De afsluiter: Dekmantel Festival dag 3

redactie 3voor12 Amsterdam ,

Als je op maandagochtend wakker wordt en niet meer kunt bewegen van de spierpijn (lekker praktisch als je vijf hoog woont), zou je kunnen denken dat je een dagje ouder worden en geen driedaagse festivals meer aan kunt. Niets is echter minder waar... Dekmantel Festival inclusief bezoekers en ondergetekende zijn letterlijk kapot gegaan gisteren. Van het dansen welteverstaan.

Hoe kan het ook anders met al die veteranen die ook gister weer voorbij zijn gekomen. Al vroeg in de ochtend krijgen we te horen dat Ron Trent & DJ Koze het wegens familie omstandigheden niet red. Aldus de organisatie. Lichte teleurstelling bij sommigen maar niet getreurd, overal is een oplossing voor te vinden. Karizma stond namelijk afgelopen vrijdag nog in het MC Theater en Motor City Drum Ensemble was nog in het land gezien hij eergisteren op Mysteryland met Detroit Swindle op het podium stond. Prima gelegenheid om beide heren naar het festival te halen voor een kleine afsluiter.

(Check onze Facebookpagina voor alle foto's!)

Om een lang verhaal kort te maken... Dag drie was stiekem echt bijzonder. Meer warme, soulvolle house, UK en techno beats en veel minder kille fabriekstechno dan voorgaande festival dagen. Totaal niet vreemd natuurlijk, Dekmantel houdt immers van die afwisseling en combinatie.
Het terrein is kleiner en knusser gemaakt, de kleine stage tussen de bomen heeft een fatsoenlijke dansvloer gekregen, de reusachtige tent aan de overkant is afgesloten en twee stages zijn gewisseld omdat er een stuk minder mensen zijn. Een nieuwe lichting bezoekers (te herkennen aan het wat hogere shuffle gehalte) dat barst van de energie in combinatie met de strijders die al twee dagen eerder begonnen zijn zorgen voor een mooi contrast en nieuwe vorm van saamhorigheid.

We vallen midden in de set van Marcel Dettmann & Gerd Janson als we het terrein op lopen. Toch nemen we een kijkje bij Carl Craig gezien we al jaren grote bewondering hebben voor deze man. Craig staat super ontspannen te draaien en laat in zijn set even 20 jaar Detroit techno & house voorbij komen. Op geheel eigen wijze. Natuurlijk kan zijn remix van Tom Trago's Use Me hier niet in ontbreken. Brrrrr... even een klein kippenvel momentje.
We moeten echter door naar Karizma want er is het een en ander omgegooid. Joe Claussell mag in plaats van Ron Trent de FACT stage afsluiten en Karizma staat op de plek van Clausell. En wat blijkt dat een goede keuze te zijn. Karizma maakt iedereen nog net niet gek. Zijn set zit vol klassiekers maar is toch super spannend en verrassend. Dat beloofd wat als straks zijn opvolger Joe Claussell mag draaien. Jamie xx is een goede afleiding na al dit geweld. Al is hij niet in bloedvorm vandaag. We pakken daarom uiteindelijk de laatste platen van Levon Vincent maar mee om gespannen te wachten op Claussell. We durven het woord legendarisch bijna niet in de mond te nemen maar zelden hebben we een stage zo los zien gaan. Van begin tot eind, twee en een half uur feest. Rondje house, funk & soul geschiedenisles van de bovenste plank zullen we het maar noemen. Vandaar waarschijnlijk ook die enorme spierpijn!

Dekmantel kan wat ons betreft terug kijken op een super geslaagde eerste editie. Ze weten als geen ander vast te houden aan hun enorme liefde voor goeie muziek en kwaliteit. Hoe ze met zo'n programmering een festival voor maar 5000 man uit de grond hebben weten te stampen blijft nog steeds een groot raadsel maar kan alleen maar heel veel goeds beloven voor de nabije toekomst. Op naar ADE 2013 en Dekmantel Festival 2014!