#5DO: Openingsnacht voelt aan als het ondergeschoven kindje

Darkstar slaagt maar half, Malawi durft zich niet volledig te geven

Jochem Boom ,

Ten tijde van eerste album North was Darkstar eventjes geroemd. Hun label Hyperdub zocht de grenzen op van de razend populaire dubstep en pikten ze op. Hun mix van dub, grime en ambient voelden verfrissend tegenover die adrenaline opwekkende bassen. Nu de dubstep bijna helemaal uit het programma is verdwenen is het lastig om Darkstar te plaatsen. We vinden ze terug op de afterparty van Darkside. Een goede keus?

Op papier wel, Darkstar maakt muziek met dezelfde open blik als Darkside die vanavond The Max onder de indruk achterliet. Van het publiek dat naar de oude zaal van de Melkweg is gestroomt, een gedeelte met een los kaartje, een deel vanuit The Max na Darkside, lijkt gek genoeg nog maar een klein deel echt geïnteresseerd in een hele diepgaande muzikale avond.

Dj collectief Malawi speelt daar slim op in door de eerste uren niet echt de diepte in te gaan. We horen een keur aan pophits in dansbare remixes voorbij komen. Onder andere de zwoele stem van Roisin Murphy in klassieker Sing It Back en het LCD Soundsystem anthem Sound Of Silver komen voorbij.

Als Darkstar uiteindelijk op het podium staat is de onverschilligheid dan ook groot. Van zowel band als publiek. De drie stoïcijnse gasten staan alle drie op hun eigen eilandje met hun apparatuur. Het totale gebrek aan chemie breekt de spanning in de muziek volledig op tijdens de eerste helft van het optreden. Later blijkt dat de band ook te kampen had met technische problemen, wellicht de reden dat ze vanavond zo moeilijk op gang komen.

Op een gegeven moment lijkt er toch iets te veranderen als de flarden zang veranderen in liedjes met emotie en de muziek eindelijk als één geheel klinkt. Het kwaad is dan echter al geschiedt. De sfeervolle muziek is mooi voor eventjes maar is te onherkenbaar en richtingloos om echt te blijven hangen.

Malawi mag de avond tot een goed eind brengen. De wat oppervlakkige set gaat gelukkig alsnog de diepte in wanneer de zaal begint leeg te stromen. De set blijft doorspekt met pophits, maar door daar met gevarieerde house naar toe te werken levert het veel meer voldoening. Het zorgt ervoor dat we alsnog met, maar vergeleken met de bomvolle woensdagen van de afgelopen jaren kunnen we niet anders dan teleurgesteld zijn.