Het gaat lekker met The Visual. In december veroverde de band menig hart in De Melkweg met hun EP-release-show. Het tweetal is pas kort bezig, maar heeft zich in korte tijd tot 10 shows op de Popronde weten te werken. Daarnaast staan ze in februari op Grasnapolsky én zijn ze bezig met een nieuwe EP. Zangeres Anna van Rij legt uit.

Allereerst, hele toffe show vorige maand! Wat maakte de releaseshow van jullie EP Translation bijzonder?
"Sowieso het feit dat het druk was maakt zo’n avond speciaal. Het is supergaaf om te zien dat mensen dan ook écht komen omdat ze fan zijn van de muziek die wij maken. Ook ontstond er een bepaalde intimiteit bij ons optreden. Het was echt een ontzettend fijn publiek om voor te spelen, en extra speciaal omdat het een échte headline-show is."

Wat was jullie hoogtepunt van de avond?
"Ik denk toch het moment dat wij een intiemere versie speelden van Offering Shadows. Een goede vriendin van ons speelt cello, en we vonden het vet om dit nummer samen met haar te doen. Zo werd dat liedje ontzettend intiem. Je voelde op dat moment het publiek echt bijna in de cello kruipen. Die intimiteit met het publiek was echt heel tof!"

Sinds de Popronde gaan jullie natuurlijk heel lekker. Merken jullie ook dat er meer aandacht is voor jullie als band?
"Niet per se! Maar je ziet het wel aan de dingen die we volgend jaar gaan doen. Zo hebben we de komende tijd weer veel gigs door heel Nederland én zijn we geboekt voor Grasnapolsky! Dat is echt een festival die op mijn verlanglijst stond."

Jullie speelden op de Popronde al met een drummer, terwijl de EP toch redelijk bol staat van de synthesizers. Merken jullie dat het toegevoegde waarde heeft?
"Zeker weten! Er ontstaat veel meer energie bij onze nummers. Ook is het makkelijker om de aandacht vast te houden van het publiek, vind ik. Het creëert een extra bombarie bij nummers. Daarnaast geeft het ook meer mogelijkheden. Onze huidige nummers zijn vooral klein, maar mét drummer merk je dat je toch wat minder kwetsbaar bent en makkelijker grote zalen mee kan krijgen. Daarnaast zorgt veel spelen er ook voor dat je wat zekerder wordt op het podium. Ieder optreden dat we doen worden we steeds een beetje beter!"

Hebben jullie na een succesvol jaar als 2017 dan ook al nieuwe toekomstplannen?
"Nou, we gaan in het begin van 2018 aan de slag met het opnemen van een nieuwe EP. We gaan deze opnemen met de producer van DEUS, super tof! Het geluid wordt echter wel anders. We hebben echt het gevoel dat we met drummer veel meer kunnen uitpakken. Ook gaan we wat meer internationaal proberen op te treden, zo is België tof, maar kijken we ook naar Groot Brittannië. Onze labels hebben daar namelijk veel contacten. En proberen we natuurlijk zo veel mogelijk festivals te pakken wat dat betreft, gewoon lekker veel spelen. Exciting times ahead!"

Een nieuwe EP dus: hoe gaat het geluid daarvan precies klinken?
"Live klinken we natuurlijk al heel anders dan op de eerste EP. Ik denk dat de nieuwe EP veel meer wordt zoals we nu live zijn. Melancholisch maar toch bombastisch. Natuurlijk blijft de melancholiek in onze muziek zitten, het zal denk ik alleen veel groter en breder worden qua geluid. Je hebt natuurlijk ook veel meer mogelijkheden om nieuwe dingen te gaan doen." 

Is het dan zo dat de vorige EP minder relevant is?
"Nee dat vind ik van niet. Onze vorige EP is heel fijn en we zijn er nog steeds heel erg trots op. Het is alleen wel heel erg van dat specifieke moment. We zijn met elke show die we doen weer meer gegroeid en hebben we daarnaast onze sound ook uitgebreid. Maar dat gaat het ook heel interessant en mooi maken."