It’s ON met 5 Days On

Waar kunst en muziek samen komen

Tekst en beeld: Anne Caroline Slump ,

Dat 5 Days Off weer alles uit de kast heeft getrokken om een dikke programmering neer te zetten, mag duidelijk zijn. Ook met 5 Days On laat de organisatie zich van haar beste kant zien. 3VOOR12/Amsterdam is bij de aftrap van Cloud Sounds in het NIMk.

Waar kunst en muziek samen komen

Afgelopen vrijdag vond de opening van de 5 Days Off tentoonstelling Cloud Sounds plaats in het Nederlands Instituut voor Mediakunst. (NIMk). De tentoonstelling laat nieuwe productiemethoden in de beeldende kunst zien waar vooral de input van de bezoeker een prominente rol speelt. Het credo 'don’t touch’ is vervangen door ‘join in’ en dus kunnen bezoekers bij sommige kunstwerken via crowdsourching of mechanical turking zelf input geven.

Zoals al vermeld in onze vorige aankonding staat 5 Days On met een stevig programma waarin verschillende kunstvormen met elkaar vermengd worden. Hieronder een kleine greep uit de tentoonstelling in het NIMk en een overzicht van al het moois wat nog op een ieder ligt te wachten; voor, tijdens en na 5 Days Off.

Funckarma

Funckarma in samenwerking met VJ Loudanov geven met hun opzwepende electronische experimentele audiovisuele set het startsein voor de tentoonstelling. De mannen putten hun inspiratie uit voorliefde voor reggae, jazz, hiphop en dub en zijn constant op zoek naar vernieuwing. Die voorliefde is duidelijk terug te horen in hun te gekke set tijdens de opening. De enigszins trippy visuals van Loudanov nemen je mee op reis door de wondere wereld van experimentele muziek.

Roel Wouters & Jonathan Puckey

Kunstenaars Roel Wouters & Jonathan Puckey hebben op een wel hele unieke manier een animatie gemaakt. Alles begint met de ultieme amateurfoto: een foto van jezelf gemaakt in de spiegel. We hebben het vast allemaal wel eens gedaan. En de helft is waarschijnlijk vergeten de flitser uit te zetten waardoor je praktisch ‘onthoofd’ wordt door de flits. Roel & Jonathan hebben een programma ontwikkelt die de positie van de flits onthoudt. Door al deze foto’s achter elkaar te plakken en in een bepaalde volgorde af te spelen wordt een animatie gevormd waar de flitser een grote invloed heeft.

Johnny Cash Project

Als je nog twijfelt om te gaan kijken in het NIMk, dan moet het Johnny Cash Project je zeker over de streep trekken. Kunstenaars Aaron Koblin & Chris Milk hebben via crowdsourcing mensen vanuit de hele wereld aan weten te sporen hun visie van ‘the man in black’ te geven. Een enkele foto en een online tekenprogramma hebben gezorgd voor een uniek en creatief portret van ons aller Johnny Cash. Dit alles geïntegreerd en samengebald vormt samen de videoclip voor het nummer Ain’t No Grave. Liefhebber of geen liefhebber van Cash, een lust voor het oog is dit project zeer zeker.

Cloud Sounds loopt van 18 februari tot en met 29 april 2011 en is naast uiteraard 5 Days Off in onze optiek een absolute ‘must see’.

Meer kunst en muziek...

Hou echter niet alleen het NIMk in de gaten; ook de Paradiso, de Melkweg en De Balie staan bol van de kunstzinnige projecten. Hieronder een kleine selectie uit het programma.

Dagelijks: Kits Zonder Blog

Vanuit De Balie zullen de Kits Zonder Blog door middel van een interactieve talkshow toonaangevende 5 Days Off artiesten naarstig aan de tand voelen.

Vrijdag 4 maart (kleine zaal Paradiso): Cine|Sonic

Knalpot meets Frans Zwartjes en Paul de Nooijer. Avant-garde klassiekers uit het archief van het Eye Film Instituut die terug gebracht worden op het witte doek en worden begeleid door muzikale genieën Raphaël Vanoli en Gerri Jäger, samen ook wel bekend als Knalpot. Wat deze mannen op muzikaal vlak kunnen is niet in een hokje te stoppen maar serieus mind blowing.

Zaterdag 5 & zondag 6 maart (Rabozaal Melkweg): Wave field Synthesis

De eerste geluidsweergavetechniek waarmee geluid daadwerkelijk ruimtelijk wordt verspreid. 360 Soundsystem, Funckarma, Joris Voorn Makam, Machinefabriek en Juju & Jordash hebben als hedendaagse producers van electronische muziek speciaal muzikaal werk gemaakt voor de installatie.