Magneetfestival naar Amsterdam

Een maand lang feest met het publiek in de hoofdrol

Tekst: Jochem Boom ,

Het Magneetfestival heeft een nieuwe locatie en datum. Het festivalterrein is een maand lang te bezoeken op de Oostpunt in stadsdeel Amsterdam-Oost. Het terrein is van 19 augustus tot 11 september iedere dag open. Twee weekenden worden door de organisatie zelf geprogrammeerd.

Een maand lang feest met het publiek in de hoofdrol

Het Magneetfestival heeft een nieuwe locatie en datum. Het festivalterrein is een maand lang te bezoeken op de Oostpunt in stadsdeel Amsterdam-Oost. Het terrein is van 19 augustus tot 11 september iedere dag open. Twee weekenden worden door de organisatie zelf geprogrammeerd. De rest van het programma komt tot stand in samenwerking met externe partijen en met name de bezoekers. Of eigenlijk deelnemers, zoals de organisatie het zelf graag noemt.

Over de programmering kan initiatiefnemer en Amsterdamse kunstenaar Jesse Limmen nog niet zoveel zeggen: "We zullen in ieder geval niet altijd gevestigde namen op het programma hebben staan. Het publiek denkt mee en kiest." Dat blijkt wel. Nu al stroomt de website vol met ideeën van mensen die iets willen doen of artiesten en kunstenaars die hun werk willen laten zien. De bezoeker van de website kan de ideeën via Facebook direct steunen of van commentaar voorzien. Ideeën die genoeg stemmen verzamelen verdienen een plek op het festival."

Het festival vindt de komende maanden plaats op een terrein in Amsterdam-Oost. Initiatiefnemer Jesse Limmen vertelt over de nieuwe locatie: "Dit terrein ligt op het moment braak en de gemeente Amsterdam heeft het terrein een culturele bestemming gegeven. Isis (nachtburgemeester Amsterdam, dj) hoorde hiervan en bracht ons in contact met de gemeente. We zijn de komende jaren in ieder geval verzekerd van een terrein."

Ronald Keizer is een van de programmeurs en kan meer vertellen over de muzikale invulling. "We programmeren zelf twee weekenden met ongeveer vijf grote bands per dag op het hoofdpodium en ongeveer tien bands in de tent. Bij het hoofdpodium moet je denken aan zowel nationale als internationale bands van het kaliber Melkweg. In de tent zullen ongeveer tien bands per dag spelen die zichzelf aangemeld hebben, maar ook verrassingsoptredens van bands die op tournee zijn en een keer in een andere omgeving willen spelen. Denk aan The Kooks die op Lowlands een sessie deden in de Magneetbar."

Naast de weekenden die door de organisatie zelf worden ingevuld, zijn er ook vergevorderde plannen om het terrein doordeweeks te verhuren aan andere grote partijen. Keizer: "Het terrein wordt nu in ieder geval twee dagen aan een andere partij verhuurd. Doordeweeks is de tent eigenlijk het festivalcentrum. Iedereen kan dan op het podium klimmen om zijn ding te doen."

Het Magneetfestival 2011 vindt plaats van 19 augustus tot 11 september. Doordeweeks is het festivalterrein gratis toegankelijk. Een dagkaart voor één van de dagen in het weekend kost 20 euro. Een weekend passe-partout kost 45 euro zonder, of 75 euro met camping.