Harvey Mason, grootmeester achter de drums, zondag in de North Sea Jazz Club

"Ik leer nog elke dag"

Mark Bink ,

Van obscure jazz tot Kiss from a Rose van Seal; Harvey Mason heeft het allemaal gedaan.

Ook als zijn naam geen belletje doet rinkelen, kun je er zeker van zijn dat je hem hebt horen drummen. Harvey Mason heeft achter de drumkit gezeten bij James Brown, Barbra Streisand, Frank Sinatra, John Legend, Herbie Hancock en vele, vele anderen. Naast zijn drumwerk heeft Mason ook zijn sporen verdiend als producer en schreef hij nummers voor onder meer Notorious B.I.G., Mary J Blige en Nancy Wilson. 

Masons laatste album Chameleon draagt detzelfde naam als de hit die hij samen schreef met Herbie Hancock. Gevraagd naar de reden achter deze albumtitel, zegt Mason: "Het is in de eerste plaats een verwijzing naar mij als veelzijdige drummer. Ik voel me thuis bij veel verschillende soorten muziek. Daarnaast is het een knipoog naar het bekende nummer uit 1974."  

Mason trommelde veel nieuwe jazztalenten op voor Chameleon, waaronder trompettist Christian Scott, toetsenist Kris Bowers, bassist Ben Williams en saxofonist Kamasi Washington. Laatsgenoemde zal zondag ook deel uitmaken van Masons band als hij optreedt in de North Sea Jazz Club. 

Het album klinkt fris en ontspannen. "We hadden een goede interactie en de opnames verliepen soepel. We hebben alles live ingespeeld, zonder te repeteren. Dankzij de jonge talenten die meespeelden, is de plaat heel erg van nu." 

Mason speelt vaker live dan ooit tevoren. "Ik hield me decennia lang vooral op in studio's en heb daar veel van geleerd als drummer en producer. Tegenwoordig treed ik meer op dan vroeger en dat heeft een heel eigen charme; ik ontmoet allerlei mensen, zie veel van de wereld en krijg de kans met diverse muzikanten samen te spelen. Het zorgt ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en keer op keer geinspireerd raak. Ik leer nog elke dag." 

Harvey Mason, 23 november 2014, 21:00 uur, North Sea Jazz Club