Even voorstellen... Donnie

"Donnie wordt nooit een barkie want ik ben sowieso niet helemaal honderd, ouwe"

Tekst: Armande Harmsen foto's: Joël Frijhoff ,

Op zaterdag 9 augustus is het weer tijd voor Appelsap en ook dit jaar mag nieuw talent de spits afbijten. Rapper Donnie stond voorheen bekend als Young Kermit. Hij werkt samen met Vjeze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig en is bezig met zijn eerste mixtape 'Leipie van het plein'.

Hoe vind je het om als opener op Appelsap te staan?
“Ken je dat doelpunt van Dennis Bergkamp op het WK in ‘98 in de laatste minuut tegen Argentinië, met het commentaar van Jack van Gelder? Als je die twee personen op dat zelfde moment samenvoegt heb je precies het intense geluk wat ik nu voel. Dat -on top of the world-gevoel.”

Roots
Donnie heeft oorspronkelijk Zweedse roots en zegt in het Engels te klinken als Arnold Schwarzenegger. “Zo slecht dat het kräfta hard is, maar door mijn Amsterdamse opvoeding heb ik het nog een soort van recht gebogen. Maar you can’t escape were u come from ouwe”, aldus Donnie. In Amsterdam is hij vooral te vinden in de omgeving van het centrum. “Amsterdam-BuitenWesten oftewel elk weekend Leidse, drinken, gek doen. Leidse is waar ik stal. Ik kom er vaker langs dan Tram 10.“

Van Young Kermit naar Donnie
“Die overgang was heel logisch. Young Kermit was een andere fase in mijn nog prille rap carrière en ik was toen nog erg jong.” De naam Donnie staat voor succes volgens de rapper, hij noemt naamgenoten als Donny Hathaway, Don Johnson en Donny Osmond. “Je kan wel met mad moeilijke namen komen zoals: Mc Rijmschema of afleiden van nicknames van criminelen omdat je dan toffer lijkt, maar daar gaat het niet om. Houd het klein en dicht bij jezelf en alles komt goed.“ De samenwerking met Vjeze Fur oftewel Vespa Vjezla gaat verder dan alleen samenwerken volgens de rapper. Donnie noemt het een broederschap, wat volgens hem de formule is voor een goede verhouding tussen zakelijk en privé.

Mixtape
De leidraad van de mixtape 'Leipie op het plein' die op 5 augustus uitkomt is waar Donnie nu staat in het leven. De tape komt uit als free download en sinds gister is de tape in samenwerking met 22 tracks online te beluisteren. De beats worden gedaan door Donnie’s neef Dennis en een vriend Frank. “Het harde aan die boys is dat ze van alles kunnen en leergierig en talentvol zijn.” Hij maakt een vergelijking met kunstenaar Bob Ross. “Ross had alle kleuren verf maar gebruikte er vrij weinig. Dan zou je kunnen zeggen ‘less is more’. Hij is talentvol, dat is ook zo, maar wat nou als hij alle kleuren verf zou benutten en zo op nieuwe ideeën kwam en alsnog zijn eigen stijl houdt? Dan ben je écht een leipe man met een Da Vinci brein en dat hebben die twee.”

Over de ontvangst van de mixtape vertelt hij deze te zien zoals de Terminator films. “Deze gaat indruk maken en deel 2 wordt gezien als een certified classic, snap je?”

Gigs
“Ik wil een keer optreden bij de opening van een viskraam in Volendam en uitbetaald krijgen in jaar lang free kibbeling en ravigottesaus.” Donnie is in ieder geval van plan om voorlopig niet meer weg te gaan van de spotlight. Appelsap komt er aan en hij is dankbaar voor wat hij heeft en vastberaden over wat hij nog gaat bereiken.

Hoe wordt Donnie volgens jou een Barkie?
"Nooit, want ik ben sowieso niet helemaal honderd, ouwe. Maar serieus, door mezelf te blijven, hard te werken en te netwerken. Ik verraad nooit mijn next move, ik wil anderen geen kijkje geven in mijn Wikipedia brein, you will see!!"