Hoe is het met...? The Works

Zanger Marko evalueert het afgelopen jaar en deelt de goede voornemens

Tekst: Astrid Engelen ,

Een extra gitarist, een tour door Servië en een beestachtig optreden in Pacific Parc met Kerst: dit zijn slechts een paar hoogtepunten van 2010 voor The Works. Wat brengt het nieuwe jaar voor de rock ’n cholesterollers?

Zanger Marko evalueert het afgelopen jaar en deelt de goede voornemens

2010 was een veelbewogen jaar voor The Works met een tour door Servië, een extra gitarist, optredens met Scott Luallen (Nine Pound Hammer) en als afsluiter van het jaar een beestachtig optreden in Pacific Parc. 3VOOR12/Amsterdam spreekt met zanger Marko ‘5 ft. 7’ af voor een kop thee (“Het was een zware week”) in de Brakke Grond om het afgelopen jaar te evalueren en vooruit te blikken op het nieuwe jaar.

Wat waren de hoogtepunten voor The Works in 2010?
Marko: “De tour door Servië (Marko’s geboorteland, red.) was een hoogtepunt, vooral het optreden in Kosovo. Ik wil niet op de politiek ingaan, maar er heerst daar totale anarchie. Er is een brug in Mitrovica, waar we optraden, die de grens aangeeft tussen het Albanese en Servische deel van de stad. Het is een ongeschreven regel dat niemand over die brug heen gaat, maar wij kwamen een Nederlandse fietser tegen die het wel deed! Voor de Hollandse jongens in de band was die tour ook heel bijzonder.”

“Een tweede hoogtepunt was ons ‘omgebouwde’ optreden op eerste kerstdag in Pacific Parc, vooral vanwege onze prachtige outfits. Ik heb de bontjas van mijn vriendin met luipaardprint ingepikt en Joris droeg een pantermini-jurk, maar dan was zijn bilspleet tenminste niet te zien, zoals gebruikelijk is. Wij zijn exhibitionisten. We droegen altijd geruite bloesjes, dat kan worden geassocieerd met rockabilly, maar we zijn geen rockabillyband.”

Vorig jaar is Joris toegevoegd aan de band als extra gitarist. “Hij viel al in voor Gilian (’Profundo P.’, red.) toen die op tour was met The Anomalys in de VS. Met Joris hebben we meer power en variatie,” aldus Marko.

Wat waren vorig jaar de dieptepunten?
“Een hoogtepunt dat bijna een dieptepunt werd, was onze tour met Scott Luallen van Nine Pound Hammer. De vulkaanuitbarsting op IJsland zorgde voor problemen en hij werd vader. Uiteindelijk kwam hij toch. We hebben het optreden in Haarlem gemist, maar in Vera (Groningen, red.) was hij erbij. We hebben geen tijd meer gehad voor een repetitie, maar in Vera konden we een soundcheck van vijf minuten afdwingen voor het optreden. We zijn ook nog de studio met hem ingedoken om een nummer op te nemen, dat ooit zal worden uitgebracht.”

“Een dieptepunt was een optreden in Den Haag waar bijna niemand op af kwam. We geven altijd alles, zelfs bij weinig volk, en van de zeven betalende mensen gingen er uiteindelijk vijf met een cd weg.”

“Vorig jaar hebben we erg weinig nieuw materiaal opgenomen. Daar komt dit jaar verandering in. Onderweg hier naartoe heb ik al een nummertje verzonnen.”

Wat zijn verder de goede voornemens voor 2011?
“Ons eerdere werk was qua opname een beetje te clean. Het mag wel iets viezer. Verder willen we heel veel spelen. Spanje en de Balkan staan al op het programma en in Japan zijn goede ontwikkelingen. Het zou leuk zijn om een gastronomische tour te doen. Walvis eten in Japan, veel nieuwe dingen proeven.”

Komende dinsdag 18 januari speelt The Works een akoestische set in De Nieuwe Anita tijdens Witte Gei’t. Marko: “Het wordt onze akoestische ontmaagding. Een goed rock ’n roll nummertje moet ook kaal goed kunnen klinken.”

Marko heeft tot slot nog een tip om in shape te blijven: “Knoflook, rode wijn en opdrukken. Zo houd je het leven in balans.”