Het voorjaar staat klaar en Amsterdam bloeit en groeit weer. Want, hou de agenda maar alvast klaar, de festivals komen er weer aan! We hebben 30 lokale pareltjes in én rond Amsterdam voor jou erbij gepakt mét tips, zodat jij alvast jouw feestroute kunt uitstippelen.

SOTU

o.a. De Vondelbunker, OCCII, 12-16 april
Wat: Ben je op zoek naar de underground? Dan is Sounds Of The Underground de plek om te zijn. SOTU bestaat uit voornamelijk punk, prog-rock, psych, folk met een internationale line-up én een filmprogramma.
Line-up: Zoo, Guess What?, Blind Man’s Band, Cathy Heyden, Eider.
Must see: King Eider. Deze Amerikaan brengt zijn folky songs met verve en emotie over. Schattige kleine nummers worden gecombineerd met tergende teksten en een akoestische gitaar. 
Prijs: € 18,50 passepartout, dagtickets zijn aan de deur(en) verkrijgbaar.

Het Vrije Westen

Westerpark, 5 mei
Wat: Het Vrije Westen is een van de vele bevrijdingsfestivals in Nederland op 5 mei, maar doet zeker niet onder in de line up. Het Westergasterrein is de ultieme setting om de vrijheid te vieren met jouw favoriete muziek. Daarnaast heeft Het Vrije Westen de samenwerking gezocht met Click x, wat betekent dat er voor ieder wat te zien is.
Line-up: De Jeugd Van Tegenwoordig, Skip & Die, Radio Eliza, Jeangu Macrooy, The Mysterons
Must see: Jeangu Macrooy. The new kid on the block. Jeangu is een artiest die enorm geïnspireerd is geraakt door de blues uit de jaren dertig. Hij geeft het nieuw elan en laat met zijn eerste EP een enorm potentieel zien.
Prijs: Helemaal gratis.

22fest

Thuishaven, 20 mei
Wat: Spin-off van muziekdienst 22tracks, als festival een line-up vol ontdekkingen op het snijvlak van pop, dance en urban. Nu op een nieuwe locatie en een nieuwe tijd.
Must see: Suzanne Kraft. Deze dame, correctie meneer, bezweert met een ontzettend fijne sound die soms wat weg kan hebben van London Grammar en The xx.
Line-up: Baba Stiltz, Suzanne Kraft, Flako, Torus, Yung Nnelg en anderen.
Prijs: € 29.- 

DGTL

Amsterdam, 15 en 16 april

Superslim natuurlijk, die claim op het Paasweekend. Ja, het is soms nog koud (vorig jaar!). Maar mensen zijn vrij, hebben zin om te feesten en hunkeren naar het festivalseizoen. Zowel dj’s als publiek schrijven DGTL dus maar al te graag in hun agenda. Het festival bevindt zich op een interessant snijvlak tussen de underground en het grote publiek. Zo’n beetje elke credible dj die flink wat mensen op de been brengt staat er, waaronder Dixon, Maceo Plex en Jamie Jones. Maar ook nieuwe talenten als Trikk, Willow en Oceanic krijgen er een plek. In vijf jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het voorjaar, inmiddels internationaal aan het uitrollen in Barcelona en São Paolo.

Prijs: € 49,50 per dagticket.

London Calling

Paradiso, 26 en 27 mei
Wat: London Calling is een understatement inmiddels. In mei branden ze weer los met een fijne line up, vol met bands met een enorm potentieel. Hét festival voor de indieliefhebber.
Line-up: O.a. Pond, The Districts, Black Honey, Skeggs en TRAAMS
Must see: Pond. Het is een naam die steeds vaker langs komt als hét side-project van een aantal leden van Tame Impala. De frontman van Tame Impala, Kevin Parker, zit al jaren in de productiestoel voor de mannen. Het album dat er aan komt zal waarschijnlijk enorm gehyped worden.
Prijs: €35 voor een passepartout, en €20 voor een dagkaart.

Lente Kabinet

't Twiske, 27 mei
Wat: Lente Kabinet wordt vaak gezien als het kleine broertje van Dekmantel, maar wel met een ontzettend dikgevuld programma vol uiteenlopende genres van techno tot disco. Zolang het dansbaar is. Daarnaast is het festival altijd vrij intiem. Met (maar) 2 stages is het niet lastig om alle actie niet mis te lopen. Ofwel, allemaal naar ’t Twiske!
Line-up: Véronique Vincent & Aksak Maboul, Boo Williams, Bruxas (live), The Black Madonna.
Must see: The Black Madonna. Ontzettend fijne muziek op een festival! Heerlijk funky, maar toch ontzettend dansbaar.
Prijs: € 39.- per ticket.

