Rock 'n' Roll Heaven in a Heavy Metal Hell

Amsterdamse podia – aflevering 8: The Cave

Tekst: Nieke Frantzen | Beeld: Wino Wijnen ,

The Cave, de enige échte rockclub van Amsterdam viert dit weekend haar vijftiende verjaardag. Voordat 3VOOR12/Amsterdam dit feest zal verslaan, gaan we op zoek naar het verhaal achter The Cave. Eigenaar Aram Oktay is aan het woord.

Amsterdamse podia – aflevering 8: The Cave

De Leidsebuurt is een van de meest toeristische plekjes van Amsterdam, rijk aan restaurants, café’s en vooral héél veel commerciële muziektenten. Onverwachts ligt ergens in deze toeristische mesthoop aan de Prinsengracht een donkere trap naar beneden die leidt naar de enige echte rockgrot van Amsterdam, The Cave

Aram Oktay is aan het woord. Samen met zijn peetoom is hij de eigenaar van dit rockparadijs. Het is maandagmiddag: de lichten zijn nog uit, de krukken staan nog op de tafels en de schoonmakers hebben alle sporen van gisteravond zorgvuldig gewist. Als er iemand is die met passie over zijn werk praat, dan is het Aram wel en hij begint vrijwel meteen zijn verhaal te vertellen. “We waren op zoek naar een ruimte en al snel kwamen we hier terecht, grappig zo onder de grond. Het was toen we het kochten een discotheek en we hebben die ruimte compleet gestript en van de grond weer opgebouwd.”

Rockclub The Cave staat voor alles op het gebied van rock, van Led Zeppelin tot Slayer. Dat is ook precies wat deze tent zo uniek maakt, voor ieder wat wils. “Wij draaien van alles en nog wat, helemaal in de weekenden proberen we de stijlen zo te combineren dat iedereen aan zijn trekken komt. ”Het publiek is vrij breed, jong en oud, rock en metal." Aram vertelt dat de enige trend waar hij zich niet in kan vinden de emostijl is, maar dat hij voor zijn klanten zelfs dit genre af en toe erin gooit. 

“We waren een van de laatste kroegen die een nachtvergunning kreeg en dat hele proces heeft zo’n twee jaar geduurd.” Terwijl Aram doorpraat maakt hij de bar gereed voor de start. “Tijdens de verbouwing kwam een van die jongens van de vergunning met de vraag of er niet ook live muziek moest komen en zo is het allemaal begonnen.”  Het interieur heeft al meerdere transformaties ondergaan, maar de laatste was naar aanleiding van de brand in Volendam in café Het Hemeltje. Sindsdien is The Cave zo gebleven.

Aram doet het voor de Amsterdamse muziekliefhebber. De oorspronkelijke intentie achter de live optredens waren glashelder en heel duidelijk bedoeld om de lokale bandjes uit de oefenruimtes te krijgen en een podium te bieden. Zo zijn er al een aantal bands die hier voor het eerst optraden en inmiddels heel wat hebben bereikt, Seita en ThisWillKillYou bijvoorbeeld. Inmiddels komen de bands overal vandaan. “Zaterdag hadden we een bandje uit Italië, die gasten hebben gewoon 33 uur gereden om hier een potje te spelen! Schitterend!”

Reclame is met de komst van het internet makkelijker geworden. “We maken zelf geen reclame,” legt hij uit, “maar met de komst van het internet is alles een stuk makkelijker geworden.” Vroeger was The Cave veel moeilijker te vinden, er was weinig publiciteit en het berustte vooral op tips van anderen. “Als je ergens op de Wallen op zoek was naar een goede rock tent dan werd je doorgestuurd naar The Cave. Sommige mensen dwalen al drie weken door Amsterdam en komen op hun laatste avond hier terecht ... Dan gaan ze vaak met tranen in hun ogen weg en zeggen thuis tegen iedereen dat ze naar The Cave moeten komen!”  Die mond-op-mond reclame zorgt ervoor dat er nauwelijks trammelant is.

Door de jaren heen is de rockclub toe te voegen aan het legendarische rockrijtje van Amsterdam -  ‘Black & White, SamSam’ – en, helaas voor de liefhebber, is Aram de laatste man die staat. Het gaat hier om een grote familie en het is dan ook niet gek dat Aram het zijn tweede huis noemt. “Ik heb hier ook mijn rust; lekker babbelen, muziekje erbij, vrienden aan de bar.”

Er is een motto dat telkens terug lijkt te komen, “gewoon niet stil staan”.  Het publiek van vijftien jaar geleden komt steeds minder, maar er komen natuurlijk andere mensen voor in de plaats, die andere muziek voorkeuren en stijlen omarmen. Dit betekend voor Aram dat hij, logischerwijs, de stijl van The Cave ook om de zoveel jaar moet aanpassen. “Zo blijft het vers. Stil staan is achteruit gaan, zeg ik altijd!”  Er komen langzaam wat mensen binnen wandelen die zich meteen thuis lijken te voelen en Aram begroeten alsof hij hun beste vriend is.

Tijd voor een sigarettenpauze, met z’n allen gaan we naar buiten waar het verhaal doorgaat. “Ik heb tegenwoordig ook op mijn mobiel een lijst gemaakt van Cave-ers, dan verzend ik ‘komend weekend feestje’ naar honderd man en zo blijven we meegaan met de tijd, en het is toch wat persoonlijker dan via de mail.”

Dit weekend viert de rockclub haar vijftienjarig bestaan en is voor de gelegenheid een minifestival georganiseerd. Vrijdag 27 augustus is de rock avond met RoadKill, Cosmic Android, The Revival en Moonaddict. Zaterdag 28 Augustus is de metal avond met Porcodio, Wicked World, Lockdown en ThisWillKillYou.