Perzische tapijtjes, barokke lampen en een techno tea dance in Trouw

... maar niemand staat stil bij stoïcijnse technoviking Dettmann

Jouko Peters ,

Een techno theekransje op de zondagavond, waar je voor het woord 'kransje' ook best 'uitgebreide picknick' kunt lezen. Trouw op Zondag biedt haar bezoekers vanavond een ware techno tea dance, met banken, Perzische tapijtjes en barokke lampen. Lange tijd valt er in de relaxte club aan de Wibautstraat verstaanbaar bij te praten, maar nadat diesel Marcel Dettmann eenmaal op gang komt, springt iedereen op zijn trein. Urenlang gortdroog doormarchanderen op de Berghain resident, in plaats van een SBS6 programma kijken op de bank, blijkt bepaald géén straf.

Marcel Dettmann zit nog rustig aan zijn soep als Sandrien al begint aan haar reis van vijf uur. Van 18.00 tot 23.00 uur draait de goedlachse Amsterdamse het publiek warm en laat zij zien wat ze allemaal in huis heeft. Dat ze het liefste lang draait, zoals vanavond, vertelde ze al eerder vorige week, toen wij bij haar thuis een duik in de platenkast namen. Dat komt vanavond goed uit.

Als tegen de klok van half tien de zaal vol staat, krijgt Sandrien haar publiek moeiteloos op gang. Sandrien is opzwepend en het vinden van een nieuwe plaat in haar koffers duurt niet lang. Haar handelingen in de vinylkoffer voelen zo vertrouwd als grootmoeders groentesoep. Met souplesse glijden haar vingers langs de hoezen. Zorgvuldig kiest ze haar platen uit, zonder daarbij het contact te verliezen met de dansende menigte om haar heen. Veel mensen komen vanavond voor Dettmann en dat maakt het grote applaus dat Sandrien na afloop krijgt nog mooier. Ze ontvangt de complimeten met de mega glimlach die we van haar kennen.

De immer goedlachse Benny Rodrigues, of zijn alter techno ego ROD, is er vanavond ook. Speciaal voor Marcel Dettmann is hij uit Rotterdam gekomen, zo vertelt hij. Hij wil de Duitser graag met eigen ogen aan het werk zien. Op zo'n tien meter van de dj booth ziet hij bij binnenkomst meteen dat het goed zit. De liters benzine zijn het meer dan waard. Dat het niet alleen goed zit met de muziek van Dettmann, maar ook met zijn eigen populariteit, blijkt wel uit het feit dat heel veel mensen hem even aanschieten.

Ook langs de kant gaan er bij verschillende bezoekers snel belletjes rinkelen: 'Is dat niet die Benny Rodrigues? Die grote man met dat overhemd, links naast Sandrien daar.' De jongen heeft gelijk. Maar ben je hier ook speciaal voor Dettmann eigenlijk Benny? Rodrigues: "Ja, hij is één van de weinige echte techno dj' s nog. Iemand die ook altijd weer weet te verrassen. Hij valt niet terug op oude gewoontes en blijft zich maar ontwikkelen. Daarbij zijn z'n tracks lekker driedimensionaal"

Dettmann neemt het roer iets na elven van Sandrien over en start vrij vlak. Zijn eerste track wordt weliswaar met gejuich ontvangen, maar een kwartier later blijkt dat het allemaal nog los moet breken. Iets dat gezien kan worden als een compliment aan het adres van Sandrien. Om de boel op te zwepen heeft Dettmann echter niet lang nodig. De Berghain resident hanteert al snel de vlakke hand en zet een prima clubset neer. Hij zoekt de diepte op en krijgt werkelijk iedereen op z'n minst een klein beetje van de vloer. Geef de Duitser vier uur en hij is in zijn element. De Duitser speelde gisteren nog in Nijmegen, maar wilde bijzonder graag opnieuw naar Trouw komen. Dettmann: "Ik draai hier graag. Zeker met het relaxte publiek en de fijne setting op de zondag altijd hier."

Aan contact met het publiek heeft Dettmann, in tegenstelling tot Sandrien, bijzonder weinig behoefte. Hij focust zich puur op wat hij moet doen en meer niet. Marcel tapt nog net wat mee met zijn linkervoet, maar zelfs als hij een van Chris Liebing's favorieten erdoorheen draait - Conscioussness van Clouds - toont hij weinig emotie. Het publiek heeft het niet meer tijdens het intense Conscioussness en waant zich even op een andere planeet. Een mooi contrast om te zien. Ook Sandrien krijgt het niet voor elkaar om stil te blijven zitten. Dettmann is een beer van twee bij twee meter en, ondanks zijn emotieloze uitstraling achter de draaitafels, een grote vriendelijke technoreus. Dat bevestigt hij ook vanavond weer.