Amsterdam Open Air

Gaasperpark, 2 en 3 juni
Wat: Amsterdam Open Air is ook een vaste prik in het pinksterweekend. De enorme hoeveeldheid podia en co-hosts is inmiddels een onderscheidendheid, het zal onmogelijk worden om alles te zien. Maar dat is niet erg, het gaat immers om de dansjes. 
Line-up: O.a. Ronnie Flex, Bakermat, &ME
Prijs: De weekenders zijn inmiddels uitverkocht. Er zijn nog wel tickets voor camping+festival voor €120, maar een dagticket is € 54,50.

 

Dekmantel

Amsterdam, 3 tot 6 augustus

Dekmantel is een festival dat al tijden een understatement is. De grote broer van Lente Kabinet is een van de grootste dance-festivals in Amsterdam geworden. De line up is al bekend, waar de andere festivals nog veel namen bekend moeten maken. Met namen als Jameszoo en Tom Trago beloofd het weer een mooi festival te worden.

Prijs: Uitverkocht, maar je kan het natuurlijk altijd proberen op ticketswap

Mystic Garden

Sloterpark,17 juni
Wat: Mystic garden is een festival dat je niet snel vergeet. Niet zozeer vanwege de line-up, maar vanwege de aankleding. Die is ieder jaar weer ontzettend gedetailleerd, het voelt alsof je je zelf in een andere wereld waant. Daarnaast geeft de line up van dit jaar genoeg kans om dansjes te wagen in het Sloterpark.
Line-up: oa Alex Niggemann, Edu Imbernon, Florinsz Janvier, Fur Coat.
Must see: Loop gewoon eens rond op het festival en ga letten op de details binnen de directe omgeving. Er kan echt niet genoeg waardering voor de aankleding worden geuit. 
Prijs: Tickets zijn €37,50

Awakenings Festival

Spaarnwoude, 24-25 juni 
Wat: Awakenings is dit jaar twintig jaar oud en lijkt nog niets aan slagkracht in te leveren. Ook dit jaar is weer iedereen erbij op hun outdoor tweedaagse
Line-up: O.a. Adam Beyer, Ricardo Villalobos, The Black Madonna, Maceo Plex en KiNK.
Must see: Maceo Plex. De man draait als een malle en heeft zijn plekken op de verschillende festivals zeker verdiend. De show die hij neerzet is altijd meer dan prima.
Prijs: € 95.- voor een weekender en een dagticket is € 62,50

Wicked Jazz Sounds

NDSM-terrein, 24 juni
Wat: Wicked Jazz Sounds is dit jaar ook weer van de partij!  Denk aan een lekker zonnetje met heerlijke funk, hiphop, jazz, soul, swing en nog veel meer. Kortom, dat kan alleen maar een fijn festivaldagje zijn. 
Line-up: o.a. Jungle By Night, Tony Allen, Michelle David & The Gospel Sessions
Prijs: € 35 voor een regular ticket.

Laatste vrijplaats van Nederland: Landjuweel

Ruigoord, 2-6 augustus

Wat: Landjuweel is het grootste, jaarlijkse evenement in Ruigoord. Het kunstenaarsdorp werd als protest tegen de plannen voor een haven 44 jaar geleden gekraakt. Sinds die tijd conserveert de gemeenschap een groen plekje te midden van de haven waar het gedachtegoed van de jaren zestig, van Provo en de hippiebeweging nog steeds voortleeft. En waar al tientallen jaren festivals worden georganiseerd. Vanaf deze editie staan er hekken om het terrein omdat er vorig jaar duizenden mensen extra waren dan in de vergunning was afgesproken.

Prijs: n.n.b.

SSFB

NDSM-terrein, 25 juni
Wat: Tweede editie van het fris nieuw dancefestivall Strange Sounds From Beyond, dat voorbij Europa en de VS kijkt. Dit jaar als troef de Turkse Selda. Strange Sounds From Beyond is als de School meets Le Guess Who?
Line-up: O.a. Selda, Sun Ra Arkestra, Lena Willikens, Mutant Beat Dance, Orpheu The Wizard.
Must see: Selda dus. De Turkse protestzangeres is in tijden van nood in Turkije een genot om naar te luisteren. Ze mixt rock 'n roll met een flinke elektronische sound, wat ontzettend fijn kan zijn tijdens haar set. Zeker kijken!
Prijs: € 35.- per ticket.

