Ierse lolbroeken van Bicep tijdens Kingsday in Amsterdam op Festival Het Alternatief

"We werken 50 uur per week in een ruimte die we haten, dus ik denk dat we best gelukkig zijn"

Jouko Peters ,

Ze zijn Iers, twee lolbroeken en vormen samen het duo Bicep. Via de al snel razendpopulaire Feel My Bicep blog - vol met vreselijke lekkere disco, house en techno - verworven Matt en Andy in rap tempo de aandacht van het grote publiek, maar weigerden ze zich de verkeerde kant op te laten trekken. Zo druk als ze zijn, vonden ze toch even tijd voor een praatje met ons voorafgaand aan alle Oranjekoorts op 26 april. Wie zijn die gasten van Bicep nu eigenlijk?

Tijdens Koningsdag staan jullie niet voor de eerste maal in Nederland. Wat vinden jullie leuk aan ons landje?
Andy: "Nederlanders zijn heel ruimdenkend qua muziek. Dat valt mij steeds op als ik er ben. Ik vind dat ze een vrij brede muzieksmaak hebben.
Matt: "Ja, helemaal mee eens. We merken elke keer dat we hier kunnen spelen met genres en niet in hokjes hoeven te denken. Het publiek gaat er altijd in mee en staat open voor nieuwe dingen. Daarbij zijn Hollanders feestbeesten van wat ik tot nu toe heb gezien."

Wanneer kwamen jullie voor het eerst in aanraking met elektronische muziek?
Andy: "Al op bijzonder jonge leeftijd, eigenlijk nog voor ik überhaupt door had dat het elektronische muziek was. Toen ik in de jaren '80 als klein kind begon met het kijken naar films was ik zo geïnteresseerd in al die vage geluiden. Ik wilde weten waar het vandaan kwam. Veel films uit die tijd beïnvloeden nog altijd hoe we vandaag de dag voortbewegen in deze maatschappij.
Matt: "In de jaren '80 was men veel creatiever met soundtracks dan tegenwoordig. Mijn moeder was ook iemand die elektronische muziek waanzinnig interessant vond en dankzij haar groeide ik op met muziek van Tangerine Dream en Brian Eno om me heen. Dan raak je vanzelf geïnspireerd.

Hoe was de scene in het Ierse Belfast toen jullie opgroeiden?
Andy: "Toen we daar opgroeiden was er duidelijk al een gemeenschappelijke liefde voor muziek. Draaien en produceren hoorde er voor ons gewoonweg bij, al sinds we jong waren. Daar was niets geks aan.
Matt: "Het hoort gewoon bij de cultuur van Noord-Ierland. 'Underground music' is daar vrij populair en dat is het altijd al geweest. Zelf raakte ik als jochie geïnspireerd door de vele technoavonden die werden georganiseerd in vuige clubs in Belfast. Voor mij zat dat soort muziek toen ik het leerde kennen tussen dansbare muziek, maar tegelijkertijd krachtige muziek in. De enige elektronische muziek waarvan ik daarvoor had gehoord, was van die vreselijke Euro Trance en Hardhouse; wat gewoon irritant en ordinair klinkt."

Zijn jullie blij met het leven dat jullie nu 'ondergaan'?
Matt: "Haha, het komt erop neer dat we 50 uur per week doorbrengen in een ruimte die we haten, dus ik denk dat we best gelukkig zijn. Maak je over ons maar geen zorgen."

Jullie zijn als een speer gegaan de afgelopen twee jaar. Waarmee hebben jullie misschien minder rekening gehouden?
Andy: "Met nooit een routine hebben en altijd maar onderweg zijn. We zijn allebei mensen die ontzettend graag reizen, maar als je een paar maanden lang elke week vier verschillende landen ziet en nergens écht tijd voor hebt.. Dat is soms lastig.
Matt: "Toen we begonnen met touren vonden we het heerlijk om juist lekker niet thuis te zijn. Tegenwoordig missen we het soms allebei ontzettend en dat hadden we van tevoren niet verwacht. De focus ligt nu op het vinden van een mooie balans voor de lange termijn. We vinden het allebei belangrijk om veel studiotijd te hebben. Gelukkig hebben we dat zelf in de hand."

Wat zijn tot slot de hoofdingrediënten van een goed feest?
Andy: "Een goed geluidsysteem."
Matt: "Gezellige mensen en een laag plafond.
Andy: "En natuurlijk 'a little booze'. Die nieuwe SlapFunk plaat, Raw Joints 3 EP, mag trouwens ook voorbijkomen. Hele vette productie van die boys!

Festival Het Alternatief o.a. w/ Bicep // zaterdag 26 april // vanaf 12.00 uur // Undercurrent