Nic Mauskovic en Juan Hundred tourden de afgelopen maanden met hun band door Zuid-Europa en spelen in Amsterdam op de derde editie van Wicked Jazz Sounds Festival. "We willen ongestoord gestoorde keuzes kunnen maken."

Rotterdam
Ook al speelt bijna het hele leven van percussionist Juan zich af in Amsterdam, een studie en relatie leidde hem naar Rotterdam. “Nog wel, als het even kan verhuizen we naar de hoofdstad. Ik ben een jaar geleden afgestudeerd aan het Conservatorium in Rotterdam richting Cubaanse muziek. Een goede keuze als je echt goed conga wil leren spelen. Alleen de vastomlijnde kaders waarin ik werd opgeleid heb ik al vrij snel losgelaten en ben met verschillende bands mijn eigen weg ingeslagen. Op mijn eindexamen heb ik met mijn andere band La Banda Fantástica gespeeld. Bij Mauskovic werk ik zowel met drums, conga’s als timbales.” Nic: “Je maakt voor opgeleide salsaguys hele lompe ritmes, maar wel heel dansbaar.”

Gestoorde keuzes
Nic’s DNA wordt vooral gevormd door oude funk uit de VS, en via die weg kwam hij uiteindelijk bij afro-beat uit. “Denk aan James Brown, maar alleen dan tien keer rauwer omdat ze geen normale apparatuur gebruiken. Als je nog veel meer luistert merk je dat er ook veel Cubaanse invloeden zijn in Afrika. En andersom, in Colombia bijvoorbeeld zijn in de jaren 70 veel afro-beatplaten gemaakt, het was toen een hype. Ik luister naar echt heel veel verschillende soorten muziek maar wilde gewoon een band die altijd dansbaar is en waar we ongestoord gestoorde keuzes kunnen maken. Onze muziek is een mix van afro en Cumbia, een Colombiaanse muziek stijl.

Lissabon
Nic: “Ik was de afgelopen jaren de drummer van Jacco Gardner. Sinds vorig jaar heeft hij samen met zijn Spaanse vriendin een heerlijk, charmant appartement in Lissabon. Met dakterras en een bananenboom. We zijn langs geweest en sindsdien zijn we alleen maar enthousiaster geworden over deze stad. Lissabon is voor ons een van de fijnste en creatieve plekken op de wereld, en het is in vergelijking met Amsterdam nog heel goed betaalbaar. We zouden naast het muziek maken er heel graag een gare nachtclub willen openen. Je kan daar al voor €600 per maand een pandje huren."

The Mauskovic Dance Band

bestaat uit:
Nic Mauskovic, die ook speelt in Jacco Gardner, Bruxas, Eerie Wanda en Altin Gün. 
Juan Hundred, die ook speelt in La Banda Fantástica en Gallowstreet. 
Mano Mauskovic, die ook speelt in Breaking Levees en Max Meser. 
Marnix Mauskovic, die ook speelt in 45 Acid Babies. 
Donald Mauskovic 

NDSM
Niet ver van de NDSM-werf, het terrein van het Wicked Jazz Sounds festival, ligt de repetitieboot. Een mooie plek om met de twee af te spreken dacht ik vooraf. Het liep anders. Nic: “Dat repeteren is inmiddels verleden tijd, we huurden de boot van een hippie die al heel lang aan hetzelfde stukje water woont. We hebben er nog net de clip van de track Analog Fruit opgenomen. Nu delen we een ruimte met Moss in de Vondelbunker.”

Liquid Liquid
Een band die begin jaren tachtig opborrelde in de no wave scene in New York, sinds 2008 weer bij elkaar is en weer regelmatig optreedt. Nic: “Het spreekt me heel erg aan hoe deze band te werk ging. Ongeschoolde muzikanten die luisterden naar zowel Fela Kuti en Iggy Pop, en met een geheel eigen interpretatie hierop weer iets heel anders creëerden. Wij doen zo'n beetje hetzelfde. Ik ben gitarist terwijl ik hiervoor niet echt gitaar heb gespeeld. Juan: “We spelen met mensen die allemaal buiten hun comfort zone werken, doordat we óf niet op ons eerste instrument spelen (Nic en ik) of in een genre dat we nog niet eerder hebben gespeeld (Mano en Marnix). Ons geluid is daardoor wat minimalistischer geworden, minder op details gericht. We vertalen alle muziek die wij tof vinden zonder te proberen iets na te doen.”

Genève
De eerste EP van The Mauskovic Dance Band staat nog in de steigers. Nic: “We hebben daardoor nog geen lange setlist, het laatste kwartier eindigen we bijna elke keer jammend. Onze eerste show ooit was in Genève. Die was eigenlijk rampzalig.” Juan: “Nou ja, rampzalig. Eerder op de dag speelden we in een platenzaak. De track Repeating Night werd opgenomen en is terug te zien op Youtube. Dat was dus ons allereerste nummer van ons allereerste optreden. Maar de reacties zijn goed. Als mensen daar al goed op gaan…”

De opname van Repeating Night is te zien boven de tekst.

Underdog
De band tourde in april door o.a. Spanje, Frankrijk en Italië. Daarvan is de show in het Italiaans stadje San Salvohet meest bijgebleven. Juan: “We speelden in een beachclub waar 40+ vrouwen in overtal waren. Het is heel leuk om te zien dat juist zij helemaal crazy gaan op onze muziek.” Nic: “En het optreden in de Ceuvel in Noord. Eigenlijk zou ik er met mijn andere band Altin Gün spelen. Toen dat niet meer doorging, was het publiek nogal teleurgesteld en verwachtte er eigenlijk niks meer van. We zijn toen last second ingevallen, hebben een goed feestje gebouwd en eigenlijk iedereen verrast. We voelen ons daarom soms de underdog."

Show time
Benieuwd of The Mauskovic Dance Band ook jou in vuur en vlam kan zetten? Ze spelen zaterdag 24 juni op het Wicked Jazz Sounds Festival, en o.a. 15 juli in de Tolhuistuin.