Spelen voor de GRAP

In jongerencentrum Volta kunnen jonge Amsterdamse bandjes laten horen wat ze waard zijn

Tekst en beeld: Derk Burger ,

Bij het maandelijks terugkerende evenement ‘Spelen voor de GRAP’ krijgen beginnende bandjes de kans om aan het publiek van het jongerencentrum Volta te laten horen wat ze waard zijn . Deze keer was het podium voor Anne Roos Rosa de Carvalho en Joost Dobbe en zijn band.

In jongerencentrum Volta kunnen jonge Amsterdamse bandjes laten horen wat ze waard zijn

In jongerencentrum Volta te Amsterdam wordt door bandjes voor de GRAP gespeeld. Echt voor de grap is het dus niet, want iedere band die op het podium staat bij ‘Spelen voor de GRAP’ hoopt door te breken in de muziekwereld. Elke maand zijn er twee optredens van beginnende bands die een kans krijgen om te laten horen wat ze waard zijn. In de editie van januari is het podium van Anne Roos Rosa de Carvalho en Joost Dobbe en zijn band.

De avond wordt geopend door Anne Roos Rosa de Carvalho, die begeleid wordt door celliste, Masha van Nieuwkerk. Van te voren waarschuwt de singer-songwriter het aanwezige publiek: “Ik zing Nederlandstalige nummers, ik heb maar één Engelse zin in mijn repertoire.” Op dat moment wordt duidelijk dat ze muziek op een eigen manier beleeft en brengt. In het intieme Volta vindt ze een connectie met de zaal door middel van humor en melodieuze pianospel. Het vergeten van een couplet wordt door het publiek ontvangen met een lach, dit is ‘Spelen voor de GRAP’. De teksten doen poëtisch aan en het optreden voelt bijna als een theaterstuk.

Na een korte pauze betreedt Joost Dobbe het podium. Achter hem staan zijn twee nieuwe bandleden, Dave Besse en Mischa Porte. Deze nieuwe formatie voelt alles behalve nieuw en onwennig aan. Samen weten ze het publiek zichtbaar te verrassen. Joost geeft met zijn bijzonder prettige en rauwe stemgeluid iets herkenbaars mee aan de muziek. Dave op de basgitaar en Mischa Porte op de drums zorgen voor een strakke begeleiding. In de nummers zijn verschillende stijlen terug te horen, waaronder blues, folk en pop. Vooral de nummers met een overheersend bluesgeluid sluiten goed aan bij de stem van Joost.

Het optreden van Anne Roos Rosa de Carvalho was een bijzondere en positieve ervaring. Na deze avond wordt duidelijk dat Joost Dobbe en zijn band een groter podium en publiek verdienen. De lacherige titel van deze avond, ‘Spelen voor de GRAP’, krijgt een serieuze ondertoon, wanneer zulke talentvolle artiesten zich blijven melden.

De volgende editie van ‘Spelen voor de grap’ is op 24 februari om 20.30 uur in Volta.