Hoe is het met…. Anne Soldaat

Van moderne dans tot ruige rock, het veelzijdige jaar van Anne

Tekst: Jannie Post | Beeld: Sarah Oranje ,

In de moderne dansvoorstelling Zout verzorgt Anne Soldaat live op het podium de muziek. De eerste voorstellingen zijn achter de rug en een nieuwe tour met Tim Knol komt eraan. Hoogste tijd om eens te informeren wanneer we weer nieuw werk van Anne zelf kunnen verwachten.

Van moderne dans tot ruige rock, het veelzijdige jaar van Anne

Een man kronkelt langzaam over het podium tussen de lange rijen papier. Op een verhoging op het podium zit Anne Soldaat, gitaar in de aanslag . Zeven dansers laten door middel van dans en ritme een voorstelling over groepsdynamiek zien. Ondersteund door gitaarspel en zang van Anne. Een voorstelling van Conny Janssen Danst, die in première ging in februari en nog speelt tot eind mei. Om nog een laatste keer te spelen in augustus, op niet minder dan Lowlands.

Voor Anne Soldaat is Zout de eerste aanraking met moderne dans. Hoewel het een lastig beslissing was om het werken aan zijn nieuwe album hiervoor nog een jaar uit te stellen, vindt hij de voorstelling "heel gaaf". "Het is goed voor me. Je krijg een frisse blik op heel iets anders dan de liedjes in de bekende popzalen. Qua sfeer en ambiance is het ook heel anders. Veel beschaafder allemaal, cleaner en overzichtelijker. Niet in de laatste plaats door de speeltijden. Waar je met bandjes blij moet zijn als het optreden om elf uur ’s avonds start en je om vier uur je bed weer eens in kan, beginnen de voorstellingen van Zout doorgaans rond acht uur en kun je om tien uur weer thuis zijn."

Anne verzorgt niet alleen de muziek, maar is echt een onderdeel van de voorstelling. Hij is continu op het podium aanwezig en staat op een bepaald moment zelfs op de vloer tussen de dansers te spelen. Ondanks dat er zeven dansers van de muziek afhankelijk zijn, heeft hij binnen de grenzen veel vrijheid. "De dansers doen toch wel wat ze moeten doen, dus ik kan wel eens een rare kronkel nemen. Ik kan het natuurlijk van bladmuziek doen, avond aan avond hetzelfde, maar ik kan me niet voorstellen dat het dan leuk is. Op deze manier leg je ook heel veel van jezelf erin."

Eigenlijk is het spelen bij deze voorstelling een klassieke vorm van uitstelgedrag. "Je kent het wel als je huiswerk moet doen, of iets wat je moeilijk vindt, dan grijp je alles aan om dat uit te kunnen stellen. Het is hartstikke gaaf als de plaat er is, maar voor het zover is, is het echt wel hangen en wurgen. Ik moet nu gewoon nummers maken, maar ik kan op dit moment de rust niet echt vinden. Gepland stond om de plaat begin 2012 op te nemen, maar of dat gaat lukken hangt echt van mijn arbeidsethos en werklust af."

De vorige plaat 'In Another Life' heeft Soldaat opgenomen met Jason Falkner in Los Angeles. Ook het nieuwe album gaat hij bij voorkeur opnemen met deze producer. "Afgezien van de plaats is het prettig werken met Jason. We zaten echt in een cocon waarin we elkaar ophitsten en inspireerden." Wel wil hij de manier waarop de nummers tot stand komen eens anders aanpakken. "Het lijkt me dit keer heel leuk om eerst een paar teksten te maken en dan pas de muziek. Door de tekst wordt je in een richting gestuurd, waardoor je muzikaal op heel andere dingen komt. Dat is ook het gevaar van componeren alleen met je gitaar. Je komt dan op een gegeven moment op een punt waarop je jezelf alleen maar aan het herhalen bent. Dat is anders als je met een band speelt. Maar als het aan mij ligt wordt het album dit keer meer funky."

Ondanks dit voornemen liggen er al muziekstukken klaar, maar zijn er nog geen teksten. Voor het schrijven van de teksten heeft Anne een nuchtere instelling. Alleen kunnen schrijven als je inspiratie hebt, is onzin volgens hem. "Gewoon gaan zitten en dan komt er vanzelf wat. Dat moet ik ook gewoon gaan doen, want anders gaat het toch weer op de oude manier", leest Anne zichzelf de les. "Het begint wel echt weer te kriebelen om aan de slag te gaan."

Maar voor het zover is gaat Anne eerst nog op tour met Tim Knol. Vanaf het begin speelt de gitarist in de band van de jonge singer-songwriter, wiens nieuwe album begin mei uitkomt. "Dan gaat het gekkenhuis weer beginnen." Anne heeft niet het gevoel dat het feit dat hij meespeelt in de band hier aan bijgedragen heeft. Wel merkt hij dat mensen die hem bij Tim hebben zien spelen ook zijn album 'In Another Life' gaan luisteren. Jaloers op het snelle succes van Tim is hij niet. "Ik ben heel tevreden met waar ik nu sta. Ik kan leven van de muziek en mijn album verkoopt gestaag door. Oprecht had ik niet verwacht dat er zulke goede reacties zouden komen en het album zo goed zou verkopen. Tim is echt ingeslagen als een bliksem. Hij is the new kid on the block, dat zal mij niet meer gebeuren daarvoor ben ik al te oud nieuws."

Het is dus nog even wachten op nieuw werk, maar tot die tijd heeft de zanger het druk genoeg. "Het komende jaar zit echt al stampvol", geeft Anne aan. Wie de dansvoorstelling van Connie Janssen Danst nog wil zien, moet uitwijken naar Haarlem aangezien Amsterdam uitverkocht is. Daar is wegens succes een extra voorstelling ingelast op 22 april. Hou je niet van moderne dans, maar van een stevig robbertje rock? Dan moet je nog even geduld hebben tot 27 mei wanneer Tim Knol in Paradiso zijn album released.