#5DO: Young Marco en I-F zorgen voor spannendste nacht van de week

Young Marco gaat op wereldmuziektour, I-F eindigt in stijl met opzwepende acid en italo

Pim Brasser ,

Weinig mensen zullen de afsluitende nacht vooraf als favoriet bestempeld hebben. Alleen in de bovenzaal van Paradiso kan je nog terecht. Maar met onze eigen househelden Young Marco en I-F zou dit wel eens de verborgen parel van deze editie kunnen worden.

Gek genoeg is het niet Young Marco die om elf uur achter het deck staat. Zijn vlucht vanuit Finland heeft vertraging en hij verschijnt pas om half twaalf. Robert Bergman is last minute opgetrommeld om het gat te vullen. Hij doet dat verdienstelijk. Zijn housetracks met discovibe vullen de nog half lege zaal. Niet geforceerd opzwepend, maar toch al dansbaar voor wie wil.

Als Young Marco het stokje overneemt gaat er meteen een flink tandje bij. De zaal is inmiddels redelijk volgelopen en een paar fikse acidplaten verder is de toon gezet. Op het moment dat je daaraan gewend bent geraakt, is Marco alweer een stap verder. In de geest van het label Rush Hour - waar hij werkte en al een aantal tracks uitbracht - gaat hij op wereldmuziektour. Normaal een veel te brede term, maar voor deze set juist heel passend. De meest uiteenlopende muziekstijlen komen voorbij. Van Afrikaans klinkende percussie tot soulvocalen en jazz saxofoon. En toch ligt daar constant dat houseritme onder dat het behapbaar houdt. Heel knap.

Een set van Young Marco is eigenlijk alleen vanwege zijn platenkeuze al de moeite waard. Marco heeft van het checken van de meest obscure platen zijn werk gemaakt. Soundhound en Shazam kun je achterwege laten bij zijn set. Een muzikale ontdekkingsreis waar je nooit naar terug kan keren. Zowel frustrerend als fascinerend.

Toch een teleurstelling dat de heren hebben besloten om apart van elkaar te draaien. De samensmelting van hun twee stijlen in een back to back set was interessant geweest. Ondanks dit voelt de nacht toch als één geheel. I-F borduurt voort op de acid die bij Young Marco ook een paar keer voorbij kwam en combineert het met de italohouse waar hij om bekend staat. Ook voor I-F geldt dat hij constant balanceert tussen artistiek en dansbaar. Dit is een set die je thuis nog tien keer wil beluisteren, terwijl het ook live goed werkt.

Zo krijgt deze editie een waardig einde. Slechts enkele tientallen mensen maken het mee, maar aan de reacties te zien beseffen ze het: Young Marko en I-F staan garant voor de spannendste nacht van de week.