Sincere wint Most Wanted 2011

Oprechte spits geven de doorslag bij finale R&B en hiphop talentenjacht in Melkweg

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Pim Hendriksen ,

Stichting GRAP organiseert jaarlijks competities, showcases en festivals, waaronder Most Wanted. In eerdere edities deden reeds bekende acts Surya, Ali B, Yes-R en Lange Frans mee. Vanavond staan de acht finalisten van 2011 op het podium.

Oprechte spits geven de doorslag bij finale R&B en hiphop talentenjacht in Melkweg

De jaarlijks door Stichting GRAP georganiseerde talent show presenteert vanavond de finale van de Most Wanted R&B en hiphop acts 2011. De jury bestaat uit Angelo Bromet (W.O.T.S.), Flip van der Enden (programmamaker KinkFM), Robian, Dave van der Heijden (Hiphop in je Smoel) en Diggy Dex. De winnende act ontvangt onder andere een waardecheque van Dijkman Muziekinstrumenten, een waardecheque van het kledingmerk FreshCotton, promo cd’s van Salisbury, diverse optredens waaronder één op het Amsterdams Bevrijdingsfestival en een professionele fotoshoot door onze eigen Pim Hendriksen.

Vanavond bijt 4-Matie het spits af. RP, MC STEF, Chico & TD brengen een sound die je doet denken aan oldskool hiphop. De tweede act is Sincere. Oprechte spits en knallende beats. Hij laat zien dat je het van je familie moet hebben. Met als motto ‘bound by family ties keeping the circle tight’ laat Sincere zien dat een broer als backup MC en een nicht achter de draaitafel een gouden combinatie kunnen zijn.

Vreemde eend in de bijt is Schoppenheer. Gehuld in een gewaad dat bij zijn artiestennaam past komt deze man samen met MC de Rus het podium op. De man achter dit kaartenspel is Peter Bezemer, rapper, toetsenist, componist en producer. Snelle spits worden afgewisseld met enigszins futuristisch-getinte beats. Hierdoor komt het over als een soort cross-over sound. Het nummer Game Over blijft het meeste hangen. Het volgende trio Flow & co is een stel dolle jonge honden. Mooie volle beats en poëtische teksten kenmerken de mannen, die eerder het voorprogramma verzorgden van onder meer Jack Parow en de Opposites.

De 17-jarige producer en singer-songwriter Tim Blok, oftewel Tuxedo, is een R&B artiest die Caribische en Zuid-Amerikaanse invloeden heeft verwerkt in zijn sound. Met twee achtergrondzangeressen en een gitaar in de hand bij de eerste twee nummers brengt deze man in pak een mooie, volle sound. Het geheel blijft wel wat ingetogen in vergelijking met zijn ‘rauwere’ hiphop tegenstanders van de avond, wat ook deels aan de muziekstijl ligt. Het volgende duo Skillz4Breakfast maakt indruk vanaf het  eerste nummer, onder andere door de deels rappende zangeres. De beats zijn pakkend en het duo is goed op elkaar ingespeeld. Helaas wordt er bij een aantal zangonderdelen gebruik gemaakt van een band, wat afdoet aan het optreden. Wanneer de zangeres ‘oe la la la’ van Lauren Hill inzet zorgt dit vervolgens helaas voor een soort anti-climax.

De volgende artiest is rapper Dax. Deze man heeft in 2007 de finale van Wanted gewonnen met de Veelplegers en in 2008 stond hij solo in de finale. Hij staat bekend om het freestylen en zijn battles. Dax begint zijn optreden met een stuk spoken word dat indruk maakt. Zijn optreden daarna is echter van gemiddelde kwaliteit, ondanks geinige teksten als ‘No Spang voor je Netvlies’. De afsluiter van de avond zijn de mannen van NietHelemaalHonderd. De beats zijn redelijk, maar aan diepgang en originaliteit in de teksten kunnen deze mannen met ‘tijd aan stoepkrijt’ nog even aan de slag. Tijdens het juryberaad treedt de winnaar van Wanted 2010, AlsGeroepe op. Een half uur later worden alle acts het podium opgeroepen en na enkele steekwoorden over het optreden wordt de winnaar van Wanted 2011 aangekondigd: Sincere.

Gezien: Finale Most Wanted, 8 april 2011, Melkweg Oude Zaal