Sonic Soirée 4: de sessies

Sessies van True Bypass, European Daughters, Paulusma en The Bear That Wasn't

Tekst en beeld: Robbie van Zoggel ,

We zijn al weer halverwege de winter en de lente, tijd voor de vierde editie van Sonic Soirée in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. Vlaamse en Nederlandse bands die maandelijks een avondvullende liveavond verzorgen, en dat allemaal als voorspel op Sonic Connections. de driedaagse jaarlijkse festivalversie in april. Dit keer bijt het Vlaamse True Bypass het spits af.

Sessies van True Bypass, European Daughters, Paulusma en The Bear That Wasn't

We zijn al weer halverwege de winter en de lente, tijd voor de vierde editie van Sonic Soirée in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. Vlaamse en Nederlandse bands die maandelijks een avondvullende liveavond verzorgen, en dat allemaal als voorspel op Sonic Connections, de driedaagse jaarlijkse festivalversie in april.

Eveneens voor de vierde keer registreert 3VOOR12/Amsterdam alle acts vooraf hun akoestische sessies, die terug te zien zijn in onze player. Dit keer bijt het Vlaamse True Bypass het spits af. Gedurende de sessies laten we de acts vertellen over hun eigen werk en/of hoe zij hun uitwisseling tussen de Nederlandse en Vlaamse muziekcultuur zien.

True Bypass

Dit duo laat zich in de pers omschrijven als een 'ambient folkduo' met 'frisse zoete luisterliedjes' en is gevormd uit de in Vlaanderen woonachtige Nederlander Chantal Acda en de Rotterdamse Vlaming Craig Ward (ex-Deus). Ze zijn blij met een avond als deze in de Brakke Grond. Het titelloze album uit het najaar van 2010 is weliswaar goed ontvangen in Vlaanderen en de UK maar Nederland blijft nog even achter. "We treden bijna nooit op in Amsterdam, daarbuiten al helemaal niet, en dat is eigenlijk best gek. De Brakke Grond is immers een begrip in Vlaanderen maar verder zijn we niet echt vertrouwd met een mixconcept als Sonic Soirée". In Vlaanderen heb je eigenlijk ook weinig initiatieven waarbij een paar Nederlandse acts zich met Vlaamse mengen, aldus de twee.

European Daughters

We vervolgen de sessies met de vier jongste veulens die vanavond over de Brakke Grond heen draven. Een immens contrast vergeleken met de bebrilde ruwe bolster Craig Ward die net nog aan zijn zelf meegebrachte wodkavaatje nipte. De Europese dochters hebben gewoon allemaal Amsterdams bloed door de aderen stromen en treden dan ook al een tijd samen op; voor een camera is echter een primeur.

Paulusma

Paulusma is op bezoek met zijn twee gitaristen van hun andere project Alamo Race Track en komt alleen een sessie doen. Later op de avond spelen ze in Haarlem maar in een kort maar erg krachtig tijdbestek brengen ze Learning To Fly en Back Of Your Car, nummers van het net verschenen album Up On The Roof. Met een heerlijk strakke en vrolijke set kunnen de mannen met twee vingers in de neus naar Haarlem afreizen.

The Bear That Wasn't

Terwijl de dames en heren van The Bear That Wasn't al vroeg in de dag bezig zijn met de soundcheck, is het alleen leadzanger Nils Verresen die met gitaar aan het balkon verschijnt. Zo'n kinderlijke namen als zijn indiefolkliedjes dragen, zo kinderlijk eenvoudig zet hij twee sterke nummers neer die lief, klein en spannend tegelijk klinken. "Mijn vriendin en haar ouders komen vanavond ook kijken, dat wordt spannend!" Verresen leerde haar verleden jaar kennen tijdens zijn ludieke 365-project, waarbij hij een jaar met fiets en gitaar zonder een cent door België, Nederland, Denemarken en Engeland heeft gereisd. "Ondanks mijn bescheiden inzet, heb ik toch maar een Facebookpagina aangemaakt voor dit avontuur. Binnen de kortste keren zat ik aan meer dan 1000 aangeboden slaapplaatsen. 'Nu we er toch zijn' meets 'Live In Your Living Room' meets nieuwe media dus. 

Wil je de mooie sessies bekijken van de tweetal nummers dat elke artiest speelde? Alle acht nummers worden geplaatst in het dossier Locatiesessies. Naast de sessie is 3VOOR12/Amsterdam ook bij de liveavond zelf aanwezig. Het gehele verslag in woord en beeld hiervan volgt.

Op 21, 22 en 23 april 2011 is het tijd voor de driedaagse festivaleditie, Sonic Connections. Dit succesvolle pop- en rockfestival van de Lage Landen vindt voor de derde keer plaats. Een gedeelte van de line up is inmiddels bekend. Zo zal Houses Amsterdam vertegenwoordigen en komt Yuri Landman een doe-het-zelf gitaarworkshop geven.