Tien tips voor 5 Days Off 2014

Met o.a. Hot Since 82, Rustie en Truss

Atze de Vrieze ,

Over een week alweer staan Paradiso en Melkweg in het teken van 5 Days Off, het clubdance festival van het voorjaar. Wat zijn de muzikale trends dit jaar? Wie zijn de krenten in de pap? 3voor12 dook in het programma en geeft je tien tips.

Hot Since 82
Wie in 1982 geboren is, moet nu even boven de dertig zijn. Niet bepaald jong om door te breken, maar de Engelse houseproducer Daley Padley vindt zichzelf getuige zijn artiestennaam een goed bewaard geheim. 2013 was voor hem een topjaar, met het album Little Black Book, en vooral met zijn dansvloerhit, een remix van Green Velvet's Bigger Than Prince. Dit is het geluid van vandaag in Engeland, en eigenlijk ook gewoon van 5 Days Off. De hotste avond van het festival.

Fred V & Grafix
Een paar jaar geleden telde 5 Days Off wel drie dubstep-achtige avonden, tegenwoordig is good old drum 'n bass weer de bovenliggende partij. Of good old, Hospitality Records is toch echt een moderne variant, met Belg Netsky als belangrijk uithangbord. Fred V & Grafix is een duo uit het Engelse Devon, dat sinds 2009 aan de weg timmert. Hun gezamenlijke single Goggles werd afgelopen jaar een hit in de scene.

Rustie
Het wordt wel weer eens tijd dat de Schotse producer Rustie met een opvolger komt van zijn splinterbom Glass Swords. Nadien verscheen al wel een messcherpe losse track genaamd Slasherr, die zijn naam eer aan doet, met harde snares, glitchy computergeluidjes en wilde rave. Terwijl zijn maatje Hudson Mohawke de overstap naar het grote Amerika maakt, blijft Rustie enigszins bescheiden achter. Op 5 Days Off breekt hij ongetwijfeld de tent af. Wie weet staat ook voor hem straks de deur van Kanye West wagenwijd open.

Shlohmo
Iets heel anders, en toch op een bepaalde manier met elkaar verbonden: Shlohmo. Henry Laufer noemt zich niet alleen slome, hij zet er zelfs nog twee 'h's' bij om het woord nog wat langer te rekken. Zijn elektronische producties met een r&b randje zijn dan ook heerlijk loom en transparant, een merkwaardig tegenwicht aan de hectische beats van Rustie op dezelfde avond. En toch ontlopen hun producties elkaar ook weer niet zoveel. Beide hebben ze een voorliefde voor hiphop en wonky synthesizers, alleen de energie is anders.
 

I-F & Young Marco
Toch opvallend: de zondag van 5 Days Off is maar mager bezet. Alleen de bovenzaal van Pardiso heeft programma, waar je het in het verleden wel eens tot vijf uur kon dansen bij Richie Hawtin in de grote zaal. Dat neemt niet weg dat het zomaar een goede avond kan worden. Alle vijf de uren worden gevuld door discohelden I-F en Young Marco. Lekker klein, en dus ook ongetwijfeld duister, obscuur en diepgaand.

Stones Throw: Our Vinyl Weighs A Ton
Het schijnt dat de halve Stones Throw crew aanwezig is bij de Nederlandse première van hun film op 5 Days Off. In elk geval komt grote baas Peanutt Butter Wolf interviews geven. Hij zal een hoop te vertellen hebben, over het kwaliteitshiphoplabel dat ons de afgelopen jaren o.a. Aloe Blacc, Madlib en MF DOOM bracht. 5 Days Off heeft dit jaar sowieso veel film op het programma staan, met een film over de Red Bull Music Academy en Old School Renegades, over de oorsprong van house en techno in de tijd dat we het nog gewoon rave noemden.

Martyn
Mogen we Martyn nog Hollandse Glorie noemen nu hij al zo lang permanent onderdak heeft in de VS? Ach, jawel, hij is en blijft gewoon een beetje van ons. Hij begon zijn carrière in 1996 als drum 'n bass dj, beleefde een internationale doorbraak toen hij zich liet inspireren door dubstep, en is inmiddels goed thuis in o.a. house en techno. We hopen op veel nieuw werk tijdens deze set, op een avond die gehost wordt door Julio Bashmore.
 

Truss
Holy crap, wat klapte Truss er hard in met zijn Boiler Room set op Dekmantel festival. Hij en Trax waren toch wel de nieuwe namen waar menigeen het over had: met enorm rauwe house met bass-invloeden en volop overstuurde beats, en zelfs naar hardcore knipogende kicks pakte hij iedereen in. Dat was midden in de zomer in de buitenlucht, nu gaat hij het in een stomende Melkweg proberen, met naast hem de geoliede Collabs machine van Speedy J en Chris Liebing. Proper techno.

Nils Frahm
Samen met o.a. Olafur Arnalds en Hauschka wordt Nils Frahm gerekend tot de top van de neo-klassiek. Het zijn componisten die het goed doen in het popcircuit, en met name de link met elektronische muziek is sterk. Net als Arnalds is Duitser Frahm een vaste bekende van het Erased Tapes label, dat vorig jaar zijn sterke album Spaces uitbracht. De piano is zijn basis, maar elektronica vormt een onmisbaar onderdeel van zijn geluid.