TDTMCM: de weg kwijt en het spoor bijster

Herrieschoppers werken aan een conceptalbum met een nautisch thema

Sarah Oranje en Ome Omar ,

Een interview met TDTMCM, de hardste band van Amsterdam-Noord, is nooit makkelijk. Als Ome Omar er dan ook nog bij is wordt het een welhaast onmogelijke taak. Wat volgt is een cautionary tale met bijrollen van ponies, skotoe, het magische buitenland, jonko, fashion en swag, veel swag.

Herrieschoppers werken aan een conceptalbum met een nautisch thema

We schrijven zondagmorgen, tien over zes. Voor de deur van uw redacteur van dienst verschijnt een donkerrode wagen met de vier leden van The Don’t Touch My Croque Monsieurs, Ome Omar en hun chauffeur Massih Hutak, ook wel bekend als Kidson Jones. Na een fotoshoot met niet-coöperatieve ponies, crotch-shots op het spoor en een flinke dosis swag, word ik meegenomen op roadtrip naar ‘het magische buitenland’ voor de opnames van de videoclip bij de single Shotgun, het nieuwste juweeltje van TDTMCM en Ome Omar.

Nog voor dat de rand van de stad bereikt is, is de politie daar om een stokje voor het feestje te steken. De auto wordt doorzocht (‘nog meer drugs aan boord, heren?’) en de twee bandleden uit de achterbak gezet. Een paar boetes verder wordt yours truly thuis afgezet en het geplande interview wordt aan Ome Omar overgelaten. Hier zijn verhaal.

Abel van Gijlswijk, zanger: “Ik was een klein schildpadje totdat er een chemisch goed in de riolering terechtkwam. Daarna heb ik een grote rat met een badjas ontmoet en die heeft me alles verteld wat ik weet nu weet.”

Nout Kooij (aka Papalino): dummer : “Ik ben Nout, ook wel Notta of Papalino. Bij Tjernobyl is het helemaal fout gegaan. Iets met superpowers. Rock n roll.”

Kaj Bos (aka Nickelback): gitaar: “Ik ben de ex-zanger van Nickelback. Ik ben nooit echt geboren. Ik kwam hierheen overgevlogen omdat mijn planeet ontploft was. Ik en de rest van de band kwamen elkaar toen tegen op een groot kruispunt. Tegelijkertijd. En ik ben een flamboyante nachtlubdanseres. Overdag. Op de Hogeschool van Amsterdam.”

Rikkert van der Beek (bassist): Rikkert is sinds kort de bassist van band. De originele bassist, Rowan is in China. Ooit zullen we allemaal weer van Rikkert af zijn. Ik kan persoonlijk niet wachten. “Rikkert, 22 jaar, single, blauwe ogen, houdt van lange wandelingen op het strand, houdt van dansjes, probeert altijd wel ergens een trompet tussen te stoppen, ook als het eigenlijk niet past".

Wat is je geloof?

K: Wat een vraag gelijk . R: Ik dacht altijd dat ik atheïst was, maar sinds kort volgens mij agnost. A: Jood K: Ik ben nog zoekende. Ik hang de House of Fashion aan. P: Ik ben… echt… sinds twee jaar ofzo, into percussionisme.

Hoe zou je heten als je een rapper was?

P: Papalinz A: InklapbareAbelBoosOpHetDak R: MC Ricardo. Of MC Kip. K: GucciMayne SwitchinLanes the WestCoast Legend . R: Prettyboyswag.

Vertel ons wat meer over de rapformatie Abel en Kaj Maken Euro’s.

A: We willen opnieuw een seizure over de rapgame gaan leggen       K: Ja, weer van de grond af beginnen A: Ja, de reacties uit het publiek zijn heel dope. We gaan gewoon voor Abel en Kaj en Ali B maken euro’s.

Vertel me hoe je jullie muziek uitbrengen en waarom.

A: We the best. Free Indian Recordz. K: We zijn een indie rock en roll label die geweigerd geneukt te worden door de piemels van het systeem. A: Schrijf iets zieks op met overheid bla bla fuck the world, babylon burn now, dat soort shit.

Hoe zouden jullie je eigen muziek omschrijven.

