Modderkolk en Tettero: 'We willen met VBX een collectief vormen dat ook in het buitenland serieus wordt genomen'

Ryan Elliot, DeWalta, Frank Haag (live), Ferro en Reiss tijdens lange Hemelvaartsnacht in Tolhuistuin

Jouko Peters ,

Na een dampende laatste editie van VBX - Current in de kelder van het Volkskrantgebouw trekt de organisatie van Niels Modderkolk en Gijs Tettero eind mei door naar een spiksplinternieuwe hotspot: de Tolhuistuin. Wij zochten Tettero en Modderkolk op in hun kantoor aan de Witte de Withstraat en spraken kort over ellebogenwerk in de hoofdstad, de plannen van VBX, de pontkaping tijdens Voltt 2009 met Vrijbuiters en de aanstaande Hemelvaartsnacht in de Tolhuistuin.

Vrijbuiters NDSM-pontkaping
Als we iets na tweeën op het kantoor van MEANWHILE arriveren, waar Gijs Tettero en Niels Modderkolk hun werkzaamheden voor VBX verrichten, is het buiten verschrikkelijk lekker weer. Binnen zitten zou verboden moeten zijn op dit soort dagen, maar daar hebben de heren geen boodschap aan. "Ach, je moet er wat voor over hebben, hè? We hebben afgelopen weekend veel op kantoor gezeten en werkdagen zijn werkdagen. We kunnen moeilijk het hele kantoor naar buiten verplaatsen", begint Modderkolk. Zodra we ons kopje koffie hebben gekregen, barsten de heren los over VBX, het voormalige Vrijbuiters. We gaan kort terug - 'heb je dat filmpje al eens gezien?!' - naar de pontkaping tijdens Voltt 2009, toen de heren samen met een hoop vrienden en mede feestgangers de NDSM-pont tijdelijk in beslag namen om onschuldig op te feesten. De vrijbuiters van weleer waren rebels en zetten zich af tegen de gevestigde orde. "Ik zal die dag echt nooit meer vergeten. Het was zo waanzinnig wat er gebeurde op die pont", haalt Tettero glimlachend herinneringen op. "Het was verschrikkelijk slecht weer en regende keihard, maar iedereen werd helemaal gek daar. Volgens mij was het voor het eerst dat er zoiets gebeurde in Amsterdam en het filmpje van Wytze Dijk, van Cartel, op YouTube is meer dan 12.000 keer bekeken. Mensen wisten wie we waren."

'Geen ellebogenwerk'
Het imago van Vrijbuiters is meegenomen naar VBX, zoals het collectief door het leven gaat na de naamsverandering, maar dan in een iets mildere vorm. Bij VBX gaat het niet meer alleen om feesten geven en rebels doen, maar worden zaken breder getrokken. Het is een portal voor kwaliteitsmuziek, terwijl er wordt geflirt met architectuur en kunst. Daarbij wordt er op kantoor heden ten dage veel meer met een bewust oog naar het buitenland gekeken. Modderkolk: "We hebben op dit moment drie verschillende avonden in Amsterdam - Current, Spectrum en de booty-tech avond Workit! - waarin we onze brede muzieksmaak goed neer kunnen zetten. Ons grote doel is om een collectief te vormen dat ook in het buitenland voor vol aan wordt gezien. Momenteel zijn er ontzettend veel kleine feesten in de stad. En als we momenteel buitenlanders spreken die naar de Nederlandse scene kijken, horen we vaak dat in de current sound mensen op een eilandje zitten. Lang niet iedereen hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat het dé reden is dat we hier nog niet zo ver zijn als in veel andere grote buitenlandse steden, die als voorbeeld fungeren. Organisatoren doen nog veelal hun eigen ding, zonder daarbij te kijken naar samenwerking, terwijl wij juist door samen te werken groter en sterker willen worden. In onze ogen is zoiets namelijk alleen maar mogelijk met samenwerking en niet door onze ellebogen te gebruiken, zoals nu helaas nog te veel wordt gedaan."

Current in Tolhuistuin
Aanstaande woensdag 28 mei, Hemelvaartsnacht, staat er een VBX-Current op het programma in de mooie Tolhuistuin. Omdat de volgende dag iedereen vrij is, Hemelvaartsdag, gaan de heren tot acht uur 's ochtends door, dus dat belooft een lange nacht te worden. Naast Jasper Ferro, die momenteel als een trein gaat en een belangrijke troef is voor VBX, staan ook Reiss, Frank Haag (live), DeWalta en Ryan Elliot op de flyer. Frank Haag brengt in de Tolhuistuin zijn nieuwe live-set ten gehore en dat belooft een feest te worden voor het oor. Hij neemt naar eigen zeggen zijn halve studio mee en gaat kiezen voor 'meer groove en een rauwe sound'. Elliot en DeWalta gelden als twee heren die staan voor wat VBX verwacht van haar dj's. Elliot, resident van de Berghain/Panoramabar, mixt in de ogen van Modderkolk naadloos verschillende stijlen aan elkaar, terwijl DeWalta één van zijn persoonlijke favorieten is: "Het maakt bij Elliot niet uit of 'ie nu house, tech of een verdwaalde bassplaat draait, er zit altijd drive in. En DeWalta is inderdaad een van onze persoonlijke favorieten. Twee jaar geleden was hij tijdens een editie van Vrijbuiters in Studio K een hoogtepunt en in de tussentijd bracht hij enkele hele vette releases uit op labels als Meander en Vakant. Mixtechnisch is hij in onze ogen één van de beste dj's, dus we kijken bijzonder uit naar woensdagnacht. En naar onze toekomst."

Voor VBX Current aanstaande woensdag in de Tolhuistuin zijn nog kaarten verkrijgbaar. Ook zullen er tickets worden verkocht aan de deur.

VBX Current w/ Ryan Elliot, DeWalta, Frank Haag, Ferro & Reiss // woensdag 28 mei // Tolhuistuin // Tolhuisweg 5 // 23.00 - 08.00