ADE11 dag 2: Henrik Schwarz alleen voor 'Trouwe' fans

Lange wachten bij TrouwAmsterdam wordt beloond met een knallende set van de ongekroonde koning van de remix

Pepijn van Gils ,

Na lange rijen bij de deur, een door ziekte ontbrekende Dixon, is het wachten op de grote hoofdact van vanavond. Ondanks dat het prettig schuilen is in de kelder van Club Trouw, onder de vakkundige begeleiding van Prins Thomas, bouwt de spanning gedurende de avond langzaam op onder de grote schare fans en kenners van de ongekroonde koning van de remix.

Canvas
Bandje, kaartje, perskaart, het maakt allemaal niet uit. Bij aankomst staat iedereen twee de rijen dik tussen de dranghekken voor Club Trouw. Het is ruim voor twaalven, maar het deurbeleid is nu al 'één uit, één in'. Wij wijken even uit naar Canvas, waar DJ's Ruben en Silvester, die we kennen van Night Flight, de bovenverdieping op temperatuur draaien. Het stokje wordt kort na onze binnenkomst overgegeven aan DJ DEEP, die zij zelf hebben meegenomen voor deze avond.

Ook vanavond organiseert het duo zelf de avond LIFT: Prototype Sounds. Draaien doen de heren dus vooral op eigen feesten zo verteld Silvester. "Eigenlijk is het gek, maar als je als DJ wil draaien in Amsterdam, kan je het beste zelf een evenement starten, zoals vandaag. Wij werken te weinig samen als DJ's en we boeken elkaar nooit." Terwijl de stemming er hier een uur later goed inzit, zien wij vanuit het raam dat de rijen bij Trouw inmiddels weg zijn, en besluiten wij alsnog een kijkje te nemen aan de overkant.

TrouwAmsterdam
Bij binnenkomst is de sfeer allerminst extatisch te noemen. Beneden in de kelder lopen we het zweet tegemoet en het publiek maant de DJ tot meer. Er moet door Prins Thomas hard gewerkt worden om het publiek beneden te houden. Door het uitblijven van Dixon, die zich eerder deze middag ziek meldde, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Gaat Henrik Schwarz dit allemaal goedmaken?

De volle tent danst begripvol door, maar ook bij Âme nog altijd geen handjes in de lucht. Wij plaatsen ons bovenop de DJ-booth in afwachting van het hoofdmenu. Even over drieën is het dan zover en wordt er dringend verzocht plaats te maken op het podium voor de hoofdact. Onder luid applaus stroomt de bovenzaal vol en is het dringen geblazen als Henrik Schwarz zijn eerste plaatje de zaal in blaast.

Henrik maakt zijn belofte meer dan waar en in no-time staat de tent op zijn kop. Snelle rondvraag leert ons dat niemand hier per toeval beland is. Een thuiswedstrijd dus voor een rijke schare aan trouwe fans. En al ben je nog zo'n fan van zijn releases, live geeft hij een overtuigend proeve van kunde als leermeester in zijn genre. Uit zijn gevarieerde vinylcollectie smeedt hij ter plekke kunstwerken waar we bij staan.

Moeiteloos rijgt de koning van de remix klassiekers aan elkaar, wars van kaders en genres. Wat nou jazz, soul, ambient of easy listening? James Brown, Mousse-T en Tom Waits zijn geboren dance-artiesten in de handen van de kunstenaar. Henrik bewijst maar weer eens dat alles thuis is in de dance. Na een volle twee uur knallen naderen we de sluitingstijd van deze locatie en was het al het wachten dubbel en dwars waard!

Gezien: Innervisions, TrouwAmsterdam, 20 oktober 2011