Knalpot heeft monsters gebouwd op nieuwe EP

“De nummers zijn bouwwerken, alsof er vijf mensen in de band zitten”

Christiaan Walraven ,

De afgelopen jaren werden Gerri Jäger en Raphael Vanoli alias Knalpot door 3VOOR12/Amsterdam constant in de gaten gehouden. Inmiddels is de releasedatum van een nieuwe EP bekend: 9 april. Een update met de band die ook op 5 Days Off speelt mag dan niet ontbreken.

“De nummers zijn bouwwerken, alsof er vijf mensen in de band zitten”

De afgelopen jaren werden Gerri Jäger en Raphael Vanoli alias Knalpot door 3VOOR12/Amsterdam constant in de gaten gehouden. Na het uitroepen van het duo tot Hollandse Nieuwe werden er interviews gedaan rondom de release van hun eerste officiële EP Serious Outtakes en naar aanleiding van de vele buitenlandse tours die de band al achter de kiezen heeft. Inmiddels is de releasedatum van een nieuwe EP bekend: 9 april. Een update met de band mag dan ook niet ontbreken.
 
Een paar maanden geleden berichtte VPRO’s 3VOOR12 dat er in april en mei een albumreleasetour zou plaatsvinden, wat suggereerde dat er dan een debuutalbum zou zijn. Nu blijkt het om een EP te gaan. Missie niet volledig gelukt in Polen?
GJ: "Ons eigenlijke debuutalbum hebben we een paar jaar geleden al gemaakt. Die hadden we in korte tijd in eigen beheer opgenomen om te kunnen verkopen bij onze eerste shows. Later hebben we de vetste stukken daarvan uitgebracht als de EP Serious Outtakes. Het nieuwe album is nog niet helemaal af, maar die willen we in het najaar releasen. We zijn nu op zoek naar een label dat iets kan betekenen op internationaal vlak. Maar eerst gaan we dus een EP uitbrengen met de stukken die wel af zijn. Het wordt een kleine release in eigen beheer. We merken dat er behoefte is aan nieuwe dingen, maar willen ook de tijd nemen om een zo goed mogelijke plaat af te leveren."

Wat kunnen de fans verwachten van het nieuwe materiaal?
RV: "Bij Serious Outtakes had Gerri nog geen electronica. Ik heb nu ook een oude zessnarige vintage Fender bas gekocht. Het heeft nu veel meer lagen. Het geluid is daardoor veel rijker geworden en de composities dieper. Er kan melodisch meer, maar het is ook meer noisy en met meer soundscapes. De nummers zijn in de afgelopen drie jaar echt bouwwerken geworden. We hebben monsters gebouwd, alsof we met vijf mensen in de band zitten. Het enige wat we nog steeds niet hebben is zang, misschien dat daar in de toekomst nog verandering in komt."

Is de muziek dan live nog wel door twee personen uit te voeren?
GJ: "Door het gebruik van loops kunnen we het nog wel gewoon met twee personen spelen, in laagjes. Ik moet dan soms drummen met één hand en met de andere loops bedienen."
RV: "Ik speel vaak gitaar en keyboard tegelijk en doe met mijn voeten de loops."

De afgelopen maanden speelden jullie onder andere op de festivals Eurosonic en Le Guess Who?. Zijn er nummers die mensen daar kunnen hebben gehoord en die nu op de EP verschijnen?
GJ: "Onze livehit Stainless stond ook op de eerste plaat, maar die vonden we toen niet goed genoeg voor de Serious Outtakes EP. Dat nummer speelden we altijd aan het einde van de set en duurde soms wel twintig minuten. Een compacte versie verschijnt op de nieuwe EP. Mensen vroegen vaak waar ze dat nummer konden krijgen en die moesten we dan teleurstellen. Het gaat wel een beetje langzaam, maar stap voor stap komt het toch allemaal op cd."

Wat zijn de voornaamste invloeden voor het nieuwe materiaal?
RV: "Poeh, dat is zo veel. Jaga Jazzist, Meshuggah, Aardvarck, Radiohead, Animal Collective, Dirty Projectors, Sigur Rós, maar ook de Noorse band Moha!, die maken Zappa-achtige noise."
GJ: "Als muziek je baan is, ga je veel op zoek naar dingen die tof zijn. En de muziek die je gaat maken is ook muziek die je zelf goed vindt. Wat er dan uiteindelijk uit komt is een soort overlap van wat ik helemaal de shit vindt en wat Raphael helemaal de shit vindt. En dat probeer je dan op een persoonlijke manier te spelen."

Hoe gaat het schrijfproces voor Knalpot?
GJ: "We hebben meerdere schrijfstrategieën. Losse ideeën worden geintroduceerd, dan gaan we spelen, oefenen, jammen, opnemen en terugluisteren. Maar we werken ook veel met concepten, zowel ritmisch als sonisch. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als we bepaalde dingen expres weglaten? Wat blijft er dan nog over? Klinkt dat beter of minder? En als het niet meteen gebeurt, dan komen we misschien een jaar later de opname tegen en kunnen we er dan wat mee. We willen open en breed denken over de muziek."

Wat zijn de leukste shows om te spelen?
GJ: "De festivals. We waren headliner op de zaterdagavond van het Satta Outside festival in Litouwen, een dubstep/new music festival in een amfitheater voor drieduizend man. Voor ons stond Mount Kimbie, die nog op Raphaels gitaar hebben gespeeld, en na ons Hudson Mohawke. Het festival lag aan een rivier en Aardvarck draaide na ons op een kleiner podium. Bij zijn podium kon je zo vanaf de dansvloer de rivier in springen. Het was de warmste zomer in Rusland in jaren en het was ‘s nachts zelfs nog dertig graden, dus het was ideaal dat je vanuit de rivier Aardvarck kon horen draaien."
RV: "Het is sowieso heel leuk om in de Baltische landen te spelen. De mensen zijn heel kunstzinnig en kennen veel meer artiesten dan de mensen hier."
GJ: "Op het SKIF festival in St. Petersburg werden we zelfs herkend."

Wat is het ultieme doel dat jullie met Knalpot willen bereiken?
GJ: "We vinden het te gek als muziekfreaks ons goed vinden, maar willen ook dat 3FM luisteraars naar ons kunnen luisteren als ze niet bevooroordeeld zijn en er voor open staan. Wij proberen onze muziek zo duidelijk mogelijk neer te zetten en zo tof te maken dat we zelf volledig overtuigd zijn. Daardoor kunnen we het enthousiasme zo goed mogelijk overbrengen. Als andere mensen dat dan ook tof vinden is dat voor ons het allermooiste wat er is."

Knalpot speelt op het 5 Days Off festival, vrijdag 4 maart 2011 vanaf 22.30 uur in de kleine zaal van Paradiso. In het kader van Cinesonic brengen ze een eigen soundtrack bij de film van Frans Zwartjes. 9 april verschijnt de nieuwe Knalpot EP en is het releasefeest in OT301 in Amsterdam.