'Wereldster' Kaytranada begin februari tijdens KLEAR op PLLEK in Amsterdam-Noord

Hiphop, Soul, R&B, Bass, dubstep; de geboren Haïtiaan mixt alle stijlen naadloos in elkaar over

Jouko Peters ,

Niet vaak in Nederland
Zijn show van 8 februari is al een tijdje uitverkocht. Dat is flut voor de mensen die geen kaartje hebben weten te bemachtigen en wél willen gaan, maar verrassend valt het zeker niet te noemen. De in Canada, Montreal om precies te zijn, woonachtige Haïtiaan Kaytranada geldt al een tijdje als een grote belofte in de internationale elektronische scene. Veel kenners voorspellen hem een bijzonder grote toekomst, niettemin omdat hij pas 22 jaren jong is en vandaag de dag de wereld al aan zijn voeten heeft liggen. Dat komt met name door zijn geslaagde producties, want de jongeman is een bijzonder getalenteerd producer; dat staat buiten kijf. Sinds zijn broer hem op zijn vijftiende liet zijn hoe hij zijn eigen beats kon maken, liet Kevin Celestin niet meer los. Opvallend is daarbij vooral om te horen hoeveel verschillende stijlen hij haast achteloos door elkaar heen lijkt te kunnen gebruiken. Mensen die hem in een hokje willen stoppen wensen we bijzonder veel succes, want dat is bijna niet doen. Zijn cocktail bestaat namelijk uit hiphop, r&b, bass, dubstep, soul, HudMo en verschillende stijlen waar alleen hij het bestaan van lijkt te weten; zijn eigen sausje.

Veel volgers
Hoe hij ooit naam maakte? Onder andere met bootleg-remixes van nummers van TLC, Missy Elliot en Janet Jackson. Inmiddels is ook zijn debuut EP Kaytra To Do al even uit en staat de naam Kaytranada stevig op de kaart; met meer dan 130.000 volgers op Soundcloud als gevolg. Dat de organisatie KLEAR hem, na Pitch afgelopen jaar, naar Nederland heeft gehaald is knap werk, want de jonge Haïtiaanse Canadees - hij is fan van vrouwelijke bodybuilders - springt uiterst zorgvuldig om met het uitpikken van zijn gigs. "Er is bijzonder lang mailcontact aan vooraf gegaan", liet organisator Pieter Bertram eerder al weten. Tel daarbij op dat de beste man op PLLEK staat - de relatief nieuwe hang-out op de NDSM werf waar Richie Hawtin tijdens ADE nog een showcase verzorgde - en een geslaagde avond lijkt zeker. Naast headliner Kaytranada verzorgen Jarreau Vandal, Know V.A., Saux (live) en Änimal (live) de muzikale omlijsting.

Volgende editie
Voor de fans zonder kaartje heeft KLEAR alvast een volgende evenement aangekondigd, in samenwerking met de organisatie Jongens v/d Wereld. Op 3 mei aanstaande, op een nog aan te kondigen locatie, komen de jonge tieners van Bondax (UK), TCTS (UK) en de getalenteerde Amsterdammer Saux langs. De earlybirds zijn inmiddels vervlogen, maar er zijn nog voldoende tickets te koop. Ons advies: wacht niet te lang, want het zou wel eens snel kunnen gaan na de nacht van 8 februari.

KLEAR w/ Kaytranada // zaterdag 8 februari // PLLEK // Neveritaweg 59 // 22.00 - 05.00


  

   de laatste nieuwsberichten in één oogopslag