A: Iets met een Frans woord K: Sexy. Is sexy niet al een Frans woord A: Le Sexy K: Sexy ..en…en.. A: Corrupt. Sexy en corrupt. A: Ik haat het als mensen ons omschrijven als een niet-samurai band K: We zijn alles.

Kunnen mensen jullie gewoon punkers noemen?

A: Ja, maar dat zegt meer over hen dan over onze stylo. K: Je moet ons niet in een hokje duwen, meehh .

Welke goede doelen kunnen rekenen op jullie steun?

K: Stop Aids Now A: KiKaKankerfonds K: WNF A; Heel negertjesfonds K: Unicef R: Zielige meisjesdinges A: Ronald McDonald Kindertehuis K: Stop Aids Now doneer ik twee keer trouwens. Ik doneer onder drie namen aan Stop aids now. A: We hebben aandelen in U2

Faka met de naam de The Don't Touch My Croque-Monsieurs?

A: Frankrijk K: En Engeland. En Japan. In 1. P: Vietnam K: We twijfelen eraan om het te veranderen in Los Croque Monsieurs. R: Ik vind het een goede naam omdat mensen het de eerste keer altijd verkeerd zeggen en de tweede keer nooit meer vergeten P: Ik vind dat we het moeten veranderen in the Silver Ponies K: Of De Nout Kooij Experience

Faka met die outrageous outfits altijd?

K: Fashion A: Wij maken van music en art een fashion lifestyle... experience...groep.

Hoe is de samenwerking met Ome Omar ooit tot stand gekomen?

A: Op een gegeven moment bleef ie gewoon maar naar shows komen en backstage al ons bier op te drinken . K: Alle wiet stelen en oproken bovendien. A: En voor je het wist zat ie bij ons op de bank en sliep daar dagen . P: We hebben hem ontmoet in een dungeon K: Dat klopt, in de nasleep van de Vietnamoorlog. Kort erna. Ik weet het nog goed. A: We hebben em ontmoet in rehab. K: Hij had de keel van zijn vriendin doorgesneden. En die van haar hondje. Wel een chille gast voor de rest.

Wat kunnen we van jullie kennen op het gebied van pokoe:

K: Ons eerste project was de Rode Demo. Fire red. Vernoemd naar het eerste Pokemonspel. En daarna kwam de Oppertooi EP. A: Vernoemd naar een woord dat we zelf bedacht hebben. We hebben copyright op dat woord. K: En het album is ook online te beluisteren. Het heet Ruimtemissie: Schruimtemissie. A: Ja, maar als je het koopt is de kwaliteit beter. K: Binnenkort komt ons tweede album alweer! Je hebt een scoop!

Nieuws? Vertel dan maar eens wat meer over jullie aankomende album.

A: Het wordt een conceptalbum met een nautisch thema. K: Het wordt een echt een kankerdikke acidtrip on rock. A: We zijn op heel veel punten veel beter geworden. We hebben heel veel met de opbouw gespeeld, het wordt heel anders. K: We nemen ook meer onze tijd; in plaats van dat je een nummer hebt met een standaard opbouw en shit. A: Ja, en het is ook beter dat we van tevoren alles hebben gemaakt en niet dat we in de studio nog de tekst moeten schrijven en de basloopjes moeten verzinnen. K: En er staat een reggaenummer op! A: We hebben ook een zeeman die allerlei gedicht voorleest K: Ja man, een gastfeature van Jeron Zijlstra! A: En ik wil niet teveel verklappen, maar er zijn meeuwen te horen op het album.

Waarom het nautische thema?

K: Dit was het volgende thema op het lijstje. Het eerste was ruimte, het tweede dus nautische shit, en het derde wordt weer heel wat anders.

Kan je wat meer over Shotgun featuring Ome Omar vertellen, want dat heeft duidelijk niets met nautische shit te maken .

A: Het is gewoon een prelude, je moet het zien als een prelude. We zijn dus laatst voor de clip naar België gereden met twee negers in de achterbak in anderhalf uur. We gingen ook langs Sarah Oranje. Toen hebben we haar geloost en zijn we snel weer gedasht. En we zijn ook aangehouden en geflitst. 

Bekijk hier de videoclip van de nieuwe single Shotgun