Dance vanuit een luie leren bank

Kits Zonder Blog host talkshows op 5 Days Off 2011

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Larah E. Tompa ,

Als tegenwicht voor het 'dansen op' en 'luisteren naar' organiseert Kits Zonder Blog sinds een kleine twee jaar 'het praten over dancemuziek'. Vanuit een luie bank, met artiesten, inspirerende muziekclips en uitdagende vragen. Hoog- of laagseizoen, deze Zomergasten-variant is er bij elke geschikte gelegenheid. Dit is de primeur op 5 Days Off.

Kits Zonder Blog host talkshows op 5 Days Off 2011

Als tegenwicht voor het 'dansen op' en 'luisteren naar' organiseert Kits Zonder Blog sinds een kleine twee jaar 'het praten over dancemuziek'. Vanuit een luie bank, met artiesten, inspirerende muziekclips en uitdagende vragen. Hoog- of laagseizoen, deze Zomergasten-variant is er bij elke geschikte gelegenheid. Dit is de primeur op 5 Days Off. 

De samenwerking tussen Kits Zonder Blog en 5 Days Off komt niet uit de lucht vallen. In de afgelopen twee jaar heeft de tweemaandelijkse talkshow van Ko van 't Hek, Elant Wijtman, Mirik Milan en Sanne Huijsmans al een mooie rij dj's, producers en organisatoren over de vloer gehad. Deze vonden elke keer plaats in Club Up maar in het nieuwe jaar is er met een editie op Eurosonic/Noorderslag een begin gemaakt met andere locaties, gericht op specifieke thema's.

Zo ook in De Balie, centraal gelegen tussen Paradiso en Melkweg, waar alle gasten artiesten zijn uit de programmering van 5 Days Off 2011. Op dag één zijn producersduo Homework en Steffen Bennemann op bezoek. De vrijdag is ingericht voor Palmbomen en The Shoes. Op de derde en laatste avond verwelkomen de Kits Zonder Blog de Vlaams-Italiaanse nu-discoproducer Aeroplane (Vito de Luca), die daarmee al weer hun dertigste gast in de rij is. 

3VOOR12/Amsterdam is bij deze laatste sessie aanwezig, waar naast Aeroplane ook de visual artist van Pfadfinderei te gast is. Een klein jubileum dus, dat gelijk gevierd wordt met de aanwezigheid van de persoonlijke favoriet van Van 't Hek en Wijtman. "Aeroplane heeft het discogenre de laatste paar jaar volledig op zijn kop gezet, brengt ijzersterk werk uit en levert remixen af voor Grace Jones, Chromeo en Sebastien Tellier. We zijn dan ook blij dat we zijn management overtuigd hebben om bij ons langs te komen".

De talkshow is opgebouwd uit een drietal nummers (video- en/of audioclips) die de artiest meeneemt en waar losjes omheen een interessant gesprek uit voortvloeit over passies, inspiraties, het oeuvre en de werkwijze van de gast. Op het eind wordt de top 5 voorgelegd waar elke keer een nummer sneuvelt voor een nummer uit de top drie van de artiest.

Deze opzet is fris en interessant tegelijk en past dus goed bij een visueel festival als 5 Days Off. "Door internet checkt de hele wereld inmiddels nonstop nieuwe muziek, heeft er een mening over en wil die delen met een ander". Dat geldt vanavond ook bij Aeroplane. Bij het eerste nummer Gonna Fly Now van Bill Conti, de epische soundtrack van de film Rocky, is het ijs al meteen gebroken.

Merkbaar door de wol geverfd spreekt de Luca zich duidelijk uit over zijn voorliefde voor actieheldenfilms (en de soundtracks) van begin jaren tachtig, en steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag, ooit, filmscores wil gaan maken. "Maar deze scene is hard, voor je vijftigste maak je geen schijn van kans". Maar lang hoeft hij hier niet wakker van te liggen; met zijn 28 jaar mixte hij zelfs de single van een van de popiconen der aarde Grace Jones. Een bizar verhaal over Jones volgt. "Bij onze eerste ontmoeting kapte ze mijn mix na 15 seconden af. 'Te veel hi-hats, dit is niks!'. De verstoorde werkrelatie krijgt echter een gekke wending wanneer de Luca midden in de nacht een gemiste oproep afluistert en Jones met zware grommende stem alsnog haar goedkeuring uitspreekt.

Anekdotes te over dus. Soms rollen ze er zo uit, soms is het trekken geblazen. Het is in ieder geval duidelijk dat het vanuit een luie leren bank best mogelijk is diepgang in dance te vinden en dat bewijs levert Kits Zonder Blog. Je moet hier echter wel zelf voor langskomen. Juist de unieke persoonlijke beleving maakt het mogelijk dat artiesten meer kwijt willen dan in een blog of krant. Voor de nabije toekomst gaat het duo zich melden bij andere grote evenementen en festivals.

De redactie heeft van deze laatste avond ook een filmreportage gemaakt. Een sfeerimpressie en een nadere kennismaking met de Kits Zonder Blog volgt spoedig.