Nieuw dancefestival met Goldfish op vrijdagmiddag in Olympisch Stadion

Vrij Festival mikt op tienduizend werkenden

Ingmar Griffioen ,

Voor het eerst in negen jaar zal er weer een groot muziekevenement plaatsvinden in het Olympisch Stadion. Het Vrij Festival haalt op vrijdagmiddag 15 juli live-acts als Goldfish, Booka Shade en Kraak & Smaak naar Amsterdam en biedt plek aan tienduizend bezoekers.

Vrij Festival mikt op tienduizend werkenden

Voor het eerst in negen jaar zal er weer een groot muziekevenement plaatsvinden in het Olympisch Stadion. Het Vrij Festival haalt op vrijdagmiddag 15 juli live-acts als Goldfish, Booka Shade en Kraak & Smaak naar Amsterdam en biedt plek aan tienduizend bezoekers. Het festival komt uit de koker van Nachtwerk, ook verantwoordelijk voor de Hed Kandi feesten in onder meer de HMH en Bloemendaal aan Zee.

Weer een nieuw festival op de overvolle dance-kalender in Amsterdam dus. Maar dan anders, legt Peter Kan uit. De eigenaar van organisator Nachtwerk erkent dat er veel dance-festivals zijn, maar is van mening dat er plaats is voor het Vrij Festival. "Wat ons onderscheidt is dat we veel live-acts hebben en dat we op de vrijdag zitten. We richten ons op jonge werkenden die een dag vrij moeten nemen."

Het is geen 'alternatieve vrijdagmiddagborrel' of een netwerkmeeting, benadrukt Kan. "Het is echt een festival op een ander moment. Met het merk Vrij stimuleren wij vervroegd uitgaan. Dat doen we al drie jaar met avonden op bijzondere locaties in Amsterdam en Utrecht. Gewoon een uurtje of vijf beginnen, dan gaat rond acht uur het dak er af en kan iedereen om een uur of elf weer naar huis. Het is gewoon een feest, maar dan meteen na je werk."

In 2002 was André Hazes de laatste popartiest die het Olympisch Stadion vulde, bevestigt producer Nienke Erkelens. Het stadion wordt volgens haar geen regelmatige thuishaven voor grootschalige muziekevenementen. "Dit is een leuk evenement dat bij ons past. We hebben een oud sportstadion dat helemaal gerenoveerd is, maar waar we ook niet heel vaak dit soort festivals kunnen doen. We zoeken evenementen met een olympische gedacht en dat is 'vrij zijn'. Maar het is niet de bedoeling iedere maand houseparty's te organiseren."

Zowel het Olympisch Stadion als Nachtwerk spreekt de intentie uit om Vrij Festival jaarlijks terug te laten keren. Er komt één podium, dat wordt gebouwd in de tribune op het 'koninklijke terras'. De maximale capaciteit van het stadion is tienduizend. Kan: "Ergens tussen de vijf- en tienduizend bezoekers zou mooi zijn." Met de akoestiek in het stadion zit het wel goed, meent de organisator. "Het is een betonnen bak, maar gelukkig ook open en zo is de akoestiek goed te krijgen, heb ik me laten vertellen. Als het in de Amsterdam Arena lukt met Sensation, moet het hier ook lukken."

VRIJ festival, vrijdag 15 juli van 12.00 tot 0.00 uur met live: Goldfish, Booka Shade, Kraak & Smaak en Parov Stelar Band en dj's Sander Kleinenberg, Secret Cinema, Dimitri Kneppers, Marnix, Maestro en De Man Zonder Schaduw.