Even Voorstellen…D.Lipps

3VOOR12/Amsterdam interviewt De boy met de dikke (lips) in het Rembrandtpark

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen ,

D.Lipps doet voor het tweede jaar op een rij mee aan de Grote Prijs. Op 12 juni was hij te zien in de Kwartfinale in de Bitterzoet. 3VOOR12/Amsterdam spreekt hem op een (te) vroeg tijdstip in het Rembrandtpark.

3VOOR12/Amsterdam interviewt De boy met de dikke (lips) in het Rembrandtpark

Desmond Read, oftewel D.Lipps is druk. Naast zijn deelname aan de Grote Prijs is hij onderdeel van het Nebulon Collectief, is de New Skool MC’s Tour net afgerond en komt er heel wat werk aan in verschillende vormen. “Het gaat goed” met de boy. Een introductie met de kwartfinalist.

D.Lipps

Wat betekent de naam D.Lipps? “Ik was bezig om na te denken over een artiestennaam en toen bedacht ik dit. Vrienden maakten vaak opmerkingen over mijn lippen. De boy met de dikke lippen, zodoende D.Lipps. De D met punt staat voor alles ervoor”.

D.Lipps vertelt uit Amsterdam West te komen. Ondanks dat ondergetekende eerder vernam dat hij uit Noord kwam, dient dit hierbij toch even rechtgezet te worden. “Maakt niet uit, de meeste mensen denken in eerste instantie sowieso dat ik uit de Bijlmer kom”, aldus D.Lipps.

Achtergrond

D.Lipps heeft de opleiding Licht, Beeld en Geluid aan TEC West gevolgd. Tijdens een les Geluid moest hij op de valreep een stukje zingen in het kader van een opdracht. Dit minioptreden viel dit bij de leraar en klasgenoten in goede aarde. D.Lipps vertelt vervolgens een jaar met zingen bezig te zijn geweest, maar hij snakte naar meer. “Ik wilde iets doen met muziek maar tegelijk ook een boodschap overbrengen”.

Hij deed als rapper auditie voor de Herman Brood Academie en volgt daar nu een opleiding. D.Lipps vertelt enthousiast over de Academie. “Je leert veel over de muziekindustrie, platenmaatschappijen en ook waarmee ze je in de maling kunnen nemen. Je wordt goed voorbereid. Het is leuk om opdrachten te doen, waarbij je de mogelijkheid krijgt om met willekeurige producers nummers op te nemen. Zo blijf je veelzijdig en kunnen ze gelijk zien of je het in je hebt om ook naast je vaste muziekcontacten iets moois te produceren”.

D.Lipps vertelt al sinds zijn negende interesse te hebben in muziek. Sinds vier jaar is hij zich actief gaan richten op rap. Hij vertelt dat Nas een grote invloed voor hem was. Ook Gang Starr was belangrijk voor hem; zijn EP titel is afgeleid van hun Above the Clouds albumtitel. Zijn teksten gaan over het verspreiden van bewustwording en universele liefde, ongeacht je ras, geloof of afkomst. Een voorbeeld zijn de nummers Voorbij de Horizon en zijn promo single Breng je naar Nebulon.

Grote Prijs

D.Lipps doet dit jaar voor de tweede keer mee aan de Grote Prijs. “Vorig jaar was ik niet goed voorbereid. Ik hoop dat dit het jaar is voor mij”. Daarbij geeft hij aan dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat hij aan een talentenjacht zal meedoen. “De Grote Prijs is het belangrijkste. Vorig jaar stond ik in de finale van Most Wanted, maar heb ik niet gewonnen”.

Nebulon en New Skool MC tour

Naast een solocarrière maakt D.Lipps onderdeel uit van het Nebulon Collectief, samen met Zwart Licht, Skinto en NoizBoiz. De mannen kenden elkaar al langer en besloten ongeveer een jaar geleden om dit collectief op te richten, waarbij ze ook samen optreden.

Naast het Nebulon collectief heeft D.Lipps net een collectieve tour afgerond samen met Dret en Krulle, M.O. & Brakko en Rex-N-Undercover. Deze New Skool MC’s Tour was in het kader van SamenSterk Records, waar de bovengenoemde artiesten onder vallen. Hij vertelt door de tour ervaring te hebben opgedaan waardoor hij overtuigender op het podium staat dan voorheen. “Het gaat goed. Veel dingen zijn het afgelopen jaar gebeurd die ik niet had verwacht”. Zo noemt hij naast de bovengenoemde tour, zijn bijdrage aan de So So Lobi mixtape van Winne en het optreden op de Queens Bridge afgelopen Koninginnedag. “Vorig jaar was ik nog toeschouwer bij Zwart Licht, nu stond ik er zelf”.

Te verwachten

D.Lipps vertelt dat een SamenSterk compilatie cd in aantocht is. Er komt in september een Nebulon tape en zijn eigen EP zal in augustus verschijnen. DJ Distortion is naast andere beatmakers zoals Chico delaCasa te horen op zijn EP. Hij vertelt dat de titel nog geheim is, maar dat het verschil in kwaliteit met eerdere EP’s te merken zal zijn. “Je zal verschil horen in mijn stem en de manier waarop ik rap. Ik heb me nu gericht op echt hele nummers bouwen van begin tot eind en ben muzikaler te werk gegaan”, aldus de boy.

Op 17 juli is D.Lipps opnieuw met Nebulon te bewonderen tijdens Hiphop in Duketown in Den Bosch. Op 30 juli is hij solo te zien tijdens het Rijmfestijn: Noord/Zuidlijn in de Melkweg. Met dit reisplan voor de boeg kan het niet anders dan dat D.Lipps zal worden klaargestoomd voor een hopelijk volgende ronde als halvefinalist bij de Grote Prijs. Het interview wordt net na twaalf uur afgesloten met enkele portretfoto’s, waarbij D.Lipps zich realiseert dat het ‘nog zo vroeg’ is. Gelukkig zullen de optredens minder vroeg plaatsvinden dan het interview met 3VOOR12/Amsterdam.