#5DO: HOAX: Avontuur wint terrein van galmbak

Innovatieve producers krijgen op 5 Days Off de ruimte

Robbie van Zoggel ,

Na het succes van 2013 trok HOAX dit jaar wederom met een hiphop- en bass-karavaan naar 5 Days Off. Met twaalf acts op de rol is het vrijdagavond een kwestie van snoeien in de line up en genieten van je eigen paar vierkante centimeters dansvloer. Want uitverkopen deed het, dankzij Shlohmo, die poptempel Paradiso platter dan plat predikt en Rustie, die het feest naar stuurloos stampwerk stuwt. Maar we blijven het langst hangen bij FilosofischeStilte, Know V.A., en Lapalux, avontuurlijke producers die het af kunnen zonder de galm van een grote zaal.

Doedelzak
Kun je die ruimte om te ontdekken wel benutten als er zoals vanavond zo hardnekkig op headliners wordt geprogrammeerd? De rode loper ligt er voor Rustie en maakt die belofte waar. Rond drie uur 's nachts betekent een plek voor zijn draaitafel een paar blauwe plekken oplopen door je doorgewinterde danspak. Er wordt om de paar minuten gevochten, maar er is geen uitsmijter nodig om het te sussen. Mooie meisjes kijken het zorgeloos aan, nog even gebiologeerd over Rustie's kunsten als bij de eerste noot die hij inzette. Zo golft de grote zaal als solidair stampvee met honderden bezoekers per strekkende meter tegelijk op en neer. Allemaal voor een uurtje hits graaien uit de doedelzak van de man uit Glasgow. Hij put hierbij nog steeds uit nummers van zijn sterke plaat Glass Swords. Dat er verder sindsdien niet zo heel veel nieuws onder de horizon is, doet er voor de vanavond toegestroomde fans niet toe. 

Zijn voorganger Shlohmo (Henry Laufer) is niet zo zeer de feestneus van vanavond. Zijn set is een bombastisch schouwspel en spant de kroon met uitgerekte platen en veel gesampelde vocalen. De producer uit Los Angeles is keurig lip-synch en als een predikant beweegt hij druk mee met zijn handen. Het ziet er theatraal uit maar het pakt mooit uit in Paradiso, ja, de poptempel, volgens 3voor12-stemmers het beste poppodium van Nederland.    

Gemêleerde Melé
Prettig dat er ook vóór middennacht een piek is te noteren. Die eer is aan de Brit Melé die geen zin lijkt te hebben in opwarmen en rustig opbouwen. Vanaf de eerste plaat is het schuren, oversturen en samplen geblazen en dat schept zuivere lucht voor de volstromende zaal om direct te gaan dansen. DHS (House Of God) over laten lopen naar Stardust (Music Sounds Better With You) zonder een frons: Melé laat geen enkel oh ja-moment ongemoeid; 90’s en 00's houseklassiekers en agressieve basslines worden aan elkaar geregen tot een sterk eigenzinnig geluid. Daarbij is het een genot om te zien hoe bezeten hij in zijn werk opgaat en dat heel geloofwaardig overbrengt.

Het ligt wat anders bij Snakehips. Ze begonnen al laat en daarom heeft het duo maar een dik half uur om op stoom te komen. Jammer daarom dat ze het van Melé overnemen met Ce Ce Peniston-pop op niveautje receptie. De grote zaal is duidelijk niet de plek voor Snakehips. Een cocktail en een strand zou een goede uitweg bieden voor wat ze vanavond op het menu zetten. Heup en bekken waren al helemaal los maar worden nu massaal vooruit ingeparkeerd bij de tap. Heerlijk multitasken is het op Snakehips. De remix van The Weeknd's Wanderlust zorgt uiteindelijk toch voor een waardig slot van hun optreden op 5 Days Off.

Avonturiers
Galmbakvrij en vooral spannend is de kleine zaal. De plek voor ontdekkingen, met een paar innovatieve producers, zowel uit Hollandse stal als het buitenland. FilosofischeStilte (Luke Graham) uit Den Haag is een sterk voorbeeld. Met al een paar EP's op zak heeft hij in 2013 een paar sterke troeven in handen voor een verdere doorbraak. We zijn niet verbaasd dat de zaal net voor zijn optreden volloopt. Zijn donkere sound die in eerste instantie wat ontoegankelijk lijkt kruipt stiekem in de oortjes en laat daarna niet meer los. De organisatie van HOAX heeft goed begrepen dat het compact houden van deze muziek het best mogelijk is in de kleine zaal.

Dat geldt ook voor Know V.A., dat met een live-set gelijkvloers met het publiek de intimiteit nog wat omhoog krikt. De twee -Feico De Muinck Keizer & Marijn Brussaard- die vaste prik zijn op de Hoax-avonden en in 2013 debuteerden op Lowlands, voelen duidelijk het comfort in deze uitgangspositie.

De meest eigenzinnige man van de avond is Lapalux - Stuart Howard uit Essex (UK). Hij maakt al onderdeel uit van de producers stal van Flying Lotus en diens label Brainfeeder, en onder dat label kwam hij in 2013 met het poppy album Nostalchic. Wat horen we er vanavond van terug? Soms is het niet duidelijk of er slecht gemixed wordt, of dat dat nu eenmaal hoort. Springerig is het, maar irritant zeker niet. Zelfs als hij Vitalic's grote hit Poney Part 1 inzet, om direct daarna weer consistent zijn niet-in-hokjes-te-stoppen setlist voort te zetten, is er niemand die verontwaardigd afhaakt. We schrijven Lapalux alvast voorzichtig bij in het rijtje Aphex Twin, Boards Of Canada, Moderat, etc. Eerstgenoemde wordt overigens nog in het zonnetje gezet door Jameszoo. De Bosschenaar mag de grote zaal afsluiten en opent zijn set met Window Licker nadat hij charmant met microfoon Shlohmo en Rustie bedankt voor hun optreden.  

Ook schrijven we HOAX alvast bij voor 5 Days Off 2015. Met wederom een gemengde avond met alle ontwikkelingen in de electronische bass, waarbij talent met nieuwe muziek op net zo'n groot publiek mag rekenen als de headliners van het moment. Een statement om alvast naar uit te kijken.