Talentenjacht met talenten die wèl kunnen zingen

De halve finale van Mooie Noten 2011 in Paradiso

Tekst: Jannie Post | Beeld: Larah E. Tompa ,

Na een serie voorrondes in o.a. Winston en Volta is de halve finale van Mooie Noten 2011 in Paradiso. Stichting GRAP biedt voor de 12e keer Amsterdamse artiesten als Kashmere Hakim, Chris Kok en Rebecca Sier een platform en laat een strenge jury de finalisten kiezen.

De halve finale van Mooie Noten 2011 in Paradiso

Er loopt een hoop muzikaal talent rond in Amsterdam. Acht daarvan zijn doorgedrongen tot de halve finale van de 12e editie van Mooie Noten, de door stichting GRAP georganiseerde pop-songcompetitie voor Amsterdamse artiesten. Uit diverse voorrondes, gehouden in onder andere Winston, Pakhuis Wilhelmina en Volta, zijn LAUW, Kashmere Hakim, Chagall, Leendert, Chris Kok, Katía, Woezels en Rebecca Sier gekozen om te strijden voor de 4 finale plekken. De plek waar ze dit mogen doen is nergens minder dan Paradiso, voor de gelegenheid omgebouwd tot intiem nachtcafé. 

Het spits wordt afgebeten door LAUW. Drie vrouwen, of zoals zij zelf zeggen twee vrouwen en een meisje, betreden het podium. In mooie samenzang zingen zij dromerige liefdesliedjes en humoristische, bijna cabareteske songs. Volgens de omschrijving zijn het weesliedjes, liedjes zonder band. Van sommige nummers is dat te begrijpen. De kwaliteit is niet altijd even goed, maar gelachen wordt er wel.

Daarna is de folkpop van Kashmere Hakim aan de beurt. De zanger die net niet de voorronde wist te winnen, zingt ook deze avond zijn folky nummers met verve. Zijn stem klinkt helder en het gitaarspel is goed. Hij speelt zowel nummers van zijn laatste EP als nieuwe nummer Marrakesh. Een lied geschreven naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in die plaats en het feit dat zijn vader ziek is. Het lijkt een grote kanshebber op de finaleplaats.

Zangeres Chagall, deze avond ondersteund door gitarist Leon, lijkt de tweede grote kanshebber te zijn. Deze avond zingt ze voornamelijk ballads, waarbij haar prachtige stem goed tot zijn recht komt. Zo heeft ze fantastische uithalen, maar kan ze ook heel breekbaar klinken. Na haar tweede nummer klinkt uit het publiek ook een welgemeend: ‘wauw wat mooi’.

Singer-songwriter Leendert mag daarna proberen dat te overtreffen. Waar het bij de andere artiesten vaak helemaal stil is, heeft Leendert de pech dat de muziek van de kleine zaak doorklinkt. Dit leidt toch af van zijn -met recht deprimerend te noemen- muziek. ‘Sommige mensen vinden mijn liedjes nogal heftig’ zegt Leendert ‘Ik weet dat er drie psychologen in de zaal zijn, dus ik kan je doorverwijzen als je wilt’. Dat is fijn om te weten, want hij weet het beklemmende gevoel van zijn liedjes goed over te brengen. Zeker wanneer hij in het laatste nummer begeleid wordt door een celliste.

Gelukkig pakt na deze depressie de volgende artiest de zaken tegenwoordig positiever aan dan vroeger. Voorheen gingen de teksten van Chris Kok namelijk ook over angsten en teleurstelling. Zichzelf begeleidend op gitaar, brengt deze winnaar van de voorronde in Volta sfeervolle en rustige muziek. Nummers met een goede melodie en sterke teksten.

Zangeres Katía komt vervolgens als een soort grijze muis het podium op, waarna ze als openingsnummer ook nog eens een lief liedje heeft. Klinkt haar stem bij het tweede nummer al een stuk minder lief, pas het derde nummer is het goed en zelfs bijna sexy te noemen. In haar stem klinkt wel iets van Heather Nova of Jewel terug.

Iets totaal anders dan wat de band Woezels brengt. Een band met een naam die eigenlijk geen betekenis heeft, maar de enige band van de avond die veel interactie met het publiek heeft. Met de humoristisch gerapte teksten weten ze de lachers op de hand te krijgen. Bij het eerste nummer wordt al volop meegeklapt en halverwege het optreden wordt zelfs luidkeels meegezongen door een gedeelte van het publiek. De muziek van de gitaar en de djembe klinkt goed, de zang/rap is echter niet altijd even zuiver of goed verstaanbaar.

Voordat voormalig deelnemer Case Mayfield de pauzeact mag verzorgen mag de laatste artieste haar kunsten nog vertonen. Rebecca Sier heeft een heel eigen geluid. Met korte snelle tonen op gitaar en de lange uithalen in zang. Het lijkt alleen of ze ingehouden zingt en niet het maximale uit haar stem haalt en dat is jammer. Desondanks zet ze een dijk van een optreden neer.

Na het optreden van Case Mayfield is het dan tijd voor de uitslag. De jury heeft er kennelijk een extra stemmingsronde voor nodig gehad wordt verteld. De winnaars Chris Kok, Rebecca Sier, Katía en LAUW mogen optreden op de finale 12 juni in het Vondelpark Openluchttheater. Daar zal vanaf 2 uur bepaald worden wie zich de winnaar van Mooie Noten 2011 mag noemen. Ondersteund met gastoptredens van Lucky Fonz lll en Yori Swart.