Re:Freshed Orchestra: de gretigheid spat ervan af

"Ons gezamenlijke doel is fun hebben en die fun overbrengen op het publiek"

Amsterdam ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek ‘Mokum Meltingpot’ aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. En dat het liefst allemaal door elkaar, tot je niet meer weet waar je precies naar luistert, maar voelt dat het goed is. Deze keer geven we het woord aan het Rotterdamse Re:Freshed Orchestra, een superenergieke band die hiphop combineert met jazz, soul, funk en elementen uit de klassieke muziek niet schuwt. Wij waren bij het optreden in het MC theater op 18 mei en spraken de band na afloop.

Deze vijftienkoppige band verspilt geen tijd en begint al voor de show het publiek op te warmen. Terwijl de zaal volstroomt, horen we de leden samen zingen en rappen in de coulissen. Als ze even later het podium opkomen, gooien ze meteen en zonder reserve al hun energie de zaal in. Met veel enthousiasme brengen ze interpretaties van tracks van Jay-Z en Quincy Jones. Het gaat van opzwepende hiphop, tot rustigere nummers, met een meer jazzy sound en klassieke elementen. De balans is goed en zorgt ervoor dat de muzikanten niet alleen als groep, maar ook individueel de ruimte krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. Strijkers, blazers, bas, gitaar, percussie, keys, zang en rap: alle ingrediënten voor een interessante muzikale avond zijn aanwezig. Aangevoerd door de vocalen en raps van de charismatische Esperanzah ”Pink Oculus” Denswil, Poliana Vieira en Bundy Styx, houdt de band moeiteloos de aandacht vast.

Het enige minpuntje vanavond is het geluid. De geluidsman laat hier en daar steken vallen en de installatie van het MC-theater lijkt de finesses van het rijke geluid van de band niet helemaal aan te kunnen. Door het bijzonder overtuigende optreden zorgt de band er eigenhandig voor dat dit van invloed is op de muziek en al helemaal niet op de sfeer.

Na afloop spraken we kort met Furlan Felter (bandleider) en Alexander van Popta (musical director).

Hoe zijn jullie begonnen?
Furlan: In 2009 zijn we begonnen met een kleine bezettting: drums, keys, bas en gitaar. Toen kregen we tracks bij wijze van spreken een uur van tevoren aangeleverd en daar maakten we een hele show van. Vandaar het hele ‘Refreshed-concept’.
Alexander: we begonnen met z’n vijven en die vijf oorspronkelijke leden zijn er nog steeds, daar zijn we heel blij mee. We gebruikten nummers van de rappers met wie we optraden en die hebben we ‘gerefreshed’. Daarna volgde een eerbetoon aan J-Dilla. Vervolgens kregen we de kans om er strijkers en blazers bij te halen en toen is het orchestra eigenlijk ontstaan, dat was begin 2011.

Waar heeft de kern van de groep elkaar ontmoet?
F: Dat was in Bar P in Rotterdam. Daar hebben legendarische sessies plaatsgevonden, die doorgingen tot 4 uur ’s ochtends. Daar ontmoetten we elkaar en werden we snel closer. Het is heel rap gegaan; voordat we het wisten waren we een heel orkest. Ieder heeft nog steeds zijn afzonderlijke projecten en samen maken we deze muzikale journey. Dat de energie zo hoog is, komt doordat we veel hebben gejamd en muzikaal op één lijn zitten.

En zoals jullie nu op het podium staan met zijn vijftienen, voelt het alsof jullie compleet zijn?
A: Ja, eigenlijk wel. We zijn eigenlijk nooit meer afgeweken van die vijftien man; dat zijn nog steeds dezelfde mensen.

Jullie show is enorm energiek. Bereiden jullie op een bepaalde manier voor?
F: Love, family. Alle hoofden staan in dezelfde richting. We hebben een gezamenlijk doel en dat is fun hebben en die fun overbrengen op het publiek. En alles wat er bij komt kijken is mooi meegenomen, maar aan het einde van de dag gaat het om de fun. Dat is de essentie van Re:Freshed. Verder vinden we het belangrijk om onszelf te blijven vernieuwen; geen enkele show is hetzelfde.

Stel dat jullie morgen weer ergens optreden, hoe voegen jullie dan zo snel iets nieuws toe?
F: Dat gaat spontaan, het gebeurt gewoon tijdens de show. Op die manier wordt het nooit saai, want het houdt ons scherp.
A: Het vervelende voor boekers is dat we nooit weten hoe lang een show gaat duren. We kunnen wel afspreken dat we een uur spelen, maar als wij op het podium besluiten dat we twintig minuten op een akkoord willen blijven hangen, dan doen we dat gewoon. Zoals vanavond; de energie tussen het publiek en de band was zo goed, daar komt een boeker gewoon niet tussen.

Hebben jullie ideeën over de toekomst van de band?
A: De komende maand gaan we nieuw materiaal schrijven en na de zomer begint het opnameproces. We gaan aan een album werken met eigen materiaal. Een soort tribute aan onszelf.

Hoe gaat dat klinken?
A: Ik denk dat we de huidige lijn moeten doorzetten, zodat mensen qua sound weten waar ze aan toe zijn. We zijn nog maar net begonnen, we hebben nog niks van onszelf. We hebben allerlei tributes gedaan. Naast J-Dilla, bijvoorbeeld ook aan Fela Kuti en Nina Simone. Die invloeden gaan we zeker gebruiken, maar dan nu voor origineel materiaal.

Zijn jullie hier constant mee bezig, kunnen jullie hiervan leven?
A: Ik kan niet voor de anderen spreken, maar we zijn allemaal professionele muzikanten. Ik weet dat in ieder geval Furlan, ik en nog zo’n zes a zeven van ons hier fulltime mee bezig zijn. En dan bedoel ik met muziek in het algemeen, want dit is niet onze enige band. We komen elkaar ook nog tegen op andere plekken in de Rotterdamse soul, jazz en hiphop scene, maar Re:Freshed heeft voor iedereen nu wel prioriteit.

Lijkt me best lastig te organiseren met zo’n grote band.
A: Ja, maar er is veel dedication binnen de band waar we heel dankbaar voor zijn en daarnaast hebben we een klein team van mensen er omheen die zorgen dat we op tijd op de juiste plek zijn. We hebben sinds kort ook een eigen buschauffeur die ons overal naartoe rijdt en helpt alle spullen in en uit te laden. Het zijn kleine dingen die ervoor zorgen dat iedereen relaxt naar een optreden gaat en relaxt weer thuis komt. Veel kleine dingen samen kunnen iets groots maken.

Kunnen we jullie binnenkort nog een keer zien in Amsterdam?
F: De komende maanden niet, maar in september staan we in Paradiso en doen we een laatste tribute, dit keer aan de Wu-Tang Clan.