Les Enfants Terribles wil tijdens weekender met Nachtdigital in Trouw ultieme comfortzone creëren voor bezoekers

"Het ergste moet nog komen"

Jouko Peters ,

Heftige stickers
Regelmatig fietsen we in de stad langs volledig met stickers beplakte lantaarnpalen, stoplichten en elektriciteitskastjes. Tussen het Haarlemmerplein en de ingang van de Spaarndammerbuurt - dat prachtige viaduct - valt één specifieke tekst een hoop fietsers vaak op bij het stilstaan voor rood licht, omdat de sticker op precies de juiste plek hangt. Vlak voor het oversteken van de weg krijgen alle verkeersdeelnemers de boodschap 'het ergste moet nog komen' mee; lekker onheilspellend. Het is zo'n zin die achterin je hoofd gaat zitten wroeten, het zijn woorden waar velen even over nadenken. Ze zijn afkomstig uit de stal van de Amsterdamse organisatie Les Enfants Terribles (LET), die inmiddels wordt gerund door het trio Daan Akse, Jan Pieter Kind (Jean Pierre Enfant) en Kolja Verhage.

Ultieme comfortzone
Volgens Enfant ontstond het concept ooit vanuit de gedachte 'om een ultieme comfortzone te creëren voor bezoekers, waarbij het niet meer uitmaakt hoe je eruit ziet of wie je bent'. Aanstaand weekeinde neemt LET club Trouw weer in beslag tijdens een lange weekender en dat doet het trio in samenwerking met het kleinschalige Duitse festival Nachtdigital en het talentvolle Amsterdamse Aspirations. Hoewel veel artiesten op de flyer bij een hoop mensen wellicht niet direct een belletje doen rinkelen , liegt de line-up er bepaald niet om. Vanaf zaterdagavond kan er, hoogstwaarschijnlijk, tot maandagochtend worden gedanst aan de Wibautstraat. Een fijn idee met de vrije maandag, Tweede Pinksterdag, in het vooruitzicht.

Thuisbasis Trouw
Tijdens het Amsterdam Dance Event van 2010 startte LET met een avond in de De ClubUp, waarna het niet lang duurde voordat Trouw bij de heren aanklopte. Tijdens Sandrien's Imprint van december 2011 nam Les Enfants Terribles, samen met Tama Sumo en Tin Man, De Verdieping voor het eerst in beslag. Het werd een memorabele avond en tevens een nacht met een mooi vervolg. Akse, Kind en Verhage kregen de toezegging vaker avonden te mogen organiseren. Inmiddels doen de heren al tijdenlang om de twee maanden - soms iets vaker en soms iets minder vaak - avonden in, ontegenzeggelijk, de meest 'hete' club van Amsterdam. "En daar zijn we enorm dankbaar voor", laat Jean Pierre Enfant weten. "We voelen ons alle drie enorm goed in Trouw en het is fantastisch om daar te mogen blijven totdat het dichtgaat. Of we ons geen zorgen maken over de toekomst? Trouw is onze thuisbasis, maar dan meer als een soort hele fijne peetoom, bij wie je altijd terecht kunt en waarbij we ons thuis voelen. Het is niet zo dat LET valt of staat met Trouw, maar ze hebben ons daar wel enorm geholpen met alles en mede dankzij Trouw staan we waar we nu staan", weet Enfant.

Line-up
Na, en op zondag tijdens Amsterdam Open Air (AOA), de trekpleister van komend weekeinde, valt er dus te dansen in Trouw. Op de zaterdagavond nemen aanrader Vril (live), Berliner Jon Hester, Efdemin en LET's eigen Viktor Palmer de muzikale techno-omlijsting in de bovenzaal voor hun rekening, terwijl beneden Norm Talley, Tako en Shadee een meer housy sfeer creëren . Zodra de zon 's ochtends opkomt en er een nieuwe dag AOA voor de deur staat, nemen de Duitsers van Nachtdigital samen met LET De Verdieping over. Afterhourspecialist Jon Osborn (volgens Enfant een must-see), Manamana, Jean Pierre Enfant, Awanto3, Mattheis (live), Chris Helt, Steffen Bennemann en Eric Cloutier geven de ondergrondse zondag aan de Wibautstraat kleur, terwijl de visuals worden verzorgd door Cinemata.

'Trouw Op Zondagochtend sfeer'
Gevraagd naar het hoe en waarom van De Verdieping, komt Enfant met een logisch klinkende verklaring: "We zagen bij veel weekenders dat het boven doorgaat, maar de zaal beneden eigenlijk veel geschikter is. Ik herinner me nog altijd de topsfeer van de vroegere edities van Trouw Op Zondagochtend en die waren altijd in De Verdieping. Je vergeet beneden vaak hoe laat het is en het is zowel een fijne plek voor mensen die net wakker zijn, als voor mensen die iets minder fris uit de ogen kijken. De Verdieping kan ons helpen om het spannender te maken, een andere dimensie aan de zondag te geven. Omdat het trouwens ontzettend mooi weer gaat worden, hebben we het terras buiten omgetoverd tot een heerlijke relaxruimte. Dat moet een fijne afwisseling geven."

Wave Festival
Zodra het weekeinde voorbij is, richt LET al haar pijlen op 16 augustus. Dan vindt namelijk Wave Festival plaats bij Paviljoen 't Twiske; een schitterende locatie. Voor de derde editie zijn onder anderen Fred P, hij doet een speciale technoset als Anomaly, Voiski (live), Conforce (live), Steffen Bennemann, Tin Man (live), Morphosis, I-F, Huerco S en The Mole uitgenodigd. Jean Pierre Enfant draait een set met Tom Liem, Viktor Palmer opent, terwijl Breakfast Club sterkhouders Brent Roozendaal, Jaime Frias en Tommy Kornuijt de niet alledaagse line-up completeren. "Het is een kleinschalig festival", vertelt Enfant. “We hebben er dit jaar een intieme derde stage aan toegevoegd, om onze kleine Terras-stage wat te ontlasten, want daar was het in voorgaande jaren altijd heel snel druk en gezellig. We hopen hiermee twee van dat soort plekjes voor maar een paar honderd man te creëren."

Klein labeltje
Tenslotte vragen we Jean Pierre Enfant naar de toekomstplannen van LET, maar daarover kan hij nog niet al te veel kwijt. "Ik zou je dolgraag meer willen vertellen, maar dingen moeten eerst helemaal zeker zijn voordat ik alles naar buiten mag gooien. In 2015 willen we in ieder geval graag weer meer one-off feesten op verschillende locaties gaan geven en we kijken met een schuin oog naar het buitenland. Laatst stonden we in München en Berlijn (Tresor, red.) en onze showcases daar smaakten naar meer. We zijn momenteel ook bezig met het opzetten van een klein labeltje, maar zitten nog in de beginfase, dus daarover later meer. Ach, eerst nu nog even de heerlijke gekte van de weekender en Wave Festival. Als we daarna meer tijd hebben, kijken we verder."

LET Pinksteren Weekender w/ o.a. Vril (live), Efdemin, Jon Osborn, Jon Hester & Efdemin // zaterdag 7 & zondag 8 april // TrouwAmsterdam // Wibautstraat 127 // 23.00 - ??