Even Voorstellen... Marko Roca

Kennismaking met een veelzijdige artiest

Tekst: Tirza de Fockert ,

In de rubriek 'Even Voorstellen' laat 3VOOR12/Amsterdam nog relatief onbekende Amsterdamse acts aan het woord. Deze keer praten we met de dj en producer Marko Roca, die aanstaande vrijdag met de Voidd Radio Group op de Dancemarathon van Club 3VOOR12/Amsterdam zal zijn te beluisteren.

Kennismaking met een veelzijdige artiest

De naam Marko Roca zal bij Nederlandse muziekliefhebbers niet gelijk een belletje doen rinkelen. In zijn thuisplaats Lissabon heeft de Kroatisch-Portugese producer en dj echter al een grote reputatie opgebouwd met zijn projecten Rocky Marsiano en Double D-force, en het hiphoplabel Loop:Recording. Daarnaast organiseert hij voor de stichting UpToYouToo een Nederlandse tournee van Keniaanse muzikanten. Op 28 augustus is hij te horen op Dancemarathon van Club 3VOOR12/Amsterdam. Hoog tijd om nader kennis te maken met deze veelzijdige artiest.

Wie is Marko Roca?


“Ik ben een nieuwe Amsterdammer van Kroatische en Portugese afkomst. Officieel woon ik hier een half jaar, maar ik kom hier al ruim zes jaar. In Lissabon ben ik al sinds 1993 muzikaal actief.”

Kun je kort omschrijven wat je muzikaal zoal doet?

“Mijn belangrijkste project is Rocky Marsiano, een jazz-fusion band met breaks. Daarnaast speel ik in het electrofunk project Double D-Force  Verder werk ik als producer. In Portugal heb ik samen met een vriend het hiphop label Loop:Recordings. Recentelijk ben ik ook bezig als producer voor dance en ik dj veel.

"Rocky Marsiano doe ik samen met muzikanten. Live is alles geïmproviseerd: ik doe de breaks en de samples en de muzikanten improviseren alles. Daardoor is geen enkel optreden hetzelfde. In Portugal hebben we echt overal gespeeld, en we zijn bijvoorbeeld gekozen door Giles Peterson om op veel festivals te spelen. We hebben daar een vaste fanbase; ons debuut was door een tijdschrift tot album van het jaar gekozen, en we krijgen daar veel media-aandacht. We zijn nu bezig met het maken van het derde album.”

Is het dan niet moeilijk om nu in Nederland opnieuw te beginnen?

“Ja, dat is echt totaal anders, maar het is ook wel weer een uitdaging. Voor het derde album werken we met diverse Nederlandse artiesten, waaronder de trompettist Joep van Rhijn, die ook op de vorige cd speelde. Daarnaast is de vocaliste Yinske Silva van het duo MaYin steeds meer betrokken bij het project en zij doet compleet freaky dingen met haar stem.”

Hebben jullie al in Amsterdam opgetreden?

“Met Rocky Marsiano nog niet, maar ik heb het ook nog niet geprobeerd. Dat wil ik gaan doen als het nieuwe album af is. Het is erg moeilijk om er hier tussen te komen, de scene is echt overbevolkt. Amsterdam mist een aantal zalen die echt georiënteerd zijn op artiesten; de meeste zalen zijn vooral bezig met zoveel mogelijk mensen er in krijgen. Daardoor is het moeilijk om als onbekende artiest aan de slag te raken. Het Bimhuis heeft dat wel, maar dat is toch wel een beetje elitair. In Lissabon is dat trouwens niet anders, maar daar is het makkelijker omdat ze me daar kennen.

Als DJ treedt je hier wel al regelmatig op.


“Ik draai elke tweede en vierde zaterdag van de maand in Café De Duivel, onder mijn MC-naam D-Mars. Dat is een tweede thuis voor me. De avonden daar zijn altijd bijzonder. Het is een plek voor liefhebbers van oude hiphop, het wordt niet gedreven door hypes. Mensen komen daar uit liefde voor de muziek. Sommige avonden zijn echt magisch.”

Vrijdag draai je op de Dancemarathon van Club 3VOOR12/Amsterdam. Wat kunnen we daar verwachten?

“Ik draai daar met de jongens van de Voidd Radio Group, en dat zal voornamelijk house en techno zijn. Daar ben ik sinds een jaar of twee mee bezig. Alles wat ik doe komt vanuit de hiphop, dat is mijn cultuur. Ik ben jong van Kroatië naar Portugal verhuisd, en nu dus naar Amsterdam. Hiphop is altijd de constante factor in mijn leven geweest, veel meer dan een nationale cultuur. Ik zoek in mijn muziek dan ook altijd een connectie met hiphop. Dat kunnen de beats zijn, of het gevoel.

“Hetzelfde heb ik met disco. Ik DJ als een muzikant. Het is mijn manier om mezelf uit te drukken, om mijn muzikale boodschap over te brengen. Ik programmeer een set nooit van tevoren, maar ga op het gevoel van de avond af, op de communicatie met het publiek. En wat ik hier in Nederland doe is weer wat anders dan in Portugal.”

Naast je eigen muzikale projecten ben je ook betrokken bij muzikale projecten in Kenya. Kun je daar kort iets over vertellen?

“In Amsterdam werk ik voor de Stichting UpToYouToo, een NGO die jong ondernemerschap stimuleert in Nairobi en Dar-es-Salaam. Een belangrijk project is Yike, waarmee we gemarginaliseerde jongeren in de ghetto's door middel van trainingen en ondersteuning stimuleren projecten op te zetten.

“Ik werk voor het onderdeel Penya. Penya is een platform voor jonge, locale muzikanten waarin we ze de instrumenten geven om een muzikale carrière op te zetten, iets wat in Kenya heel moeilijk is. Zo leren we ze hoe ze een bandbiografie moeten schrijven, hoe ze een contract op moeten stellen, we hebben onze eigen studio in Nairobi en ons eigen label. Daarmee richten we ons op de New East African Sound, iets wat in de wereld weinig bekend is. Wij proberen dat release per release onder de westerse aandacht te brengen. Mijn taak is het management van het label en de promotie buiten Kenya. De band Sauti Sol begint nu een internationale naam op te bouwen, het wordt bijvoorbeeld veel gedraaid door de Britse DJ Charlie Gillet. Het label is nog geen jaar oud, en we hebben al twee officiële releases uit, en een aantal online distributiedeals.

“Momenteel zijn we druk bezig met de Europese tour onder de naam New East African Sound, met Sauti Sol, Del en Son. Deze is op 23 augustus begonnen en eindigt op 23 september in de Bitterzoet met de officiële Europese release van de debuut cd van Sauti Sol. Een belangrijk onderdeel van de tour is de samenwerking met Europese artiesten. Zo zijn we erg trots dat Jos de Haas, percussionist van de New Cool Collective, meespeelt tijdens de Nederlandse optredens. En op 23 september zullen Taco Fett, de dj van de Lefties Soul Collection, en San Proper van Rush Hour een speciale Afrika set draaien. Alle reden dus om te komen!”

 

Marko Roca draait op 28 augustus tijdens Club 3VOOR12/Amsterdam en is elke tweede en vierde zaterdag van de maand te horen in De Duivel

De New East African Soundtour doet 30 augustus de Tolhuistuin aan en staat 23 september in Bitterzoet.