De platenzaak Record Mania van Hans Steehouwer heeft een lange voorgeschiedenis. Van een pril begin in de Jordaan is Record Mania uitgegroeid tot een parel in de Pijp voor verzamelaars.

Beluister hier de podcast; tekst gaat hierna verder.

Brabbeliaans
“Ik heb een vaste klant, hij is Braziliaans, spreekt half Nederlands en half een brabbeltaaltje waar ik geen touw aan vast kan knopen. Hij komt hier regelmatig met een aantal kranten om zijn arm. Als hij binnenkomt zeggen we elkaar gedag, gooit hij de kranten op de balie, en dan moet ik zijn horoscoop vertalen. Dat doe ik in het Engels. Hij luistert aandachtig, en dan is hij gewaarschuwd voor alle gevaren die hem te wachten staan. Hij koopt ook weleens platen hoor, maar dit zijn de leuke dingen aan mijn vak.”

Geïsoleerd
Ik begon deze platenzaak om een functie te krijgen die ik een beetje miste. Ik was beeldend kunstenaar en was niet zo goed in netwerken. Ik zat daar maar op mijn zolderkamertje met relatief weinig inkomsten. Ik moest er daarom even uit om wat mensen te zien. Ik ging soms naar een winkeltje bij mij in de buurt en die had platen die je voor een gulden of twee vijftig kon kopen. Ik had daarvoor wel allemaal muziek op banden, maar een vriendin had die verpatst toen ik in het buitenland zat. Ik zag door die winkel al mijn oude muziek weer terug dus ik ben platen gaan kopen. Op een gegeven ogenblik dacht ik ‘nou, ik kan ook wel eens een beursje doen’. Toen ben ik een winkel begonnen in de Hazenstraat in de Jordaan. Daar moest ik na een tijdje weg, en toen kwam ik hier. Ik ben dus helemaal met niks begonnen.

Record Mania

Adres:
Ferdinand Bolstraat 30
Openingstijden: 
Ma t/m za van 12:00-18:00u.
 
1994: begonnen in de Hazenstraat.
2003: verhuisd naar de Ferdinand Bolstraat.
Collectie: ca. 25.000 platen, 6.500 cd's.
Specialisme: pop, zwarte muziek. 
Kenmerkend: grappige vaste klanten, vrijgevige toeristen, een prachtig barok interieur. 
Ga hier naar hun online shop 

Een klein beetje van heel veel
Mijn collectie bestaat uit ongeveer 10.000 platen en ik schat 5.000 cd’s. Ik vergelijking met andere mensen heb ik eigenlijk niet echt één specialisme. Misschien zwarte muziek en pop. Ik weet een klein beetje over heel veel. Ik besef elke keer als er klanten komen dat ze veel meer van de muziek weten dan ik. Die zijn natuurlijk veel meer gespecialiseerd in hun sectie. Er zijn gelukkig veel mensen die weer meer platen gaan draaien. En jongeren, die dat ook weer als geluidsdrager gebruiken. Het is echt populair, de vraag is groot. 

Tweedehands
Ik heb geen nieuw vinyl, alles is tweedehands, ook de cd’s. Ik heb nooit in de inkoop van nieuwe platen gezeten. Ik heb ze eens vergeleken, maar die oude platen klinken toch beter dan de nieuw geperste en de reissues. Als je er kritisch gaat naar luisteren op goede apparatuur dan hoor je toch wel de kwaliteit van die oude platen.

Mohikaan
De straat wordt de laatste maanden enorm opgeknapt en er komen bijna wekelijks nieuwe winkels bij. Het straatbeeld wordt er helaas niet diverser op. Uiteindelijk verlies je het. Als hier allemaal grote concerns en ketens gaan zitten en de huren gaan heel erg omhoog dan moet je in een zijstraat gaan zitten. Ik heb gelukkig net een huurcontract getekend voor vijf jaar. Dus dat zit wel goed.

Record Store Day
Ik vind het een commerciële bende. Ik heb eerder geprobeerd om een beetje mee te doen maar je moet gelijk een hoop merchandise kopen. En ik heb ook weleens gehoord dat sommige platenzaken bevoorrecht worden. Die krijgen dan de betere issues. Eigenlijk heeft een zelfstandige platenzaak er helemaal niks te zoeken. Ik heb een paar keer op mijn manier meegedaan. Dan zette ik gratis platen buiten met een bordje “Record Store Day”. Er is niks mis met commercieel maar ik kan er niet aan meedoen.

$5800
Ik heb in de etalage al een paar jaar een replica van een singletje van de Jamaicaanse singer-songwriter Alton Ellis staan. Het origineel hebben we op Ebay verkocht voor 5800 dollar. Los van de zeldzaamdste LP's van The Beatles is dat naar mijn weten het duurste exemplaar van een single verkocht op internet ooit.