Keizer's karma: "Supermiljonair worden en genieten van het leven"

Tekst: Armande Harmsen foto's: Irina Raiu ,

De tour van het langverwachte album is net afgerond. Wij spraken de camerageile rapper op de NDSM-werf over zijn roots, Amsterdam, het album en wat er nog aankomt…

Karma
Na de mixtape en webtape is als derde release een heel album, Karma, uitgebracht door Keizer. “Het album is ten eerste super awesome. Er staan veel oudere nummers op die rond 2010/2011 zijn geschreven, maar waarvan de beats een beetje zijn aangepast. De nummers op het album zijn verschillende dingen die ik heb meegemaakt en hoe ik toen was, maar ook hoe ik mezelf in de toekomst zou willen zien. Er zijn nog wel dingen daaromheen gebeurd, waarom ik het Karma heb genoemd, maar het is zo koud hier buiten, dat weet ik even niet meer nu.”
 
“Karma is voor mij dat ik sta in het leven waar ik moet en wil zijn, daar kom ik wel. Het kunnen slechte of goede dingen zijn, maar als ze niet gebeurd waren zou ik nu hier niet zijn. Misschien was ik nu al super miljonair, of deadbroke”. Als wij hem vragen wat er dan nog moet komen antwoordt Keizer lachend; “super miljonair zijn.”
De meeste oude nummers op het album zijn geproduceerd door Hyplified (Ryan Lisse) waarmee Keizer al vanaf het begin van zijn carrière mee werkt. Op  zijn Karma heeft hij ook producers Spanker, Esko en Krankjoram ingezet. Die laatste is bekend van zijn samenwerking met Makkie en zit sinds 2013 bij hetzelfde label, Nindo, waar ook Bokoesam en Negativ getekend zijn. “Ik hoorde hem bij Boekoesam en vond dat hij harde beats maakte.”
 
Karma lag dus al lang op de plank, maar kort geleden werd het album in een villa in Duitsland binnen ongeveer vijf dagen in elkaar gezet. Het grootste deel van het album is toen daar ook direct opgenomen. Terug in NL zijn de laatste details toegevoegd voor lancering.

Roots
Keizer kwam met zijn moeder uit Suriname naar de Bijlmer. Daarna woonde hij onder andere in Amsterdam Oost (Krugerplein). Zijn vaste stek in die tijd was het Rembrandtplein. “Rembrandt was alles, waar we altijd heengingen en het gebeurde”, aldus Keizer. Inmiddels woont hij met zijn gezin in Almere.

De rapper’s muzieksmaak  is divers. Hij heeft niet een stijl of een bepaalde artiest die hem specifiek inspireert. “Het gaat van luisteren naar de radio tot Metallica”, grapt hij tussen onze fotoshoot door. Hij luistert vaak naar artiesten die hem door anderen worden aangeraden.
Camerageil
Keizer steekt niet onder stoelen of banken  dat hij van de lens houdt. Tijdens de shoot merken we ook dat hij van de camera houdt en moeiteloos zijn poses aanneemt en vasthoudt. Hij was op bewegend beeld eerder te zien in Ali B op Volle Toeren, Rappers in de Sneeuw (Greenpeace), meerdere malen in de Dinoshow en kort geleden nog bij Spuiten en Slikken. Hoe dat onder andere lukt? “Kijk ik heb een label, en die krijgen aanvragen, dus zo gaat het.” Hij vertelt in de toekomst ook veel op tv te willen blijven komen zodat mensen hem onthouden. 
Wat komt er aan
De clubtour voor het album is net afgerond en hij kijkt er tevreden op terug. “Soms was het wel dat het anders was dan ik had verwacht, maar je zag dat de mensen die er waren helemaal los gingen op mijn muziek.” Keizer is nu vooral bezig met veel nummers schrijven. “Ik zie wel hoe en wanneer ik ze uitbreng, of dit een tape of album wordt of dat ik het op de plank leg en het later wel komt. Voor nu zit ik veel in de studio.”
 
Voor Punablog komt er een documentaire aan.  “Dat is wel al van een tijd geleden. Zij volgden mij toen een jaar.” Akwasi en Jiggy Dje zijn ook te zien in de docu, die Vanaf Nu heet. Daarnaast zijn prominente namen zoals Kees de Koning aan het woord in de docu en ook de Opposites. Op 15 november is de pre-screening op Buma Beats Rotterdam.
 
Als je Keizer live in actie wilt zien kan je op 22 november aanstaande naar hotel Arena voor de FunX DiXte afterparty.

Keizer Rosje is al ver van zijn party peeps naam verwijderd, en hij heeft geen reden meer om sorry tegen zijn moeder te hoeven zeggen. Een laatste shout out: “Verdien heel veel geld en geniet van je leven.”