HENK: fabriek als kunstvorm

Sneak preview in Henk's fabriek in aanbouw

Amsterdam ,

Na drie jaar Henk op de Helling en de start van Henk Recordings, is het tijd voor een volgende stap in Henk's carrière. Met de vierde en tevens laatste editie van Henk op de Helling op de bekende NDSM steiger (de ndsm-steiger maakt later dit jaar definitief plaats voor projectontwikkeling) in voorbereiding, opent Henk zijn festivalsseizoen dit jaar indoor met een compleet nieuw concept op locatie; Henk in de Fabriek.

Morgenmiddag is het zover. Vanuit Henk's HQ bekijken wij zijn fabriek in aanbouw. Een man of vijftig blaast de ouwe scheepswerf op de achtergond nieuw leven in en werkt al ruim een week dag en nacht om de productiecapaciteit van al het oude staal weer aan de praat te krijgen.

De hele winter sleutelde Henk al hard aan de fabriek om op tijd klaar te zijn. "Morgen op 13 april breken we voor het eerst het vastgeroeste slot van de toegangsdeur open en kan je een dag lang opgaan in deze industriële hal op de NDSM-werf. De kunstenaars werken hier binnen aan een bijzonder productieproces waar de bezoeker dwars doorheen gaat. Niets blijft hetzelfde, het zal iedereen veranderen. Van een diep stationaire stand word de productie gedurende de dag opgevoerd door de kunstenaars en muzikanten. Terwijl in de fabriek de machines gestaag door pompen en stroef lopende banden op de achtergrond zoemen, wordt iedereen als materiaal getest en klaar gemaakt voor productie."

Mensen als bouwstenen
Je waant je letterlijk en figuurlijk in een levensechte fabriek. Henk leidt ons langs de verschillende productielijnen. Honderden meters papier voor gebruiksaanwijzingen die zaterdag gedrukt moeten worden. Henk verklaart: "Alles zit zaterdag verwerkt in het totale proces van de fabriek, of je nu een broodje haalt of naar het toilet moet. Alle objecten die je nu ziet passen integraal in de processen van de fabriek, zo ook de toeschouwers. Zij worden bij binnenkomst onbewust deel van het proces, zij zijn de bouwstenen voor de productielijn. Handen uit de mouwen dus."

Hiermee vertaalt Henk meer dan voorheen zijn gedachtegoed. "Ik wil een dialoog vormen tussen verschillende kunstdisciplines en het publiek, en actief de raakvlakken hiertussen opzoeken. De ervaring zal daardoor heel anders zijn, omdat het totaal integraal met elkaar samenwerkt. Het publiek en de makers en authenticiteit staat hierin centraal. Vandaar dat ik alleen maar live-acts heb uitgenodigd en geen dj's. De dialoog die ontstaat is relevant."

Live-Acts
Naast alle kunstenaars die voor elke editie speciaal nieuw werk ontwikkelen, programmeert Henk dus al vijf jaar alleen live acts. "Deze ambitie wordt in de fabriek doorgezet met een bijzonder programma wat zich in een stijgende lijn door de dag heen richt op techno. Verwacht live jamsessies op analoge apparatuur die de verschillende artiesten meenemen uit hun studio's."

Missie
Henk's missie is om mensen te interesseren voor kunst in een andere context dan een galerie. Kunst wordt bij mij interactief en is een echte ervaring in tegenstelling tot iets waar je naar kijkt vanaf een bankje in een steriele omgeving. Henk is daamee misschien wel het meest succesvolle collectief dat de onmogelijke groep van jongeren weet te bereiken.

Line-up
►Midnight Operator LIVE (CAN)
►Kassem Mosse LIVE (DE)
►Function LIVE (USA)
►A Guy Called Gerald LIVE (UK)
►Tobias. LIVE (DE)
►Patrice Baumel LIVE (presents EX)
►Olene Kadar LIVE
►Tom Ruijg LIVE
►Dimi Angelis & Jeroen Search LIVE
►Jason Lanox & Vadim Svoboda LIVE
►Brand & Jan Zuilhof LIVE

HENK in de fabriek, NDSM-werf, Zaterdag 13 april 2013, 12:00 uur