Sonic Soirée: van bandjesavond tot internationale springplank

Nieuwe programmeur Thomas Vandewalle zet in op meer samenwerking

Robbie van Zoggel ,

Als er iemand hoort bij het meubilair van de Brakke Grond dan is het wel Thomas Vandewalle. Hij maakt carrière volgens het boekje: "Ik begon als receptionist, werd daarna de duizendpoot als producer en sinds vorig najaar programmeer ik de muziekavond Sonic Soirée, de maandelijkse mini-versie van ons festival Sonic Connections". Komende donderdag sluit hij met de bands Little Trouble Kids, Herrek en The Go Find zijn eerste seizoen af in die nieuwe rol.

Waarom ging Sonic Connections dit jaar niet door?
We zijn gezwicht voor de festivalverzadiging in Nederland en vooral in Amsterdam, een trend die bij onze laatste editie in 2013 heel zichtbaar werd. Daarbij was de kostprijs hoog voor een dergelijk kleinschalig festival. Dankzij headliner Vive La Fête trokken we de zaal op dag drie met gemak vol maar bleek het daarbuiten lastig om een programmering te realiseren waarvoor mensen het hele weekend in de Brakke Grond blijven plakken. De focus ligt daarom dit en volgend seizoen helemaal op de losse live muziekavonden onder de vlag van Sonic Soirée. 

Welke ambitie heb jij als programmeur met Sonic Soirée?
Begin 2015 vieren we de 30e Sonic Soirée in een vernieuwde setting. De Brakke Grond wordt komende zomer grondig verbouwd. We worden letterlijk toegankelijker door nieuwe hoge raampartijen en het openbreken en verplaatsen van de hoofdingang. Sonic Soirée vernieuwt mee door verdere samenwerking met collega's. We bezoeken met de Brakke Grond elke 2 maanden een paar podia in een andere Nederlandse stad. Lobbyen om Vlaamse artiesten ook buiten de Soirée op te laten treden. Daarbij willen we meer try-outs en persconferenties organiseren. 


Je gaat het verschil maken tussen succes of flop?

We azen niet op mainsteam aandacht voor opkomende bands maar bedenken vooral een mooi scenario voor ze. Mijn voorganger Tom Rummens vond dat er in het programma meer ruimte voor muziek moest komen. Eerst het festival Sonic Connections en daaruit is organisch de maandelijkse Sonic Soirée ontstaan. Ik werk er sinds de eerste editie aan mee en herinner me hoe charmant en kleinschalig het begon. De Amsterdamse band Saelors slaagde er dapper in de aandacht vast te houden tijdens de altijd rumoerige bierpauze in het café. Little Trouble Kids -ook een band van het eerste uur- viel direct in de smaak en mocht door naar de minuut van DWDD. Donderdag zijn ze terug in Amsterdam en ze spelen deze zomer voor het eerst op Pukkelpop. 

Wat zijn je oogappeltjes voor het nieuwe seizoen?
Met hun Waalse roots vallen ze strikt genomen precies buiten de Vlaams-Nederlandse boot maar ik ga me hard maken om Robbing Millions en Joy Wellboy naar Amsterdam te halen. Oscar & The Wolf liet vorig jaar door ziekte verstek gaan en is dus meer dan welkom voor een herkansing. We gaan de pilotsamenwerking tussen een Vlaamse en Nederlandse band voortzetten, vorig jaar op Sonic Connections afgetrapt door Solex en Sukilove. Nee, het is geen vrijblijvende jamsessie en we pushen het ook niet tot een project waar per se een excellent album uit moet rollen. We geven de bands alleen wat geld zodat ze een maand hun agenda kunnen blocken voor creatieve vrijheid. Het resultaat hoor je op een van de Soirées in het nieuwe seizoen.

Triggerfinger en Anouk samen: is dat realistisch in dit format?
Onze zaal heeft een capaciteit van 400 man; gearriveerde artiesten die hun stadionrock graag eens inwisselen voor een theatertour zouden er perfect gedijen. De faciliteiten zijn er dus en de ambitie om wat flexibeler en minder ver vooruit te programmeren is er ook. Prince belt tenslotte ook een dag van te voren naar de Melkweg of hij kan spelen. We stappen met Sonic Soirée daarom af van de vaste eerste donderdag van de maand. Thema's zijn ook niet vooraf bestempeld, alle genres kunnen naast elkaar. Maar met altijd in het achterhoofd dat nieuwsgierig publiek bij ons aan het goede adres is voor een potje heimelijk schatgraven. 

Te zien: Sonic Soirée #27 met Little Trouble Kids, Herrek en The Go Find, Brakke Grond, donderdag 5 juni 2014, 20.30 uur.