Romantische schoonheid siert eerste nacht 5 Days Off

Closer programmeur en dj Jorn Liefdeshuis vertelt

Tekst: Joline Cramer ,

Vaste dj was hij al in de Melkweg maar om dit jaar als programmeur op 5 days Off te werken is een primeur voor Jorn Liefdeshuis. Een spannend en creatief avontuur bovendien, want Liefdeshuis gaat voor liefde en romantiek, ook binnen de dancescene.

Closer programmeur en dj Jorn Liefdeshuis vertelt

Het duurt nog maar even en Amsterdam staat al te trappelen: aankomende woensdag vindt de aftrap van het midweekse festival 5 Days Off plaats. Drie podia, tientallen optredens en vooral véél dansen. "Amsterdam is helemaal klaar voor een goed feestje", vindt ook dj en programmeur Jorn Liefdeshuis. Samen met wederhelft Hidde Pluymert organiseert hij de Melkwegse clubavond Closer (opvolger van de clubavond Bar Weinig), die dag 1 van het vijfdaagse dancefestival 5 Days Off verzorgt.  ‘

"Mijn nieuwe clubavond paste zo goed bij de sound van deze avond, dat ik hem mocht gaan hosten. De artiesten die woensdagnacht in de Melkweg gaan draaien, hebben wij in het verleden wel eens geboekt of die wilden wij nog een keer boeken. Namen als Gold Panda en Lone hebben wij wel eens op het Off Centre festival gehad. Dit zijn artiesten die wij erg supporten."

Caribou en Matthew Dear zijn al grote bekenden in de internationale dancewereld. Toch beginnen iets onbekendere artiesten als Gold Panda en Lone ook steeds meer een begrip te worden in deze scene. Probeert Closer deze muziek toegankelijker te maken voor een groter publiek? "Het maakt niet echt uit wat het is. Of het nou techno, bass, elektronica of pop is: er moet een bepaalde emotie inzitten, een bepaalde romantiek. Als dat erin zit vinden wij het goed. Caribou, Lone en Gold Panda bijvoorbeeld, hebben allemaal een zelfde soort insteek. De schoonheid van deze muziek is te vinden in de mooie tonen, veel synthesizers en gitaren met langgerekte tonen. De muziek is niet keihard, is vaak romantisch en heeft ook iets liefs. De basskicks zijn altijd nog wel dwingend en voortsturend. Het blijft natuurlijk wel dansmuziek."

Ook dubstepproducer Zomby gaat draaien op deze eerste dag. De producer heeft nog wel eens de neiging om niet op te komen dagen bij optredens. Volgens Jorn gaat dit bij 5 Days Off niet gebeuren. "Ik weet zeker dat hij komt. Hij toert namelijk tegenwoordig met zijn manager. Die manager zorgt ervoor dat hij meestal wel op komt dagen, dus dat komt goed. Zomby heeft net weer vijf nieuwe tracks op Youtube gezet. Deze zijn wel wat steviger dan zijn oude werk, dus ik ben benieuwd. Ik heb hem nog nooit live horen draaien."

Ook Jorn staat woensdagnacht een paar uur achter de tafels. Wel in dienst van Matthew Dear en Lone. "Ik open het eerste uurtje van de avond. Na mij draait Matthew Dear en dan draai ik nog een uurtje. Ik begin rustig en bouw het dan op. Zo komt Matthew Dear goed tot zijn recht en kan ik iets meer opbouwen naar Lone toe. Op de avond zelf weet ik pas precies welke muziek ik mee ga nemen. Ik heb er natuurlijk wel al over nagedacht wat er gaat gebeuren. Omdat ik open en omdat Matthew Dear hier met een band speelt, wil ik niet gaan knallen. Ik vind het trouwens heel leuk om in dienst te draaien van een avond. Of ik nou open of afsluit, het is altijd leuk om achter de draaitafels te staan. Ik vind het leuk om uitgedaagd te worden en draai juist graag voor een bepaald tijdslot of voor een bepaalde artiest. Ik moet me dan echt focussen op wat ik ga draaien."

In dienst draaien van een avond is wel wat anders dan draaien op een eigen avond als Closer. Het liefst draait Jorn dan ook op zijn eigen avond. "In de Melkweg kan ik draaien wat ik wil. Als ik open kan ik gerust een lekker popplaatje opzetten, daartussenin iets stevigers en als ik afsluit lekker beuken. Dan ben je ook gewoon veel creatiever bezig. Ik kan me niet voorstellen dat iemand het leuk vindt om steeds naar dezelfde vierkwartsmaat te luisteren. Als de volgende plaat je op het verkeerde been zet verras je mensen. Dat vind ik leuk om te doen."

Beukende electro, spacende techno en vooral veel romantiek. We zijn benieuwd. Volgens Jorn wordt dit zonder twijfel een goede editie van het vijfdaagse festival. "Deze editie is sowieso beter dan die van vorig jaar. De voorgaande jaren had je veel van die electro- en rave artiesten, vreselijk. Amsterdam heeft een goede dancescene. Je hebt hier zeven of acht mensen die op heel hoog niveau en internationaal produceren. Amsterdam is gewoon te klein. Steden als Berlijn of Londen zijn veel groter, dus we zullen ons nooit kunnen meten met wat daar gebeurt. Toch hebben wij een geweldige clubscene: TrouwAmsterdam, Studio 80, Melkweg, Paradiso, Studio/K, Air, we mogen echt niet klagen. 5 Days Off is vijf dagen heel erg goed feesten. En dat is vet, hoe je het ook wendt of keert."

Closer, Melkweg, 22.00-05.00, woensdag 2 maart 2011, met Caribou (DJ set), Zomby, Matthew Dear (live), Gold Panda, Teebs, Jeremiah, Jae, Juha, Jorn Liefdeshuis, Lone