PITCH

NDSM-terrein, 1 juli
Wat: Mojo’s dancefestival met focus op live-acts waagt de sprong. Van Westergas naar NDSM, van twee dagen naar één. Onder het motto: ’Terug naar de kern’. 
Line-up: O.a. Mura Masa, Fatima Yamaha, Sango, Actress en Mount Kimbie.
Must see: Mura Masa. Deze artiest heeft inmiddels een ontzettende reputatie opgebouwd wat betreft de shows die gegeven worden. Afgelopen jaar stonden ze ook al in De Melkweg, wat al een weergaloze show was.
Prijs: € 42,50

Pleinvrees

't Twiske, 2 september
Wat: Van Pleinvrees festival weten we eigenlijk nog erg weinig, behalve dat de website in thema veel geluiden uit de jungle laat horen. Vorig jaar was het festival al drukbezocht, wij denken dat het dit jaar hetzelfde verhaal zal zijn. De ticketprijzen én de line-up zullen spoedig bekend worden gemaakt. 
Line-up: n.n.b
Prijs: n.n.b.

 

Vaarwel-editie: A Day At The Park

Amsterdamse Bos, 17 juli

Wat: A Day At The Park komt 17 juli met de 10e en laatste editie van het festival, en wil ontzettend graag uitpakken met de line-up. Het festival is zoals gewoonlijk weer te vinden in het Amsterdamse Bos, wat ervoor zorgt dat de omgeving ook wéér een mooie feature is van het festival.

Prijs: early bird is €29 en de reguliere prijs is €49

Buiten Westen

Oudekerkerplas, 15 juli
Wat: Op Buiten Westen staat house en techno al heel lang centraal, maar het randprogramma mag er naast de line-up ook zeker zijn! Food-trucks en workshops zijn zat te vinden op het festival. Kortom, gewoon een lekkere zomerdag.
Line-up: O.a. Alle Farben, Daniel Avery, Mickey Nice en KERK!
Must see: Alle Farben breng altijd een kleurrijke show met geluiden naar de festivalzomer. Zijn sets worden veel beluisterd en bekeken, en met recht. 
Prijs: € 42,50

Welcome To The Future

't Twiske, Amsterdam, 22 juli
Wat: Zelfs een compleet mislukt jaar door ‘code rood’ kan WTTF niet omduwen, op house- en technogebied een van de vaste waarden in het Amsterdamse danse-seizoen.
Line-up: O.a. Pan-Pot, The Martinez Brothers, Chris Liebing, De Sluwe Vos, Carl,Craig.
Must see: Chris Liebing, deze dj zet altijd weer iets anders neer. Elke show is fantastisch. Hij draait al een tijdje mee, maar wij kunnen er in ieder geval geen genoeg van krijgen. 
Prijs: € 53,50 per ticket

Milkshake

Westerpark, 29 en 30 juli
Wat: En naar de andere kant van het IJ. Milkshake festival is weer terug in het mooie Westerpark. De jaarlijkse viering van liefde, tolerantie en respect is weer terug, en met een line-up die ook genoeg dansjes zou moeten creëren. Dance-liefhebbers unite!
Line-up:  Damage, Mister B Amsterdam, Liberated, Theo Heskes,Totally
Must see: De heerlijk genietende mensen in de zon. De sfeer op het festival is altijd erg goed, wat maakt dat het elk jaar weer een feest is om naar uit te kijken. 
Prijs: € 79,50 voor een weekender en € 45.- voor een weekend ticket.

 

Mega-weekender: Mysteryland

Haarlemmermeer, 26 en 27 augustus

Niemand kan bedenken dat Mysteryland zou missen in de Hollandse festivalzomer. De zelfverklaarde moeder der dancefestivals is al vanaf 1993 een vaste prik in het Nederlandse festivallandschap. De line up is dit jaar, zoals gewoonlijk, ontzettend enorm. Gevuld met EDM, techno en house dj's zoals Armin van Buren en Deadmau5 zetten we ons weer schrap voor een enorm dikbepakt weekend in Haarlemmermeer.

Prijs: €149 voor een weekendticket met camping, € 74,50 voor een dagticket.

Guilty Pleasure

Gaasperpark, 30 juli
Wat: De naam zegt genoeg. Guilty Pleasure is gewoon een heel leuk buitenfeestje. Alle foute hits komen ongeveer langs. Het is eigenlijk een grappig dagje lol trappen met de verschillende artiesten die er staan. Meebrullen op YMCA én Take On Me is een gegarandeerde feature op dit feest.
Line-up: Vengaboys, T-Spoon, Lange Frans, Henny Huisman’s Soundmixshow, Trafassi
Must see: Trafassi. Puur omdat dát een groot feest is.
Prijs: € 34,50 per ticket.

Appelsap

Flevopark, 12 augustus
Wat: Appelsap. Het is misschien wel het grootste understatement aan hiphopfestivals in Amsterdam én Nederland. De line-up is dit jaar ook weer enorm gespekt. Hiphop-fans opgelet: Lil’ Wayne komt. Daarnaast is het festival ook een enorme showcase voor de Nederhop, kom dat zien!
Line-up tot nu toe: Lil Wayne (US), Dave (UK),Fresku, Mocromaniac, Pietju Bell.
Must see: Het is misschien een 3voor12 understatement, maar Fresku is een artiest die gezien moét worden. Al jaren staat hij ontzettend sterk te performen en zet hij goede albums neer.
Prijs: € 47,50 voor de 4e verkoopronde. Wees er dus snel bij, want het is de laatste ronde!

