Dekmantel: voor de liefhebber of de leek?

Het publiek geeft zelf het antwoord

Tekst en foto's Pim Brasser ,

Dekmantel dag twee breekt aan. Na een zeer geslaagde eerste dag is deze dag net wat minder: er staat een rijtje voor de ingang en er valt af en toe flink wat water naar beneden. Maar ach, de eerste dag was ook nagenoeg perfect. Opvallend was wel dat het publiek gisteren zelfs bij een afsluiter van formaat als Laurent Garnier met de rug naar het podium toe stond. Het roept de vraag op of Dekmantel eigenlijk wel de muziekliefhebber trekt waar het zich op richt.

Een heel dubbel beeld valt er op het festival te zien. Gisteravond bij Laurent Garnier stonden zelfs de mensen helemaal vooraan met de rug tegen de hekken geleund. Daar staat tegenover dat James Holden vanmiddag kon rekenen op een daverend applaus, en dat is toch niet meteen iemand die toegankelijk draait. We leggen het publiek zelf de vraag voor: is Dekmantel een festival voor de liefhebber of voor de leek?

Volgens Hidde en Mijke lopen er wel degelijk vooral liefhebbers rond. "Je merkt het aan de reactie van mensen als er een artiest wordt aangekondigt", zegt Mijke. "Vrienden van ons komen hier ook echt heen voor de line-up". Hidde: "De sfeer is ook vrij uniek hier. Dat heeft vooral te maken met de ruime indeling van het terrein. En als je dan maar zo weinig bezoekers toe laat wordt het nergens echt druk. Wij hebben in ieder geval nog niets vervelends meegemaakt".

Het Belgische koppel Annelien en Kenneth valt het vooral op dat de mensen hier meer uitgelaten zijn. De vraag of men wel voor de muziek komt vinden ze lastig te beantwoorden. Annelien: "Ik heb het idee dat liefhebbers vooral bij de Red Bull-stage te vinden zijn". Dat is wel echt beuken en doordat het een tent is doet het ook meer underground aan". "Tegelijkertijd lijkt de mainstage wat meer random te zijn", vult Kenneth haar aan. "Daar wordt minder hard gedraaid, waardoor de muziek geschikter is voor op de achtergrond.

Donna merkt ten slotte op dat ze zelf in ieder geval wel degelijk voor de line-up komt. Ze heeft het idee dat dat voor de meeste mensen geldt: "Je ziet veel mensen met een tijdschema lopen. Maar vrijwel direct besluit Donna haar uitspraak wat te nuanceren: "Er komt toch wel een vrij gevarieerd publiek hier. Er zullen dus vast ook wel wat mensen rondlopen die het niet zo veel uitmaakt".

Dat zijn wijze woorden om mee te eindigen. Bij Laurent Garnier was er dan misschien niet zo veel aandacht, maar laten we eerlijk zijn: hij draaide ook wat mellow. Verschillende stemmen vertellen ons dat zijn set eerder die dag in de Boiler Room legendarischer was. Als we vervolgens zien hoe de boel bij de fantastisch draaiende Joy Orbison volledig ontploft, weten we het zeker: Dekmantel is vooral een festival voor de liefhebber. En terecht, want de eerste editie is er eentje om niet snel te vergeten.