Groeten Uit: Anatopia in Japan

Trashy electropopduo 2 weken in Azië

Shani Leiderman (leadzangeres Anatopia) ,

Anatopia is de mentale staat waarin je verkeert wanneer je buiten je eigen wereld treedt. Doorgaans een plek buiten je vertrouwde habitat, maar wat betreft de gelijknamige Amsterdamse band de plek die het het dichtst bij je spirituele thuisbasis ligt. Flikkerende lichten, in vergeten kostuums naar je werk, een excessieve hang naar electronica en onnodige gadgets en kauwen op radioactieve vis: is er buiten Japan iets wat je nog meer zou willen in deze wereld?

Japan: ultieme droom

Sinds het ontstaan van Anatopia en hun debuutplaat 20110906 staat Japan bovenaan de lijst van tourlocaties. Met hulp van het Japanse indielabel Call and Respond Records, Metropolis Magazine Tokyo, financiële support van het Nederlands Fonds Podiumkunsten, tips van veel vrienden en Google Translate is dit werkelijkheid geworden! Op 16 januari pakten wij -Henrietta Morgenstern and Klaus Plötzlich- samen met een stapel debuut-EP's en onze 2 andere crewleden Ibelisse Guardia Ferragutti en Jochem van Tol (visuele en technische ondersteuning) onze trolleys naar het land van de rijzende zon; 15 dagen, 8 shows, Tokyo, Osaka, Kumamoto, Fukuoka, Tokyo en eind januari met een broodje gezond terug op Schiphol…lekker. Een verslag van de leukste belevenissen van 2 weken Japan.

Gekke bands

Als je Anatopia theatraal vind dan moet je zeker de gemiddelde Japanse band zien. Een ongewone samenstelling is de regel: 1 drummer, 2 drummer, geen drummer, erg grote instrumenten, erg kleine instrumenten, game boys, electronische "ietsjes". Het maakt niet uit hoe experimenteel een band is, ze zijn altijd goed voorbereid en uitgerust, leunen op een strak visueel concept en zijn doorgaans gewoon heel erg goed (of je de muziek nou slecht vind of niet).

Podia

Zelfs de meest groezelige live nachtclubs in Japan zijn technisch ontzettend goed uitgerust. Gemiddeld drie geluidstechnici (waarvan gek genoeg 90% vrouw) bieden je niet alleen een veelheid aan apparatuur maar zorgen er vooral voor dat alles prima in orde is en dat je set exact klinkt zoals jij het wilt. Wederom perfectie tot in elk detail. Alles is origami!