Encore

NDSM terrein, 19 augustus
Wat: Het tweede hiphopfestival in deze lijst, maar deze doet zeker niet onder aan Appelsap. Met namen als Jonna Frazer, Tory Lanez belooft het festival ook veel goeds. Ook zij nemen de sprong naar het NDSM-terrein, wat inmiddels hét festivalterrein van Amsterdam lijkt te zijn.
Line-up: Tory Lanez, Migos, Russ, Jonna Frazer en Maieek Berry
Must see: Jonna Frazer. Deze artiest heeft in korte tijd een grote aanhang weten te scharen. Het talent druipt er vanaf, zeker een kijkje waard!
Prijs: € 49,50 per stuk

Voltt Loves Summer

NDSM, 26 augustus 
Wat: Voltt is een van de vele festivals die de NDSM-werf gaat zien deze zomer. Een van de paradepaardjes van de technofestivals in Amsterdam en heeft, ondanks de enorme concurrentie, een solide plek in de harten van festivalliefhebbers veroverd.
Line-up: Acid Arab, Agents Of Time, Alan Fitzpatrick, Antigone, Bart Skils.
Must see: Marcel Dettmann. De man heeft een steeds sterkere reputatie, en dit jaar zal zijn groei waarschijnlijk alleen maar groter zijn.
Prijs: € 42,50 voor een regular ticket

Zeezout

Blijburg, 2 september
Wat: Zeezout is elk jaar weer een ontzettend mooi festival in Blijburg. Ook dit jaar willen zij zich weer focussen op sterk Nederlands talent dat de dancefestivals bestormd. Er is nog niks bekend over de line up.
Line-up: n.n.b.
Prijs: 
De earlybirds zijn €29 

Valtifest

NDSM, 9 september
Wat: Ook Valtifest is weer van de partij, het jaarlijkse verkleedfeest op de NDSM-werf. De creatievelingen houden vast aan het festival in september, wat het heerlijk nazomeren maakt.
Line-up: n.n.b.
Prijs: 
Early birds zijn € 32,50

ADE

Amsterdam, 18 tot 22 oktober

Amsterdam Dance Event is al jaren lang een paradepaardje voor Amsterdam. Jaarlijks wordt dit festival groter en de focus van de internationale pers is ook enorm op dit festival. De datums zijn net klaargezet, het is nu alleen nog wachten op de line-up. Oktober is nog ver weg, maar dat mag de pret niet drukken: we hebben nog een lange zomer te gaan.

7 Layers Festival

o.a. Paradiso, Vondelkerk, 30 sep-1 okt.
Wat: Dotan staat niet alleen bekend om het mega-album dat hij er uit heeft gegooid in 2015, maar ook om de festivals die hij organiseert! In 2016 heeft hij al meerdere 7-layers-avonden georganiseerd in Paradiso en dat krijgt zijn vervolg in de vorm van een festival.
Line-up (tot nu toe): Dean Lewis, Joseph & Maia, L.A. Salami, Lucy Rose, Luke Sital-Singh.
Must see: Luke Sital-Singh. Wie kent hem nog? Met het nummer Greatest Lovers brak hij in 2014 door in Nederland. Daarna hoorden we echter nog weinig van hem. Toch blijft hij een songwriter die het bekijken waard is. Luke heeft een gouden stem en een ontzettend fijne schrijfstijl ontwikkeld.
Prijs: € 59.- excl. Lidmaatschap voor het hele weekend. € 34.- voor een dagticket.

Popronde Eindfeest

Q-factory, 25 november 
Wat: Het grootste festival in landoppervlakte gaat dit jaar natuurlijk ook weer los. Het eindfeest staat altijd garant voor Nederlands talent dat een verschil gaat maken nadat zij de Popronde hebben voltooid. Kortom, weer een leuke manier om het poplandschap van morgen te bekijken.
Line-up: n.n.b.
Prijs: n.n.b.

Valhalla

RAI gebouw, medio december.
Wat: Een throwback naar rond het millennium, toen Trance Energy en Innercity de enige grote dancefeesten waren en waar je als liefhebber dus maanden vantevoren naar uit keek. Valhalla programmeert breder dan deze voorgangers: zo kon je in 2016 in één nacht naar de Jeugd van Tegenwoordig, Sandrien en Yellow Claw.
Line-up: n.n.b.
Prijs: n.b.b.