Hoe Is Het Met...? The Anomalys

“Burning Man was een ranzig hoogtepunt”

Tekst: Astrid Engelen ,

2010 was een goed jaar voor The Anomalys. Het garage-punktrio ging de hele wereld over, met als hoogtepunt een tour langs de westkust van de VS. Drummer Menno vertelt hoe het was en of dit jaar 2010 kan overtreffen.

“Burning Man was een ranzig hoogtepunt”

The Anomalys is een garage-punk trio uit onze eigen stad, maar zanger Bone, gitarist Potlood en drummer Menno treden slechts mondjesmaat op in Nederland. Is garage dood in Nederland? Feit is dat de scene buiten Nederland meer leeft, aldus drummer Menno. Hoe heeft de band 2010 ervaren en wat zijn de plannen voor 2011?

Wat waren de hoogtepunten voor The Anomalys in 2010?

Menno: “Dat waren er behoorlijk veel. We zijn in de lente een paar dagen in Istanbul geweest voor een optreden. Dat was geweldig. Onze tour in Amerika was ook een behoorlijk hoogtepunt. Überhaupt daar optreden is een hoogtepunt. We waren daar voor drie festivals, waaronder Burning Man en een avond met The Spits. Het mooiste was dat we daar zoveel fantastische bands tegenkwamen. We hebben twee bands gezien die minder waren, maar verder alleen goede bands.”

Hoe was Burning Man?

“Dat was bizar. Het is gewoon in de woestijn, weet je. Ik geloof dat wij de eerste band ooit zijn die gratis binnen is gekomen daar. Iedereen moet betalen, maar wij kwamen via onze man bij Slovenly (label, red.)
binnen, die is er al zo’n keer of vijftien, zestien geweest. We speelden onder meer voor de mensen die Burning Man opbouwden, een soort personeelsfeest dus. Het was er vol met losgeslagen Mad Max-figuren. We zetten een versterker in het woestijnzand en omringden ons met vijftien flessen whiskey. Het was echt een ranzig hoogtepunt.”

Op wat voor andere festivals traden jullie op?
“We traden in LA op de verjaardag van de zanger van The Spits op, de beste punkband van de scene. Wij speelden als eerste op de avond en daarna kwamen nog drie andere bands, waarvan The Spits als laatste. Voor ons was het minder dat we als eerste moesten, maar het was een geweldige ervaring.”

The Anomalys beleefde angstige momenten op het Total Trash festival. “We speelden in het ghetto van Oakland. Iedereen in die buurt was aan de crack. Het festival was in een groot vrijstaand huis. Ik heb nog nooit zo’n smerig huis gezien.
We hoorden dat een man daar een week eerder een hond had doodgeschoten. Daar werden we wel nerveus van, maar het bleek een heel gemoedelijk feest. ”

Wat waren de dieptepunten van 2010?
“Het clubcircuit in Nederland: daar krijg ik een punthoofd van. Toen we net begonnen ging het wel. Mensen kenden Bone (zanger, red.) en mij nog van andere bandjes. Na een tijdje hield het op en toen moesten we weer met onszelf gaan leuren. Daar hebben we geen zin meer in.”

De band richt zich tegenwoordig meer op het buitenland. “In Frankrijk, Spanje en Duitsland is een actievere scene. Eén telefoontje en het is voor elkaar. Midden april gaan we naar Spanje, in maart een lang weekend naar Duitsland, er zijn contacten om te spelen in Athene en Thessaloniki in Griekenland. Ook gaan we weer naar Istanbul, naar Slovenië en Kroatië. Dat regelen we met bands uit het buitenland en wij regelen in ruil een optreden hier voor ze, in de Maloe of de Pacific.”

En optredens in Nederland?
“Nederland is nog wel leuk. Vorig jaar stonden we op Sleazfest, dat is altijd een hoogtepunt. Daar leeft de scene nog een beetje. Bij grote zalen kom je er bijna niet tussen.”

Hebben jullie in 2010 nog blunders begaan die jullie in 2011 willen voorkomen?

“Tja. Het laatste optreden op Burning Man was wel een beetje een blunder. Bone was zo dronken, zo totaal laveloos, dat we het optreden na een paar nummers gestaakt hebben. Hij viel over de versterker heen.”

Hebben jullie verder nog goede voornemens voor 2011?
“We hebben al een behoorlijke tijd dezelfde set. We zijn nu bezig met nieuwe nummers en dat gaat als een trein. Over een paar maanden verwachten we een hele nieuwe set te kunnen spelen. Ook hebben we plannen om een nieuwe single op te nemen.”

Check hier een van de hoogtepunten voor The Anomalys van 2010: een compilatie van de tour door de VS.