THE BENELUX: Zweten is weten

In de hitte van de nacht met de Amsterdamse electrorockers

Sacha Krynen, Sanne Remmerswaal en Robbie van Zoggel ,

5 Days Off 2011 gaat in de boeken als een drukbezochte editie en een bijzonder goede samenwerking tussen de organisatie en 3VOOR12. Op de nacht waar electrorockbands in Paradiso de dienst uit maken, volgt de redactie het debuut op 5 Days Off van de Amsterdamse formatie THE BENELUX.

In de hitte van de nacht met de Amsterdamse electrorockers

5 Days Off 2011 gaat in de boeken als een drukbezochte editie en een bijzonder goede samenwerking tussen de organisatie en 3VOOR12. Op de derde nacht waar electrorockbands in Paradiso de dienst uit maken, volgt de redactie het debuut op 5 Days Off van de Amsterdamse formatie THE BENELUX.

Dat 5 Days Off 2011 een hele nacht heeft ingeruimd voor de meest aansprekende electropop van dit moment mag dan al een experiment heten, voor THE BENELUX en hun aanhang is het helemaal wennen om hier een onderdeel van te zijn. De band van Jaap Warmenhoven (frontman), Milan Mes (trompettist, FX en backing vocal), Sven Hamerpagt (gitarist en FX) en Maarten Diesfeldt (drummer en FX) debuteert in de staart van de nacht terwijl "vrienden van ons dachten dat we in het voorprogramma van Goose zouden staan", aldus Warmenhoven. "Je merkt dat de verwachtingen van vanavond sterk uiteen lopen en eigenlijk is dat ook wel prettig. Wij kunnen daar mee spelen". Hamerpagt: "Om drie uur verwacht iedereen meteen feest; een hele andere insteek, aangezien we allemaal uit de bandjesscene komen en we ook soms opwarmen". 

Het ontstaan en de rijping van de band begon allemaal met een loupe pedaal. Het effect om live vocalen en instrumenten om te smelten in aanstekelijke house is aanvankelijk het kindje van Mes, maar blijkt al snel de olie die de machinerie van de hele band verder in gang zet. En dan is er de radicale keuze, als de oorspronkelijke bezetting van vijf man uitdunt door het afzwaaien van de bassist. Bij verschillende pogingen om vervanging te vinden valt het kwartje. De eigen sound klinkt pas echt eigen zonder volwaardige bassist; de losse baspartijen nemen ze vanaf dan voor eigen (Milan en Sven) rekening.

Wat zien we hier vanavond van terug en hoe denken de mannen er een minuut na de show zelf over? Van Warmenhoven ontpopt zich op het podium bewust als een gekooid dier en kiest vanavond zijn eigen momenten om los te breken, een bonk energie die de eenheid tussen de band en de zaal moet versterken. Bij de laatste twee nummers is het publiek om en wordt de triomf echt gevoeld. Het zweet is de heren aan alle kanten uitgebroken, waarbij de hoogspanning het uiteindelijk aflegt van de positieve adrenaline. Hard werken wordt vanavond terecht dik beloond.

De EP Girlsinger is november 2010 uitgebracht op het label NON Records. THE BENELUX komt binnenkort met een nieuwe EP en dit jaar nog, na de zomer, wordt het eerste album verwacht.