POB). Dit jaar in samenwerking met lokale initiatieven als Lokaal Kabaal en 3ThaHardWay. Met meer dan 85 optredens op twintig locaties in heel Breda (een record). Met voor het eerst ook bands van buiten de stadsgrenzen.

Eerste paasdag, zondag 12 april

Afgelopen paasweekend stond de Bredase binnenstad in het teken van de 13e editie van de POBparade, het jaarlijkse gratis toegankelijke festival van PopOrganisatie Breda (POB). Dit jaar in samenwerking met lokale initiatieven als Lokaal Kabaal en 3ThaHardWay. Met meer dan 85 optredens op twintig locaties in heel Breda (een record). Met voor het eerst ook bands van buiten de stadsgrenzen.

Je leest hier ons verslag van dag 1: zondag 12 april, eerste paasdag: met onder andere Witness The Fall, Fifi Hengsten en Tank86.

Jack Uzi
 
Locatie: Mezz Café
Tijdstip: 16.00 uur

Omschrijving: opener in het Mezz Café, deze vier niet meer zo heel jonge heren zijn uit hun repetitiehok gekropen om het publiek te voorzien van rauwe pop geïnspireerd door onder andere Danko Jones.

Plus: de heren genieten zelf van hun spel, er is niets moeilijks aan hun muziek wat voor de gemiddelde luisteraar op de warme paasmiddag prima is. Ook de originele, maar erg komische bandnaam is even het vermelden waard.

Min: Jack Uzi is wel erg simpel, muzikaal is er niets uitdagend. Simpele akkoordenschema’s met soms wat pathetische zang die niet echt lekker matcht qua stijl. Jack Uzi is prima tijdens de POBparade, maar echt uitdagend is de band niet.

Conclusie: Jack Uzi is prima op zijn plek in Mezz Café, gevuld met familie en vrienden, en is een prima opwarmer. Niets nieuws en kwalitatief weinig hoogstaand, maar misschien verwacht men dat ook niet van de opener.

Cijfer: 6,5 (LR)

Wow!ter
Locatie: Kleine Wereld
Tijdstip: 16.30 uur

Omschrijving: singer-songwriter Wow!ter heeft de eer als eerste de kleine Kleine Wereld van muzikaal vermaak te voorzien. Een combinatie van covers en eigen nummers trekt aan het publiek voorbij. Zowel in het Nederlands als in het Engels.

Plus: het feest van de herkenning! Wow!ter covert er lustig op los met meezingers à la Dolly Parton en Leonard Cohen. De singer-songwriter weet zijn publiek te vermaken en heeft bij zijn eigen nummers een mooi verhaal, geïnspireerd op zijn eigen levenservaring én op sprookjes. 

Min: met covers hoor je naar mijns inziens niet thuis op de POBparade. Op een feestje is Wow!ter met zijn gitaar een gezellige kerel die het publiek vermaakt met meezingers. Persoonlijk verwacht ik wat meer als je echt gaat optreden. De eigen nummers zijn tekstueel oké, al doen ze wat denken aan Guus Meeuwis.

Conclusie: leuk op een feestje, niet tijdens de POBparade.

Cijfer: 6 (LR)

Halte 5
Locatie: Het Zwarte Schaap
Tijdstip: 17.00 uur

Omschrijving: de Bredaase Bløf: vijf muzikanten met mooie Nederlandstalige liedjes.

Plus: kwalitatief weet Halte 5 Bløf te evenaren. Zanger Ron de Ruiter zingt net zo lekker als Pascal Jacobse en ook de muzikanten zijn allemaal uit hetzelfde goede hout gesneden. Zelfs de teksten lijken te zijn geïnspireerd op hun grote Zeeuwse broer.

Min: vooral het publiek werkt Halte 5 tegen. De bezoekers lijken vooral zichzelf erg interessant te vinden, dat er ook nog een band optreedt, is bijzaak. 

