#5DO: Dat was een leuk fuifje

Voorpublicatie foto-expositie Milan Boonstra in de Melkweg Galerie

Peter Andre ,

The freaks come out at night; je hoeft geen doorgewinterde partyganger te zijn om te weten dat de wereld er 's nachts heel anders uitziet. Door de lens van Rotterdammer Milan Boonstra neemt de wereld wel tamelijk bizarre en uitbundige vormen aan. "Ik hou wel van de zelfkant van de maatschappij; van die dingen die iedereen ziet en het liefst aan voorbij wil lopen." Zijn expositie Freaks Come Out At Night opent woensdag om 19:00 uur in de Melkweg Galerie (toegang vrij) en is tijdens heel 5 Days Off te bezoeken. Ook op Motel Mozaique is de sterke zwart-witserie te bewonderen.

Kijk onderaan voor de foto's die Milan Boonstra zelf selecteerde en van commentaar voorzag

"Ik ben een paar jaartjes geleden begonnen met partypics om het maar eens fout te zeggen en ik ben er nog steeds mee bezig. Vrienden nodigden me uit om foto's te maken op hun feestjes. Toen ik daar eenmaal was, realiseerde ik me dat er zoveel om me heen gebeurde." Een stage bij VICE bood Boonstra de gelegenheid om onder meer de bezoekers op Lowlands 2012 in de lens te vangen, maar hij richt zich zeker niet alleen op feestjes en festivals. "Ik doe ook documentairefotografie, ben nu bezig met een project over prostituees in Amsterdam en Rotterdam." Zijn volgende plan is een project in Thailand over "dikke oude mannen die voor kleine meisjes komen".

Freaks Come Out At Night is eigenlijk een wat oudere serie in het groeiende portfolio van Boonstra, maar ook 'een work in progress'. "Ik kom nog steeds op plekken... en als ik het van tevoren kan inschatten neem ik altijd mijn camera mee." Voorkeur voor bepaalde steden heeft hij niet. "Ik kom overal en nergens, van Berlijn tot Frankrijk en juist het verrassingselement maakt het spannend. In Rotterdam weet ik wel waar ik heen moet om wat geks tegen te komen." Zoveel verschillen alle steden niet volgens de Rotterdammer. "Mensen laten zich overal wel gaan, dat hoort bij het uitgaansleven. Iedereen is op zoek naar een uitlaatklep. Dat is iets heel menselijks." Toch schrikken veel mensen van de scènes op zijn foto's. "Ze zeggen me: 'Jezus, Milan waar kom je allemaal?'. Ik hou zelf niet heel erg van dansende meisjes die met een duckface in de camera kijken, maar ga liever op zoek naar menselijke emoties."

"Ik ben juist benieuwd naar het contrast; naar hoe mensen die doordeweeks van 9 tot 5 op kantoor zitten, in het weekend zijn als ze een pilletje of een drankje op hebben. In principe zijn het dezelfde mensen, maar ze leven wel in beide werelden." Zijn onderwerpen kiest Boonstra niet alleen op dance-feesten. "Er zijn ook mensen die er elke vrijdag zo in de stamkroeg bij lopen. Ik ben zelf ook niet altijd nuchter", bekent hij. "Ik vind dat je er een beetje in mee moet gaan om dit te kunnen doen en kan de mensen die ik fotografeer meestal wel begrijpen. Die ene foto van die balzak die uit die broek puilt, die heb ik ook gemaakt op de after van de afterparty. Als ik de hele avond spaatjes rood had gedronken, was ik wel eerder afgehaakt. Het is ook echt niet zo dat ik op zoek ben om mensen belachelijk te maken. Ik kan het wel waarderen dat mensen niet zo vasthouden aan de regels van de maatschappij. Er wordt zoveel van je verwacht. Ik vind dat je daar niet teveel rekening mee moet houden."

Milan Boonstra leeft van de fotografie en geeft samen met de bevriende Rotterdamse fotograaf Marc Nolte ook het blad Issues uit. "Er loopt zoveel talent in Rotterdam rond dat niet aan het licht komt. Het idee is dat wij die mensen een platform bieden." Vanavond is de release van de derde editie van Issues, voor 6 euro krijg je toegang tot een feest met dj's in de Arminiuskerk in Rotterdam en krijg je het magazine mee. "Het thema is Sin en wat is dan een betere plek dan een kerk om te zondigen? Iedereen die meedoet moet een serie schieten met dat thema."

  • De expositie op 5 Days Off is te bezoeken in de Melkweg Galerie. Opening woensdag om 19.00 uur. Voor meer informatie kijk je hier
  • Meer over Milan Boonstra en zijn foto's op www.milanboonstra.com

Hieronder een aantal door Milan Boonstra geselecteerde foto's met zijn commentaar

Voor VICE magazine werd ik naar de allerlaatste Thunderdome gestuurd. Ik kende wel altijd veel mensen die vroeger gabber waren, maar ben eigenlijk nog nooit naar de feesten toe geweest. Ik vind het altijd een hele indrukwekkende scene, en vind het dan ook jammer dat de allerlaatste Thunderdome mijn eerste echte ervaring er mee was. Het is ook niet persé mijn muziek, maar snap tegelijkertijd wel dat mensen er helemaal in op kunnen gaan. De desbetreffende heren op de foto hadden er waarschijnlijk ook al een top avond opzitten, maar ze stonden er zo geniaal bij dat ik ze wel vast MOEST leggen.
 

Ik ben ooit begonnen met het uitgaansleven fotograferen toen twee vrienden van me, Jetti en Kris, feestjes gaven onder de noemer; Maatschappij Voor Volksgeluk (Ze hebben nu BAR geopend in Rotterdam). Dit waren ook gelijk de meest geweldige feestjes op wisselende locaties met die keer een verwarmd bubbelbad waar de gasten ook maar al te graag gebruik van maakten.

Ik heb een tijd bij surfcamps gewerkt in Frankrijk en in Spanje, en 1 ding weet ik zeker, surfers weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Na een dagje sangria en tapas in San Sebastian werd 1 van de surfers ondergespoten met schuim dat ze bij een klein chinees winkeltje hadden gekocht waar ze echt alleen maar troep verkopen. De toevallige voorbijgang(st)er moest er aan geloven en die poseerde met de vrolijkste glimlach die ze kon opbrengen voor de situatie.

Twee weken geleden werd ik door een vriend van me gebeld dat ik NU moest komen en mijn camera mee moest nemen. Op het feest aangekomen trof ik deze danseres met de lilliputter aan. Ze gaven een te gekke show weg en achteraf kreeg ik te horen dat de desbetreffende meneer op de foto nog door 2 dames is gepijpt in het drankhok. Of het echt waar is weet ik niet, zo wel, dan is het verdomde jammer dat ik er niet bij was om het vast te leggen.