Jury kraakt harde noten

Mooie Noten 2011: Tweede en derde voorronde

Tekst: Harold Hulskers en Vanya Pieters | Beeld: Harold Hulskers ,

Zeven acts strijden tijdens de tweede voorronde van Mooie Noten in Pakhuis Wilhelmina om een plaats in de halve finale. Een dag later in Winston Kingdom is het de beurt aan de laatste zeven. Naast de directe winnaars worden op deze avond ook de wildcards verdeeld.

Mooie Noten 2011: Tweede en derde voorronde

De voorrondes van 'Mooie Noten' leveren drie winnaars en vier gelukkige eigenaren van wildcards op die 9 mei mogen schitteren, in de grote zaal van Paradiso, tijdens de halve finale. Daar wordt gestreden om een plek in de finale in het Vondelpark Openluchttheater. Wie volgt Noam Vazana, winnares van de editie 2010, op?

Het spits wordt afgebeten door Van Hoek, ontstaan op initiatief van twee studiogenoten. Samen besloten Maurice van Hoek en Wessel Herbschleb een oefenruimte in te duiken om hun creativiteit om te zetten in muziek. De liedjes van Van Hoek omvatten complexe teksten met betekenis. Beïnvloedt door James Taylon, Dennis Kolen en Jason Mraz proberen zij de ideale combinatie van deze stijlen tot één geheel te brengen

Zij worden opgevolgd door Katia, een eigenwijze singer-songwriter met een bijzonder stemgeluid. Haar liedjes ontstaan uit flarden van dromen en zinnen die je iets willen vertellen, waar je verhalen in kunt vinden als je goed luistert. Katía’s nummers gaan over de stad in de nacht, plakkerige vloeren en het sorteren van herinneringen en bekende vreemden. Ze toert momenteel met Eefje de Visser door Nederland.

Dan is het de beurt aan Jan Evert van Apeldoorn, een singer-songwriter wiens stijl te omschrijven is als jazzy, blues en een beetje pop. Van Apeldoorn wisselt, met zijn fijne doorgerookte zangstem, gevoelige nummers af met meer controversiële stukjes waardoor hij de zaal in vertwijfeling weet te brengen. Deze singer-songwriter is niet bang om zijn publiek te choqueren. Hij speelt hier solo maar volgende week treedt hij met band op in het M-Lab met de show Braque.

Na Jan Evert staat daar Chagall. Klein, blond en niet meer bebrild want sinds vandaag heeft ze lenzen, met een stem van hier tot Motown. Haar muziek valt te omschrijven als rauwe popsoul met glitters. De nummers van deze singer-songwriter hebben een sound die je kunt vergelijken met de muziek van Selah Sue en Trixie Whitley. Chagall laat zich inspireren door soulvolle grootheden als Donny Hathaway en Bill Withers. Ze heeft de titelsong voor de film Tirza geschreven en ook de muziek gemaakt voor de Maffe Marathon in de Bijenkorf.

Dan Kashmere Hakim, een Marokkaanse Amsterdammer, met een opmerkelijke bijnaam: 'The hillsinger'. Het heeft alles te maken met zijn breekbare, folky liedjes die zich misschien nog wel het beste laten beluisteren onder een lekker zonnetje, liggend op een heuvel ergens in Schotland. Neem de tijd om de luchten in ogenschouw te nemen, terwijl je wegdroomt bij zijn poëtische teksten en pakkende, maar kwetsbare liedjes

Na de nodige ervaring op te hebben gedaan in de band Be-Gr!p, een Nederlandstalige pop/rockband, besloot Martijn Hoogland zijn eigen weg te gaan. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en Martijn treed vanavond op als singer-songwriter. Zijn muziekstijl omschrijft hij als Nederlandstalige luisterliedjes.

LAUW sluit de avond af. Ella, Myrle en tegenwoordig ook Moira vormen een trio voor afgekeurde en alleenstaande liedjes die al lang geen band meer hebben gehad. LAUW speelt eenvoudige, grappige en dromerige weesliedjes met realistische teksten, vol met humor en zelfspot.

Na afloop heeft de jury harde noten gekraakt om tot een oordeel te komen. De winnaar van deze avond is Katia.

Kwartfinale 3

Inmiddels weten we dat Leendert de derde voorronde heeft gewonnen. Op deze avond werden ook de wildcards uitgereikt aan: Chagall, Kashmere Hakim, Lauw, Rebecca Sier en Woezels.

Gezien: tweede voorronde 'Mooie Noten'

Voor de halve finale ga je 9 mei naar Paradiso en de finale is 12 juni te zien in het Vondelpark Openluchttheater