Conclusie: tsja, als je niet van Bløf houdt, is Halte 5 misschien wat minder leuk. Toch is de kwaliteit van zulk niveau dat ook voor de niet-Bløffans Halte 5 een prima band is. 

Cijfer: 8 (LR)

Lockdown
Locatie: Podium Bloos
Tijdstip: 17.30 uur

Omschrijving: voor het hardere werk tijdens de POBparade zakt het publiek af naar podium Bloos. ThaHardWay is de place to be voor hardcore, punk, metal en alles wat zich in het hokje herrie laat schuiven. Zo ook Lockdown.

Plus: Lockdown is een band die even een fikse tik in je gezicht geeft. De vijf heren blazen het podium af. Energieke, erg strakke hardcore. Veel ruimte voor instrumentale invullingen en een goede balans tussen zang en lawaai.

Min: sommige overgangen klinken niet echt strak, echter is de vraag of dit aan de kwaliteit van de band ligt. De akoestiek in Podium Bloos kent nogal wat galm. De rommeligheid van Lockdown is misschien daaraan te wijten of we noemen het artistieke vrijheid, allemaal prima.

Conclusie: Lockdown is een strakke hardcoreband die staat als een huis. Hoeveel nummers de band nu heeft gespeeld is niet helemaal duidelijk, but who cares?

Cijfer: 7,5 (LR)

Witness The Fall
Locatie: Podium Bloos
Tijdstip: 18.20 uur

Omschrijving: in zoverre hardcore melodisch kan zijn, is Witness The Fall het. Hardcore met veel ruimtes en muzikale intermezzi en solo’s. 

Plus: het publiek is blij met Witness The Fall, er wordt vrolijk gepitt. En terecht. Witness The Fall is snoeihard, maar ook melodisch en kan zelfs sfeervol zijn. “Voor iedereen met lange haren” aldus de band zelf. 

Min: er is niets aan te merken op Witness The Fall. De band heeft plezier, het publiek vermaakt zich prima en de muzikaliteit van de band is van prima niveau. 

Conclusie: Witness The Fall is helemaal op zijn plek bij ThaHardWay, maar weet zich daar wel te onderscheiden van de gemiddelde andere band, klasse!

Cijfer 8 (LR)

The Mirrors
Locatie: Boulevard zaal
Tijdstip: 21.00 uur

Omschrijving: vier jonge gasten met lieve gitaarpop geïnspireerd op onder andere The Kooks en Oasis.

Plus: de gitaarpop van The Mirrors ligt prima in het gehoor. De vrolijke liedjes en de fijne stem van de zanger zijn heerlijk, zo aan het begin van de avond. 

Min: de gitaarpop van The Mirrors is bij tijd en wijle wel erg braaf: de heren lijken muzikaal wel heel netjes. Het grootste minpunt, vooral voor de band, is de dosis pech die The Mirrors over zich heen krijgt. Er is een stroomstoring, de gitaren werken niet mee en het publiek zorgt wel voor erg veel ruis. 

Conclusie: The Mirrors zijn misschien wat braaf, de muziek is wel erg lief, maar dit weten de heren prima uit te spelen. 

Cijfer: 7,5 (LR)

Fifi Hengsten
Locatie: Avenue
Tijdstip: 21.30 uur

Omschrijving: Nederretro muzikantentrio naar eigen zeggen. Waarschijnlijk de raarste, maar een van de leukste bands tijdens de POBparade.

Plus: compleet vernieuwend, dat is Fifi Hengsten. Toetsen, bas, drum en Nederlandstalige zang. Het geluid van een klavecimbel gecombineerd met funky basloopjes. Niet alleen muzikaal is Fifi Hengsten een feestje, ook de teksten zijn hilarisch: “ Iedereen gaat vreemd, maar Ivo doet zo iets niet”

Min: Fifi Hengsten is van het kaliber ‘raar maar waar’. Op het moment dat je de tekst denkt te begrijpen, komt er een wending die toch wel erg raar is. Maar ach, is het nodig precies te weten waar de heren over zingen?

