Ziggo Dome bouwput-shows en Metro54 Festival naar Zuid-Oost

Amsterdamse concertdriehoek krijgt deze zomer al vorm

Ingmar Griffioen ,

De Amsterdamse concertdriehoek in Zuid-Oost krijgt de komende weken al aardig vorm. Op 26 juni start Skunk Anansie een 'concertreeks' in de bouwput van de Ziggo Dome, als opmaat naar de opening in 2012. En op 16 juli opent het Metro54 Festival de nieuwe evenementenlocatie in het Arena Park aan de Arena Boulevard, pal naast de HMH.

Amsterdamse concertdriehoek krijgt deze zomer al vorm

De Amsterdamse concertdriehoek in Zuid-Oost krijgt de komende weken al aardig vorm. Op 26 juni start Skunk Anansie een 'concertreeks' in de bouwput van de Ziggo Dome, als opmaat naar de opening in 2012. En op 16 juli opent het Metro54 Festival de nieuwe evenementenlocatie in het Arena Park aan de Arena Boulevard, pal naast de HMH.

Onder de noemer Ziggo Under Construction Concerten programmeert Ziggo vanaf 26 juni artiesten op de bouwplaats van de aanstaande concerttempel. Er staat na Skunk Anansie in ieder geval één concert op stapel. Hoeveel er volgen hangt af van het bouwproces, vertelt directeur Erik Molenaar. "We moeten secuur plannen, want we willen niet dat het ten koste gaat van het tempo van de bouw en we moeten vooral ook de veiligheid van de bezoekers op de bouwplaats garanderen." Meer namen zegt Ziggo Dome nog niet bekend te kunnen maken.

Met de bouw, die stil kwam te liggen door het faillissement van bouwbedrijf Midreth, gaat het nu weer crescendo volgens Molenaar. "Er zijn veel bouwkranen aan het werk en het weer is goed, dus morgen zijn weer twee betonstortingen." De vertraging inlopen blijkt lastig. "We gaan ervan uit dat we toch een paar maanden vertraging in de eindfase niet meer kunnen inlopen. De planning is nu gericht op de bouwkundige oplevering in de loop van het eerste kwartaal van 2012." Dan is het 'bezemschoon' en moeten binnen een paar weken de eerste concerten plaatsvinden. "We hebben al een concert onder contract staan voor half april. Het is de bedoeling dat daarna een aantal concerten volgen met als hoogtepunt een tv-registratie eind mei."

De bouwplaatsconcerten worden geregistreerd en later via de eigen site en on demand uitgezonden. Dat past in de eerder aangekondigde strategie van de internetprovider en naamgevend sponsor om de muziek- en entertainmentindustrie te omarmen.

Een steenworp verderop wordt aan de Arena Boulevard het Arena Park gerealiseerd. Oorspronkelijk bedoeld om het prestigieuze multifunctionele Getz Entertainmentcenter te huisvesten. Met ID&T als exploitant van de discotheek en een door Paradiso en het Cosmic Theater bestierde concertzaal voor achthonderd bezoekers. De economische crisis wierp echter roet in het eten en de bouw van het uitgaanscentrum ligt voorlopig stil. In plaats van het terrein braak te laten liggen, is besloten een tijdelijk Stadspark te ontwikkelen, dat door omliggende bedrijven als de Heineken Music Hall, de Arena, Ziggo Dome of ID&T voor evenementen gebruikt kan worden.

"Als de mogelijkheid zich aandient, gaan wij daar ook evenementen organiseren", meldt Molenaar. "We hebben al een voorstel bij de gemeente neergelegd. Maar daarvoor heb ik een oud metrostel nodig, dat ik wil ombouwen tot tijdelijk of liever permanent restaurant. We hebben ook plannen voor muziekevenementen daar. Maar dat is weersafhankelijk en wordt dus niet voor de zomer. Ze zijn nu bezig met de herinrichting van het park en op dit moment geef ik alle prioriteit aan de bouw van de Ziggo Dome."

Het eerste evenement in het park is al op 16 juli. Het Metro54 Festival voor urban arts & culture opent die zaterdag de evenementenlocatie Arena Park. Op het muziekprogramma staan onder meer de Franse beatmaker Onra, de Britse grime- en dubstep-dj Alexander Nut, een Jamrock met dj Waxfiend, Maikal X en Kalibwoy, NL dubstep-man Brutuzz en een berg lokale helden: Zwart Licht, Skinto en de stal van Bijlmer Style: Gikkels, Dret & Krulle, M.O. & Brakko en Pariaz.