3tip12!: Iraanse hiphop met een snik

WEEK 10: Eerste platenbeurs op 5 Days Off en zondagloungen met Tessa Rose Jackson

Robbie van Zoggel ,

Iraanse zanger Shahin Najafi is deze week voor de eerste en enige keer in Nederland. Hij schurkt tegen kale, rauwe oldschool hiphop, het volgende nummer zou weer door kunnen in Hazes de Musical. Inmiddels fulltime Nederlandse die haar eigen overzeese talentfabriek netjes heeft meeverscheept is Tessa Rose Jackson. De kersverse studente aan het Conservatorium van Amsterdam speelt in Bioscoop Kriterion. Intiem en gratis. De festivaleritis zet deze week definitief door met de start van 5 Days Off. De eerste platenbeurs binnen de dansvijfdaagse is een feit.

Shahin Najafi
We hebben niet te maken met een muzikaal uitstapje van Colin Farell. Al heeft de Iraanse zanger Shahin Najafi akelig veel gelijkenissen met de Ierse acteur. Qua Hollywoodproporties zeker: Najafi rekent zich tot het nieuwe icoon van Iranese jongeren. Op 8 maart geeft de singer-songwriter een optreden in Studio/K, het eerste en enige in ons land. Op zijn vier albums laat hij een diversiteit zien aan hiphop, blues, jazz, flamenco tot folk, en speelt hiermee op het spanningsveld van freestylen en zijn originele roots met het plaatselijke dialect Gilaki. Een rondje Youtube resulteert dan ook in een onmogelijke gemengde playlist. De ene keer schurkt hij tegen kale, rauwe oldschool hiphop, het volgende nummer zou weer door kunnen in Hazes de Musical.

Shahin Najafi, Studio /K, vrijdag 8 maart 2013, 20:30 uur

Long Players Music Market
Stiekem de leukere variant van sites als Discogs en Beatport: snuffelen en plukken naar platenhoezen. Het kan tijdens 5 Days Off op de Long Players Music Market. Voor één dag is De Balie de ideale plek om tweedehands vinyl te slijten, te ruilen of in te slaan. Grote verzamelaars, platenlabels en -zaken uit het binnen- en buitenland zijn er aanwezig, en natuurlijk crate diggers van allerlei pluimage. Ook leuk; stalhouders krijgen ieder de mogelijkheid om een half uur lang hun pareltjes op het aanwezige geluidssysteem af te spelen. De markt is van 12:00 tot 18:00 uur geopend en entree bedraagt 1 euro.

Long Players Music Market, De Balie, zaterdag 9 maart 2013, 12.00-18.00 uur

Tessa Rose Jackson
"Een écht goed uptempo en vrolijk liedje schrijven, dat is zó lastig maar magisch. Dát was mijn doel." Tessa Rose Jackson debuteert in april met een fris popalbum geladen met vrolijkheid. Ze is overtuigd van catchy liedjes die de mens gelukkig maken. Ook al is dat zo cliché, 'makkelijk is het niet', aldus Jackson. Zien en geloven? Dan kun je terecht bij de Sessies op Zondag: elke maand een optreden van jong muzikaal talent in Kriterion. De belofte van 3voor12 speelt hier -net als op Noorderslag- een set met bijna haar hele album. Sinds ze naar Feist luistert trekt ze haar eigen werk door naar de Canadese. Ook Fleet Foxes, Ray Lamontagne en wat Edward Sharpe liggen in hetzelfde straatje. Na een paar jaar studie op de Londense talentenfabriek BRIT school woont ze weer gezellig in Amsterdam.

Tessa Rose Jackson, Kriterion, zondag 10 maart 2013, 16:00 uur