Tweede editie Diynamic Festival verlost Hamburgs label definitief van hype-stempel

Duitsers verliezen zich soms in saai minimalisme, maar sluitset van Solomun en H.O.S.H. maakt veel goed

Pim Brasser ,

Het Hamburgse Diynamic-label wist het in 2012 van de kleine zaal van Studio 80 naar twee avonden op ADE én een eigen uitverkocht festival te schoppen. De explosie leek een voortvloeisel van de in die tijd steeds groter wordende deephouse-hype. Nu een jaar later is het festival wederom uitverkocht. Is Diynamic de hype-status voorbij?

De line-up is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, met alleen maar artiesten van het label zelf. Publiekstrekkers zijn wederom het jonge talent David August en labelbaas Solomun. De twee hebben afgelopen jaar alleen maar meer naam gemaakt: August vooral met zijn producties, Solomun met zijn sets.

David August blijkt vroeg op de dag flink wat lef te hebben. Zijn set kent net als zijn producties weinig piekmomenten. Er gebeurt echter wel heel erg weinig en er zit ook geen enkele lijn in de set. De diepe minimalistische sound met soms een psychedelisch randje zorgt gelukkig dat het nooit echt saai wordt.

In de set van Stimming gebeurt zo mogelijk nog minder. Bovendien is Stimming lang niet zo'n begenadigd producer als August. Het resulteert in een set vol karakterloze vlakke house die bovendien nergens heen gaat.

Adriatique weet het patroon gelukkig te doorbreken. Het tempo in hun set is een verademing vergeleken hun voorgangers. Er volgen een paar heuse climaxen, maar goedkoop wordt het nooit. Het is tekenend voor de set dat het duo de Âme-remix van Dan Crolls From Nowhere draait: catchy maar zeker niet glad.

Kollektiv Turmstrasse brengt vervolgens het minimalisme waar het duo om bekend staat. De Duitsers weten de taaiheid die bij mininal altijd op de loer ligt te vermijden. Harde kicks zorgen constant voor een dansbaar fundament, en het veelvuldig gebruik van claps zorgt dat het nooit eentonig wordt.

Opperbaas Solomun krijgt back to back met H.O.S.H. drie uur de tijd om het festival een passend einde te geven. Het diepe Diynamic-geluid is in het begin aanwezig, maar wordt op den duur ingeruild voor steeds hardere kicks. Het duo is eigenlijk de enige die echt de beuk erin gooit vandaag. Wat euforie is ook niet weg na een toch wel vrij minimalistische dag.

Het is vandaag duidelijk dat de opkomst van Diynamic eigenlijk niet past in de deephouse-hype. Het label staat ook voor diepe house met de nadruk op melodie, maar de sound is een stuk subtieler en heeft eigenlijk weinig te maken met de door de underground zo verguisde glowstick-house. Je merkt het bijvoorbeeld aan het lage aantal climaxen vandaag: Diynamic is niet bang om haar luisteraars uit te dagen. Het label verliest zich soms helaas wel in saai minimalisme. Door het nemen van risico weet het label echter wel credible te blijven. Diynamic is definitief van de hype-stempel verlost.