3VOOR12/Amsterdam organiseert nieuwjaarsborrel voor hoofdstedelijke muziekbranche

In 2011 wil 3VOOR12/Amsterdam meer nieuws brengen en mooie (beeld)verhalen vertellen

Tekst: Meindert Bussink ,

3VOOR12/Amsterdam wil het verhaal over de Amsterdamse muziekcultuur meer samen met het publiek en de Amsterdamse muziekbranche gaan vertellen. Zij worden vanaf het nieuwe jaar uitgenodigd om via diverse formulieren op de site mee te praten. 3VOOR12/Amsterdam organiseert op 23 januari 2011 de allereerste ‘Muziekbranche Nieuwsjaars- en Netwerkborrel’.

In 2011 wil 3VOOR12/Amsterdam meer nieuws brengen en mooie (beeld)verhalen vertellen

Wie is de volgende Lucky Fonz III, Diggy Dex of Moss? Waar in Amsterdam repeteren zij en hoe brouwen zij hun volgende muzikale gerechten? Waar in de hoofdstad zetten zij hun eerste voetstappen op het podium en bij wie stonden zij in het voorprogramma? Door welke lokale helden werden zij beïnvloed en waar kopen zij hun nieuwe cd’s of lp’s? Op welke muziekschool zaten zij of waar geven zij nu misschien zelf les? Bij welke Amsterdamse lunchzaak eten zij na afloop van een repetitie een broodje of in welke kroeg drinken zij na afloop van een optreden nog een biertje? Door welke Mokumse straat, huis, park of bankje lieten zij zich inspireren om een nummer te schrijven? Dit zijn muziekverhalen over en uit de stad Amsterdam. Zij hebben altijd een begin en soms ook een eind. Deze verhalen wil 3VOOR12/Amsterdam vertellen.

Nieuwe wind

Bij mijn aantreden in september dit jaar als hoofdredacteur van 3VOOR12/Amsterdam sprak ik een aantal wensen en beloften uit. "Meindert Bussink wil 3VOOR12/Amsterdam professionaliseren en de aandacht weer op de lokale muziekcultuur richten. Zo zal er meer aandacht worden geschonken aan en interactie komen met Amsterdamse podia, platenzaken, oefenruimten, opnamestudio’s, muziekscholen en de bezoekers van de site. Door meer context te bieden en lokaal het ‘gesprek aan te gaan’, wil Bussink de hoofdstedelijke muziekcultuur in een vroeg stadium in kaart brengen. De aandacht zal minder komen liggen op concertrecensies en meer op reportages, portretten en aankondigingen. Deze bieden zo gezamenlijk een groeiend historisch overzicht van de muziekcultuur in Amsterdam.”

Interne vernieuwingen
In de afgelopen maanden hebben er bij 3VOOR12/Amsterdam intern een flink aantal vernieuwingen plaatsgevonden. Naast de nieuwe organisatiestructuur met onder andere vier genre-scouts, is er voor de groeiende redactie een eigen site in het leven geroepen die van allerlei handige nieuwe mediatoepassingen is voorzien. Hierdoor verloopt nu niet alleen de interne communicatie nog beter en efficiënter, maar is er ook een begin gemaakt om het verhaal over de Amsterdamse muziekcultuur beter met het publiek en de Amsterdamse muziekbranche te kunnen gaan vertellen. Zij worden vanaf het nieuwe jaar meer uitgenodigd om via diverse formulieren op de site, het verhaal over de hoofdstedelijke muziekcultuur mee op te bouwen.

Multimediale output
In hetzelfde bericht beloofde ik, naast het gebruik van meer nieuwe media, inhoudelijk een groter accent te gaan leggen op het creëren van videomateriaal. “In de afgelopen jaren is het medialandschap dusdanig veranderd, dat de consumptie van en de verhouding tussen tekst, audio en video niet meer te vergelijken is met bijvoorbeeld vijf jaar geleden. De snelheid en omvang van deze veranderingen zijn ongekend en een toonaangevend muziekportal als 3VOOR12/Amsterdam kan niet achterblijven.”

Muziekbranche Nieuwsjaar- en Netwerkborrel

Om de waarde, of meerwaarde, van deze ontwikkelingen te bepalen en wat zij komend jaar mogelijk kunnen betekenen voor de Amsterdamse muziekjournalistiek, organiseert 3VOOR12/Amsterdam op 23 januari 2011 de allereerste ‘Muziekbranche Nieuwsjaars- en Netwerkborrel’. Graag nodig ik hierbij iedereen uit, van Amsterdamse platenzaak, muziekschool en oefenruimte tot poppodium, radio zender, krant of televisiezender. Ik ben benieuwd naar meningen van onze lokale collega’s en sta open voor allerlei ideeën. Op die middag kunnen daarom ook acht personen vijf minuten spreektijd aanvragen om hun visie te geven op de Amsterdamse muziekjournalistiek. Aangezien 3VOOR12/Amsterdam volledig gerund wordt door vrijwilligers en zonder subsidies, is er geen budget om een locatie af te huren. Daarom tot slot nog de vraag: ‘Wie zou deze muzikale samenkomst willen hosten?’ Dit hangt uiteraard af van de hoeveelheid aanmeldingen voor deze borrel. Deze en alle bovenstaande vragen kunnen kenbaar worden gemaakt via dit online formulier.

De redactie is erg benieuwd naar jullie reacties en wenst iedereen alvast hele fijne feestdagen en een waanzinnig muzikaal 2011!