Conclusie: helemaal op zijn plek in de Avenue met een vernieuwend geluid, een warm applaus voor Fifi Hengsten.

Cijfer: 8,5 (LR)

Polecat Penny
Locatie: Vulling
Tijdstip: 22.15 uur

Singer-songwriter in bandformatie. Vijf jongeren, die muziek maken alsof ze het leed van een lang leven met zich meedragen. 

Plus: Polecat Penny is een wat relaxtere band met liedjes waarbij het accent op de zang ligt. Muzikaal is Polecat Penny behoorlijk uitgebreid, wat hen onderscheidt van de gemiddelde andere singer-songwriter. 

Min: de zanger van Polecat Penny heeft een wat aanstellerige manier van zingen aangewend. Zijn zang is zuiver, maar gewoonweg niet zo mooi. De teksten en de nummers van de band zijn wat rechttoe rechtaan. Het publiek lijkt weinig met de band op te hebben, want Polecat Penny komt nauwelijks boven hen uit. 

Conclusie: niets nieuws en misschien wat saai. Gemiste kans voor Polecat Penny.

Cijfer: 6 (LR)

Boxershort Questionmark
Locatie: De Bruine Pij
Tijdstip: 23.15 uur

Omschrijving: een combinatie van allerlei toffe genres, uitgevoerd door vijf studentikoze jongens in een overvolle Bruine Pij.

Plus: Boxershort Questionmark heeft eenzelfde naïviteit als een band als Fountains of Wayne. Vol overtuiging zingt het publiek mee met een nummer over rijpere dames. De band heeft een lekkere sound en is volledig independent.

Min: muzikaal is Boxershort Questionmark niet van de bovenste plank. Toch is de uitvoering prima en maken de leuke liedjes dit tot geen enkel bezwaar.

Conclusie: fris en vernieuwend zonder moeilijkheden.

Cijfer 7,5 (LR)

Tank86
Locatie: Boulevard Zaal
Tijdstip: 23.15 uur

Omschrijving: stonerrock zonder zang met flink veel metalinvloeden, maar wie weet dat nu nog niet?

Plus: het bekende recept, maar het juiste. In een bomvolle Boulevard creëert Tank86 melodieën, zijn de heren hard maar sferisch. Tank86 op zijn top op de juiste plek. 

Min: wat een minpunt voor een random luisteraar zou kunnen zijn, is dat Tank na verloop van tijd wat eenzijdig gaat klinken. Het is echter zo dat als men heel goed luistert de band elke keer weer een subtiel melodietje inzet. Niets saai, gewoon goed luisteren!

Conclusie: Tank86 doet gelukkig nog steeds waar ze goed in zijn en dankzij B-stage worden ze steeds beter!

Cijfer: 8,5 (LR)

Mindtrick
Locatie: ’t Hart van Breda
Tijdstip: 23.30 uur

Omschrijving: vijf piepjonge muzikanten die dol zijn op jazz, funk en soul.

Plus: Mindtrick is een ambitieuze band, en dat spat er aan alle kanten af. De band maakt het zichzelf niet gemakkelijk en lijkt er alles uit te willen halen. Zangeres Merel Simons heeft een dijk van een stem en de bezetting van de band is origineel (drum, toetsen, bas en saxofoon).

Min: de eigen nummers van Mindtrick zijn wat futloos. Er wordt veel muzikaal aangerommeld met solo’s en dergelijke, maar dit weet het publiek niet echt te overdonderen. 

Conclusie: de muzikaliteit en de ambitie zijn er, wat meer echte meezingers en Mindtrick is er. 

Cijfer: 7 (LR)

Tekst: Lisa Ruskus
Foto's: Martijn Stadhouders, Ilse Zwakke