We spraken tijdens onze vierde clubavond (en laatste van dit seizoen) met Duke John en Fungo Bat over hun plannen deze zomer. We ontdekten dankzij een zelfhulpboek van Kees Schaper nieuwe levenslessen. Maar bovenal kwamen we er achter dat beide bands nog heel wat op het programma hebben staan.

Fungo Bat is het nieuwe geesteskindje van Sam Verbeek (Echo Movis). In de live band wordt hij ondersteunt door allstar cast Joost van Eck (Morado), Ivar Otten (SMTHNG SMTHNG UNICRN) en Kees Schaper (te veel om op te noemen).

Jullie zijn los van Fungo Bat allemaal bezige bijtjes. Waar staat dit project voor jullie?
Sam: "We doen er misschien soms lacherig over maar we zijn wel serieus."

Kees (predikt met het zelfredzaamheids-boek dat hij net heeft gevonden in de Cinetol op de borst): "Ja, even zonder gein... passie is creatie…(blijft hierna op de achtergrond doorratelen)."

Sam: "Ik was al een tijd bezig met eigen werk dat ik ook graag live wilde spelen. Ik kende Kees en vooral Ivar al heel lang, en die kende Joost weer. Toen zijn we samen gekomen met dit idee, en dat ging gewoon erg goed. Het is serieus omdat we het goed willen doen, maar het is juist ook serieus omdat we er veel lol aan willen beleven."

Hoe gaan jullie de zomer in?
Sam: "We gaan de hort op en zo veel mogelijk try-outs spelen in binnen- en buitenland. De eerste EP is bijna af, en we willen graag dit jaar nog een tweede opnemen en als het kan ook een album schrijven. Nu is het vooral warm spelen en zoveel mogelijk voeten aan de grond kunnen krijgen zodat we ook na de zomer door kunnen pakken."

Kees (predikt verder): "Zie nooit de werkelijkheid onder ogen! Daarom houden we ons misschien nu al met het buitenland bezig. We houden ons vrij weinig bezig met de werkelijkheid. Het gaat om het waarom? Voor mij is die vraag de sleutel van de inspiratie, de aspiratie. Kijk...de marteling van het willen, staat ons niet in de weg. Voor ons is dat geen marteling. We moeten wel uitkijken want het zou zomaar om kunnen draaien. Dat het wel een soort marteling wordt. Toys ‘r us is verleden tijd, we zien nu alleen nog maar “toys are yours'."

Sam: “Kees, waar slaat dit op?”

Kees: "Ja, jij denkt zeker dat dit een of andere stoffige achterhaalde overtuiging is, MAAR DAT IS HET NIET! Ik ga vragen of ik dit boek mag houden."

Dit is ongeveer het moment waar niemand meer tussen Kees en zijn boek durfde te komen, aan het eind van deze zomer kan iedereen zich aan melden bij zijn nieuwe cult, “Ga voor het leven”. De try-out shows van Fungo Bat zijn komende tijd in binnen en buitenland te bezoeken. Denk veel energie 60s beat, obscure meuk met een vleugje Kanye on steriods.

Duke John is een band oorspronkelijk uit Brabant, nu gevestigd in Utrecht, en beweegt zich ergens tussen stoner, garage en grunge. Met hun zware riffs en felle energie sleepten ze o.a al de Utrechtse Popprijs in de wacht. Het leukste van dat laatste is dat ze aan het begin niet wisten dat ze er aan mee deden. De Utrechtse Popprijs bestaat uit meerdere bandwedstrijden en Duke John won een van deze wedstrijden waarna ze er pas achter kwamen dat dit een finaleplaats voor de popprijs opleverde.

Hoe gaan jullie de zomer in?

Jannes: "Schrijvend vooral. We spelen op festival Dicky Woodstock en voor de rest proberen we zoveel mogelijk nieuw materiaal te maken. Begin september brengen een nieuwe plaat uit en die gaan we releasen in Utrecht, we weten alleen nog niet helemaal zeker waar. Daar plakken we dan zo snel mogelijk een tour aan vast in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Rotterdam en Utrecht natuurlijk. We proberen het voor de Popronde te doen. In december gaat er nog een plaat op vinyl uit en volgend jaar willen we het materiaal dat we hebben geschreven in een album verwerken."

Duke John doet zelf niet mee met de Popronde maar de leden van Duke John vallen ook in de categorie overijverig. Jannes zit ook in de eigenzinnige veelbelovende band Foes en Marc drumt ook in The Little Years en HØUND. Marc is sinds dit jaar dus ook de vaste drummer van Duke John. Het is duidelijk dat de heren veel van plan zijn en het ziet er uit dat het een drukke zomer gaat worden.

Terugblik eerste seizoen

Het eerste seizoen van Club 3voor12 Amsterdam zit erop. In maart begonnen we met partner Poptrash en podium Cinetol aan de missie om de meest veelbelovende acts in en rond de stad samen te brengen voor een breder publiek. De avonden waren leuk en goed bezocht en dat hebben we in de eerste plaats uiteraard te danken aan de artiesten, groupies en alle andere bezoekers. We zijn in het bijzonder dankbaar aan partner Poptrash, de DJ’s: Clara, Duke John, Vvessel, Young Wolf, Robert Smit, alle vrijwilligers en natuurlijk Cinetol. Iedereen een fijne zomer, en geniet na met de fotoreportages op onze Facebookpagina:
#1 met Phoam en Holymen
#2 met Kitty Hawk en Golden Boy
#3 met Fazi, EUT en KRAZ
#4 met Fungo Bat en Duke John